Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Za družinsko medicino spet malo zanimanja

Za 55 razpisanih mest 21 kandidatov, največ za nacionalna mesta, ki omogočajo zaposlitev po vsej državi.
Zaradi razmer za delo v ambulantah družinske medicine se mladi zdravniki le stežka odločajo za to vrsto specializacije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zaradi razmer za delo v ambulantah družinske medicine se mladi zdravniki le stežka odločajo za to vrsto specializacije. FOTO: Voranc Vogel/Delo
3. 5. 2021 | 19:00
3. 5. 2021 | 19:01
6:00

V nadaljevanju preberite:


Slovenija bi potrebovala dodatnih 1100 družinskih zdravnikov, če bi se želela uvrstiti v povprečje držav EU po družinskih zdravnikih na tisoč prebivalcev. A po sedanjih trendih tega ne bomo dosegli nikoli. Tudi letošnji razpis za specializacije je privabil na razpisanih 55 mest za družinsko medicino zgolj 21 zdravnikov. Ti niti odhodov svojih starejših kolegov v pokoj ne bodo mogli nadomestiti.

Marca je bilo razpisanih 258 mest za specializacije iz več kot 40 medicinskih specialnosti. Nanje se je prijavilo 210 kandidatov, se je pokazalo, ko so konec aprila odprli prispele vloge. Na nekatera mesta se je prijavilo več kandidatov, nezasedenih pa je ostalo kar 125 mest.

Največ jih je bilo letos razpisanih za družinsko medicino – 55, sledijo interna medicina s 23 mesti, pediatrija z 20, anesteziologija s 13, psihiatrija z 12 in radiologija z desetimi mesti. A tudi te specialnosti, ki jih potrebuje Slovenija največ, so ostale delno nezasedene. Razpis zadnjih pet let nastaja pod okriljem ministrstva za zdravje, in ne več v okviru zbornice, kakor je bilo prej.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine