Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V noči na soboto ob nevihtah tudi močni nalivi

Po napovedih hidrologov bodo v noči na soboto in v soboto dopoldne hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke zlasti v severni in osrednji Sloveniji.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
19. 7. 2024 | 10:43
19. 7. 2024 | 11:46
4:08

Danes bo predvsem sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev. Najbolj vroče bo na Primorskem. Ponoči pa bodo nevihte vse pogostejše in se bodo do jutra razširile nad večji del Slovenije. Pričakovati je močnejše nalive. Agencija RS za okolje (Arso) je zato za vso državo izdala oranžno opozorilo.

Kot so zapisali na Arsu, bo največja verjetnost dolgotrajnejših nalivov v severni polovici Slovenije, vseeno pa so zaradi negotovosti oranžno opozorilo izdali za vso državo. Po izračunih vremenskih modelov bo v šestih do 12 urah padlo od 40 do sto milimetrov dežja, krajevno pa tudi do 150 milimetrov.

Situacija je potencialno nevarna

Ob tako močnih padavinah, kljub trenutni suši, pričakujejo zelo hiter porast predvsem hudourniških vodotokov ter meteornih voda. »Situacija je potencialno nevarna, zato bomo po potrebi vremensko opozorilo zaostrili,« so napovedali.

Po napovedih hidrologov bodo v noči na soboto in v soboto dopoldne hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke zlasti v severni in osrednji Sloveniji, lahko pa tudi v drugih delih države. Ob tem lahko na teh območjih poplavlja ob hudourniških strugah in manjših rekah. Poplavile se bodo tudi padavinske in zaledne vode v več delih države.

Posebna vremenska napoved za Gorenjsko, Savinjsko in Koroško

Na Arsu so zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdali posebno vremensko napoved za območja Gorenjske, Savinjske in Koroške. Pričakujejo, da lahko tam pade od 50 do sto milimetrov dežja, lokalno lahko tudi več. Glavnina padavin bo padla v manj kot 12 urah. Ob tem bodo hitro narasli hudourniški vodotoki.

Kot na agenciji za okolje pojasnjujejo na facebooku, se od zahoda bliža višinska motnja, ki bo Slovenijo prešla v soboto čez dan in končala dolgotrajni vročinski val. Glavnino burnega vremenskega dogajanja pričakujejo predvsem ponoči ter v soboto zjutraj, ponekod tudi še dopoldne. Nad večjim delom Slovenije se bo obnavljal sistem ploh in neviht, ki bo prinašal predvsem močne nalive.

Težišče padavin sprva na severu države

Popoldne se bodo posamezne plohe in nevihte začele najprej pojavljati predvsem v alpskem svetu. Težišče padavin bo sprva predvsem v severni polovici Slovenije, v soboto zjutraj in dopoldne pa je pričakovati močne nalive tudi drugod. Nevihtni sistem bo verjetno v soboto zgodaj zjutraj prešel slovensko Istro in skrajni južni del Slovenije. Ob morju lahko za krajši čas zapiha tramontana.

Po navedbah vremenoslovcev bodo obilne padavine posledica zelo vlažne zračne mase in vetra, ki bo z višino spreminjal smer. Nad severnim Sredozemljem bo namreč nastal tudi plitek ciklon. Povprečna hitrost vetra bo razmeroma majhna, zato se bodo nevihtne celice pomikale precej počasi in se lahko tudi obnavljale nad istim območjem.

V soboto popoldne se bo vreme umirjalo. Proti večeru se bo zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem okoli 23, najvišje dnevne od 21 do 25, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

Dežja si želijo predvsem na Krasu, kjer je včeraj po dveh letih od hudega požara ponovno zagorelo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine