Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Piranu pobegnila kobra, preudarnost preprečila nesrečo

Rdeča pljuvajoča kobra je lahko smrtno nevarna, interveniralo je Herpetološko društvo Slovenije, ki je pri nas prvič obravnavalo pobeg eksotične strupenjače.
Rdeča pljuvajoča kobra je pobegnila na prosto tik ob piranskem akvariju. FOTO: Twitter
Rdeča pljuvajoča kobra je pobegnila na prosto tik ob piranskem akvariju. FOTO: Twitter
V. U.
8. 10. 2018 | 18:03
9. 10. 2018 | 09:06
3:09
V Piranu, kjer so se odločili za razstavo tujih strupenih kač, se je v soboto zgodil dogodek, ki bi lahko imel hujše posledice, a teh na srečo ni bilo. Na eno piranskih ulic v soseščini stavbe, kjer je bila na ogled razstava, je pobegnila mlada kača. Prisebna »najditeljica« jo je najprej fotografirala, zatem s pomočjo kavlja »pospravila« v škatlo in poklicala številko 040 322 449, ki ustreza »kačofonu«, servisnemu telefonu Herpetološkega društva Slovenije oziroma Societas herpetologica slovenica.

Reagirala je prisebno. Kot so nam sporočili s policijske uprave v Kopru, so bili o pobegu in srečnem razpletu obveščeni včeraj nekaj po poldnevu, na prijavo o najdbi kače pa so se odzvali z več razgovori, na podlagi katerih so ugotovili, da je ženska dejansko našla na ulici v Piranu tujerodno afriško strupenjačo vrste Naja pallida, afriško rdečo pljuvajočo kobro, ki lahko zraste do nekaj več kot metra dolžine.

Gre za nevarno kačo, ki se brani s pljuvanjem strupa, in sicer ga izbrizga proti očem, da bi oslepila nasprotnika. Stik njenega strupa s kožo je manj nevaren, nevaren pa je stik z očmi, usti, nosom, torej s sluznico. V Piranu pobegli primerek je sicer še mladič in manj nevaren.


Le četrt ure časa za intervencijo, sicer bi moral plačati


Pogumna ženska je po soočenju s kačo – kot so v poročilu še zapisali policisti – poklicala »kačofon«, nato pa so kobro prevzeli člani društva. Policisti so obvestili dežurno veterinarsko inšpektorico in okrožno državno tožilko, zadevo pa bodo obravnavali kot kršitev zakona o zaščiti živali, in sicer kot nezavarovanje nevarne živali.

Na »kačofonu« nam je Griša Planinc iz Medvod, ki je v soboto prevzel intervencijo, povedal, da je kača, ki je stara le nekaj mesecev, zdaj na varnem pri enem izmed članov Herpetološkega društva Slovenije, ki je strupenjačo v Piranu na hitro prevzel zaradi pravil parkiranja.

Tudi takšne so lahko okoliščine intervencij v tovrstnih primerih: za prenos kače iz škatle v herpetološko vrečko in informiranje o okoliščinah dogodka je imel na voljo le četrt ure, kolikor je mogoče v Piranu parkirati brezplačno ... Sicer bi ga intervencija, ki je seveda prostovoljna, še nekaj stala.

Kot je dodal Planinc, ki se je iz službe ravno odpravljal na današnjo intervencijo v Šmartno pri Ljubljani, kjer ga je čakalo reševanje goža v sodu, je bil piranski dogodek prvi, v katerem je šlo za pobeg tuje strupenjače. Z reševanjem situacij, pri katerih je šlo za eksotične kače, imajo sicer pri kačofonu že več izkušenj, a z nestrupenimi. Letos so imeli, denimo, dva primera s pitonoma, od katerih je moral eden naposled v posvojitev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine