Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V tožbo kandidata, ne pa tudi državno odvetništvo

Tožbo zoper sklep vlade in predlog za izdajo začasne odredbe sta vložila kandidata za evropska delegirana tožilca. Državno odvetništvo tega ne bo.
Tudi državno odvetništvo sicer ocenjuje, da je zagotovo v interesu Republike Slovenije, da se čim prej zagotovi imenovanje evropskih delegiranih tožilcev in s tem dokončno vzpostavi delovanje evropskega javnega tožilstva v Republiki Sloveniji. FOTO: Matej Družnik/Delo
Tudi državno odvetništvo sicer ocenjuje, da je zagotovo v interesu Republike Slovenije, da se čim prej zagotovi imenovanje evropskih delegiranih tožilcev in s tem dokončno vzpostavi delovanje evropskega javnega tožilstva v Republiki Sloveniji. FOTO: Matej Družnik/Delo
24. 6. 2021 | 16:16
24. 6. 2021 | 16:56
2:22
Na pravosodnem ministrstvu so potrdili, da so seznanjeni, da je v zvezi z (ne)imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev sprožen upravni spor, in sicer tožba zoper sklep vlade, sprejet na 78. redni seji 27. 5. 2021, in podan predlog za izdajo začasne odredbe za prepoved odreditve, objave in izvedbe novega javnega poziva za imenovanje EDT ter na prepoved predlaganja kandidata za to mesto v imenovanje, do pravnomočnosti odločitve v navedenem upravnem sporu.

Tožbo sta, kot je seznanjeno državno odvetništvo, vložila kandidata za evropska delegirana tožilca – Tanja Frank Eler in Matej Oštirja –, ki lahko po njihovih navedbah pravno sredstvo uveljavljata prvenstveno in po ocenah pravnih strokovnjakov z zmago ne bosta imela večjih težav.

Na državnem odvetništvu pa se po prejemu pobude državnotožilskega sveta, naj vložijo tožbo zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa in zahtevajo izdajo začasne odredbe na upravnem sodišču zaradi (ne)imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, za to niso odločili.

 »V postopku odločanja, v katerega je bila vključena posebna delovna skupina, je državno odvetništvo upoštevalo, da je upravni spor oziroma na njegovi podlagi izpeljan sodni postopek, v prvi vrsti namenjen pravnemu varstvu položaja posameznika, nadalje je upoštevalo tudi naravo akta, zoper katerega naj bi bila vložena tožba, ter specifični položaj državnega odvetništva, ki je sicer v prvi vrsti zastopnik Republike Slovenije pred sodišči in upravnimi organi v Republike Slovenije,« so zapisali.

Novi pravosodni minister Marjan Dikaučič se doslej do ponovitve postopka evropskih delegiranih tožilcev, ki mu ga nalaga sklep vlade, še ni opredelil. Njegova predhodnica Lilijana Kozlovič pa je to odločitev vlade, ki se je menda zgodila zaradi nasprotovanja predsednika vlade Janeza Janše izbranima kandidatoma, ob svojem odstopu označila za strokovno neutemeljeno.

image_alt
Bruselj nadaljuje pritisk glede delegiranih tožilcev

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine