Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Za polovico manj sodelujočih v kampanji o drugem tiru

Na prvem referendumu je sodelovalo 32 organizatorjev kampanje, za zdaj le 15 prijav.
Referendum o drugem tiru na ponovljenem sporedu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Referendum o drugem tiru na ponovljenem sporedu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zoran Potič
17. 4. 2018 | 06:00
3:08
Ljubljana – Danes se izteče rok za prijavo za sodelovanje v referendumski kampanji o zakonu o drugem tiru. Do včerajšnjega dne je namero o tem izrazilo 15 organizatorjev, med njimi je tudi veliko političnih strank, SMC, SD, NSi, Stranka Alenke Bratušek, SNS, Zeleni, NLS, GOD,...

Če je po anketah sodeč zaznati malo interesa med prebivalci Slovenije za ponovljeni referendum o drugem tiru, se število prijaviteljev za kampanjo bliža številki sodelujočih prvega referenduma. Takrat se je prijavilo kar 32 organizatorjev kampanje, tokrat jih je namero, le dan pred iztekom obdobja za prijavo, izrazilo 15.

Med njimi zaenkrat ni nekaterih političnih strank (SDS, SLS, Krščanski socialisti in še nekatere manjše stranke), pa tudi predstavnikov lokalnih skupnosti, društev ali celo posameznikov. Med prijavitelji kampanje tudi ni urada vlade za komuniciranje, zaradi katerega je nato pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič uspel pred ustavnim in vrhovnem sodišču, da je razveljavilo izid glasovanja na prvem referendumu, zaradi ugotovitev sodišča, da je bila kampanja nepoštena. Razlog za to je bilo z vladnim sklepom namenjenih 97.000 evrov za kampanjo vlade, stališče sodišča pa je bilo, da bi morala vlada v tem primeru nameniti določeno vsoto tudi pobudniku referenduma.

Spomnimo, lanskega septembra so se volivci enkrat že izrekli o drugem tiru. Udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev, podprlo ga je 53,47 odstotka, proti pa jih glasovalo 46,47 odstotka vseh tistih, ki so se udeležili referenduma.

Posebnost ponovnega referenduma ni zgolj to, da gre za prvi takšen primer v zgodovini Slovenije, pač pa tudi, da bo potekal le tri tedne pred parlamentarnimi volitvami 3. junija. Zaradi tega bomo v prihodnjih dneh spremljali ne le referendumsko, ampak tudi volilno kampanjo, glede na vsebino pa je pričakovati, da se bosta kampanji zlili v eno, s to razliko, da bodo imele politične stranke in ostale organizacije v referendumski kampanji še en kanal za predvolilne aktivnosti.

In še ena posebnost je na tej točki zanimiva, stroški za izvedbo ponovnega referenduma bodo takšni kot pred pol leta, saj bo treba za izrekanje od drugem tiru nameniti novih 3,2 milijona evrov. Po zadnjih podatkih DVK ima volilno pravico 1.714.376 volivcev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine