Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bojko Borisov pridržan zaradi suma zlorabe evropskih sredstev

Policisti so danes pridržali nekdanjega bolgarskega premiera Bojka Borisova in več članov njegove konservativne stranke.
Nekdanji premier je bil pridržan. FOTO: Dimitar Kyosemarliev/AFP
Nekdanji premier je bil pridržan. FOTO: Dimitar Kyosemarliev/AFP
STA
17. 3. 2022 | 22:31
18. 3. 2022 | 08:51
2:16

Bolgarski pristojni organi so danes zaradi suma zlorabe evropskih sredstev pridržali nekdanjega bolgarskega premiera Bojka Borisova in več članov njegove stranke. Policijska akcija je potekala v okviru preiskave, ki jo je sprožil urad evropskega javnega tožilstva (EPPO), poročajo tuje tiskovne agencije.

Poleg Borisova so danes pridržali tudi nekdanjega finančnega ministra Vladislava Goranova, nekdanjo predsednico odbora za proračun v bolgarskem parlamentu Mendo Stojanovo ter nekdanjo šefico vladnega urada za informiranje Sevdalino Arnaudovo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Preiskave in zasegi se nadaljujejo na številnih naslovih po vsej državi. »Poteka velika operacija v povezavi s 120 preiskavami evropskega javnega tožilstva v Bolgariji,« so sporočili z bolgarskega notranjega ministrstva.

Bojko Borisov je bil s kratko prekinitvijo bolgarski premier med letoma 2009 in 2021. FOTO: Nikolay Doychinov/AFP
Bojko Borisov je bil s kratko prekinitvijo bolgarski premier med letoma 2009 in 2021. FOTO: Nikolay Doychinov/AFP

Na ministrstvu niso navedli podrobnosti, je pa bolgarska televizija BNT poročala, da gre za zlorabo pomoči EU. »Nihče ni nad zakonom,« se je na aretacije že odzval premier Kiril Petkov.

Današnja operacija je sledila obisku evropske glavne tožilke Laure Kövesi, ki se je danes in v sredo v Sofiji srečala s predstavniki vlade in sodstva. Kövesijeva je pohvalila odločnost nove bolgarske vlade in njeno prepričljivo vizijo boja proti korupciji.

»Zdaj je čas, da se ustrezni bolgarski organi združijo z nami, tudi pri posebej občutljivih primerih. Zato obstajamo, zato smo tukaj,« je dejala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodala je, da so Bolgari njeni pisarni poslali rekordno število prijav o sumih kriminalnih dejanj.

Borisov je bil s kratko prekinitvijo bolgarski premier med letoma 2009 in 2021. Njegova konservativna stranka GERB je članica politične skupine Evropske ljudske stranke v evropskem parlamentu, še poroča DPA.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine