Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Afere so vrgle slabo luč na vlado

V prvi polovici leta 2020 čaka hrvaško vlado, ki je tik pred obsežno rekonstrukcijo, predsedovanje EU.
Premier Andrej Plenković si prizadeva za to, da bi bili v ospredju pozitivni rezultati vlade in ne afere. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Premier Andrej Plenković si prizadeva za to, da bi bili v ospredju pozitivni rezultati vlade in ne afere. FOTO: Marko Djurica/Reuters
18. 7. 2019 | 18:00
18. 7. 2019 | 18:04
3:47
Hrvaški parlament bo jutri potrjeval nove ministre. Premier Andrej Plenković je predlagal zamenjavo večine dosedanjih, med drugim tudi zaradi vpletenosti v afere. Poleg obsežne rekonstrukcije vlade hrvaško poletje zaznamuje mrtvi tek kandidatov, ki se bodo konec leta potegovali za vodjo države.

Plenković je pojasnil, da je bila rekonstrukcija vlade nujna, saj so afere odvračale pozornost javnosti, vrgle slabo luč na vlado ter onemogočile njeno delovanje. Vlado v prvi polovici prihodnjega leta čaka predsedovanje EU, zato si premier želi, da bi bili v ospredju pozitivni rezultati vlade in ne afere. Ker se vse spremembe nanašajo na člane HDZ, vladni koalicijski partnerji niso imeli pripomb.


Nova imena v vladi


Ministra za kmetijstvo Tomislava Tolušića, ki mu očitajo, da ni prijavil vseh nepremičnin in pojasnil, kako je financiral njihovo gradnjo, bo zamenjala dosedanja državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Marija Vučković. Vodenje ministrstva za delo bo namesto Marka Pavića prevzel direktor zavoda za pokojninsko zavarovanje Josip Aladrović. Pavić bo zamenjal resor in nasledil ministrico za regionalni razvoj in evropske sklade Gabrijelo Žalac, ki pred časom ni odstopila, čeprav je bila z neveljavnim vozniškim dovoljenjem udeležena v prometni nesreči, v kateri je bila huje ranjena deklica. Bremenijo jo tudi zaradi sumljivih zmagovalcev na razpisih ministrstva za evropska sredstva.

Ministra za državno premoženje Gorana Marića, ki je odstopil zaradi domnevnih nepremičninskih afer, bo zamenjal vodja urada za državno upravo v Vukovarsko-sremski županiji Mario Banožić. Zaradi domnevne nepravilnosti z nepremičninami na otoku Brač je odstopil tudi minister za javno upravo Lovro Kušćević, ki ga bo zamenjal dekan z visoke šole v Šibeniku Ivan Malenica. Plenković je odstavil še ministrico za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nado Murganić zaradi razkritja sistemskih nepravilnosti na področju socialne politike. Na njeno mesto bo prišla saborska poslanka Vesna Bedeković.

Zunanjo ministrico Marijo Pejčinović Burić, ki bo jeseni prevzela položaj generalne sekretarke Sveta Evrope, bo zamenjal Gordan Grlić Radman, ki bo prišel v Zagreb z veleposlaniškega položaja v Nemčiji. Nova podpredsednika vlade bosta dosedanja ministra za notranje zadeve in finance Davor Božinović in Zdravko Marić.


Predsednica še molči


Medtem dobiva obrise tudi tekma za predsedniški stolček. Za novega vodjo države kandidirajo pevec Miroslav Škoro kot neodvisni kandidat, ki ga podpirajo hrvaška desnica in nezadovoljneži v HDZ, nekdanji premier Zoran Milanović, ki lahko računa na glasove levo od sredine, neodvisni evropski poslanec Mislav Kolakušić, neodvisni saborski poslanec Ivan Pernar, ki je izstopil iz stranke Živi zid, ter kandidatka zunajparlamentarne levičarske Delavske fronte Katarina Peović. Sedanja predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki jo podpira HDZ, je sporočila, da bo odločitev o kandidaturi objavila v začetku avgusta.

Po zadnjih anketah bi se, če bo kandidirala, zanesljivo uvrstila v drugi krog. Ta se obeta tudi Milanoviću ali Škoru, medtem ko drugi kandidati naj ne bi imeli možnosti. Po prvih analizah so obeti za Milanovićevo zmago v drugem krogu manjši, če se bo v predsedniški tekmi pomeril s Škorom in ne s Kolindo Grabar Kitarović.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine