Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Dve zborovanji v Gorici: komemoracija fašistične X Mas in shod nasprotnikov fašizma

Udeležence protifašističnega shoda je združil slogan: »Nikoli več fašizma«. 
Polemika se je v prejšnjih dneh dodatno razvnela spričo odločitve goriškega sodišča, da petje himne fašistične enote X Mas ni kaznivo dejanje, fašistični oziroma tako imenovani rimski pozdrav z iztegnjeno roko pa da je le folklorna gesta. FOTO: Reuters
Polemika se je v prejšnjih dneh dodatno razvnela spričo odločitve goriškega sodišča, da petje himne fašistične enote X Mas ni kaznivo dejanje, fašistični oziroma tako imenovani rimski pozdrav z iztegnjeno roko pa da je le folklorna gesta. FOTO: Reuters
STA
18. 1. 2020 | 13:30
18. 1. 2020 | 13:39
2:35
V Gorici sta dopoldne ob prisotnosti velikega števila pripadnikov varnostnih sil potekali komemoracija bivših borcev fašistične enote X Mas in protifašistični shod. Oba shoda sta se zaključila brez incidentov.

Enota X Mas se je med drugo svetovno vojno v sklopu oboroženih sil fašistične t.i. Salojske republike oz. Italijanske socialne republike, nastale po padcu fašističnega režima in kapitulaciji Italije, skupaj z nacističnim okupatorjem borila proti partizanom v Italiji in na slovensko-italijanski meji. 

Njeni veterani so skupaj s svojci med krajšo slovesnostjo v goriški mestni hiši položili venec k obeležju občinskih uslužbencev, ki so bili ob koncu vojne odpeljani v Jugoslavijo. Po poročanju Primorskega dnevnika je bilo pred mestno hišo in v veži navzočih približno petdeset članov tako združenja X Mas kot skrajno desnega gibanja Casa Pound. Po besedah goriškega občinskega svetnika Fabia Gentileja, ki jih navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, so se navzoči spomnili padlih v bitki v Trnovskem gozdu leta 1945.
 

Združenje partizanov Italije opozarja na zločinska dejanja X Masa


Sočasno s kratko svečanostjo v goriški mestni hiši pa je pod geslom »Nikoli več fašizma« po mestnih ulicah stekla protifašistična manifestacija, ki jo je organiziralo Vsedržavno združenje partizanov Italije (VZPI-ANPI). Po poročanju Anse je bilo udeležencev okoli tristo. Korakali so s transparenti, zastavami in borčevskimi prapori.

Polemika se je v prejšnjih dneh dodatno razvnela spričo odločitve goriškega sodišča, da petje himne fašistične enote X Mas ni kaznivo dejanje, fašistični oziroma tako imenovani rimski pozdrav z iztegnjeno roko pa da je folklorna gesta. Združenje VZPI-ANPI je v sporočilu spomnilo, da je enota X Mas odgovorna za dolg niz zločinskih dejanj ter da so se njeni člani borili skupaj z nacisti in drugimi fašističnimi enotami proti slovenskim in italijanskim partizanom. Obenem opozarja, da je italijansko vrhovno sodišče lani potrdilo, da je tako imenovani rimski pozdrav kaznivo dejanje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine