Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V boj za direktorski položaj v UKC Ljubljana tudi Gordana Kalan Živčec

Razpis se izteče v torek, nov vodilni bo imenovan 11. julija.
Zdravnica Gordana Kalan Živčec želi finančno kosolidirati našo največjo slovenske zdravstveno ustanovo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zdravnica Gordana Kalan Živčec želi finančno kosolidirati našo največjo slovenske zdravstveno ustanovo. FOTO: Jure Eržen/Delo
28. 6. 2019 | 12:40
30. 6. 2019 | 13:07
7:36
Ljubljana – Za vodilni položaj v ljubljanskem kliničnem centru se bosta potegovala tudi nekdanja predsednica zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec in nekdanji župan Dobrepolja Janez Pavlin, ki je bil na prejšnjem razpisu edini kandidat, ki so ga poleg sedanjega ministra za zdravje povabili na razgovor.

UKC Ljubljana išče že sedmega generalnega direktorja v manj kot štirih letih. Po tem, ko je Aleš Šabeder klinični center zamenjal za ministrski stolček, ga je začasno nadomestil Teodor Žepič. Če se prijavil tudi na razpis, ne bo znano do konca, je pa pred časom že nakazal, da razmišlja tudi o tem. O tem, če se bo prijavil, razmišlja tudi Peter Požun, poslovni direktor ljubljanske Ginekološke klinike. Ocenjuje pa, da so načrti s kliničnim centrom drugačni in da za nekatere ni prostora.

Novost zadnjega razpisa je, da se vloge za zaposlitev ne pošiljajo več v kadrovsko službo, ampak poštno ležeče na svet zavoda, zato do zadnjega ne bo znano niti, koliko posameznikov se je prijavilo.
 

Nizka plača, velika odgovornost


Politolog Žepič je junija lani, kmalu po upokojitvi Biserke Marolt Meden, postal poslovni direktor pediatrične klinike. Pred tem je bil svetovalec uprave Deželne banke Slovenije, vrsto let je vodil hranilnico Lon in se kalil v Gorenjski banki. Deželna banka je tudi lastnica Semenarne Ljubljana, od koder je na direktorsko mesto v UKC prišel Šabeder.

Če se bo Žepič prijavil, bosta med njegovimi protikandidati tudi Gordana Kalan Živčec in Janez Pavlin. Prva je napovedala, da bo s svojim znanjem, izkušnjami, voljo in ekipo prispevala k urejenemu delovanju naše največje bolnišnice, drugi pa namerava najprej urediti javno naročanje in kadrovske zadeve. Nekdanja predsednica zdravniške zbornice, specialistka družinske in urgentne medicine, zaposlena v ZD Postojna in lastnica agencije za posredovanje zdravstvenih storitev, je ob prijavi na razpis napisala javno pismo, ki ga objavljamo v nadaljevanju, Pavlin pa bo v prihodnjih dneh pripravil novinarsko konferenco.

Sprva je hotel svet zavoda vodilnega iskati v tujini, a se je ideja sfižila. Na poziv trem kadrovskim agencijam za pomoč pri izpeljavi razpisa na mednarodni ravni se je odzvala le ena, ki pa jih ni prepričala.

»Po pregledu ponudbe in dodatnih pogovorih z agencijo je svet zavoda ugotovil, da angažiranje agencije ne bi imelo praktično nobene dodane vrednosti. Paket, ki ga ponujamo, je namreč izjemno neatraktiven za katere koli kandidate iz tujine. Poleg tega morajo vsi kandidati izpolnjevati zakonski pogoj znanja slovenščine na nivoju C1. Neutemeljeno in neresno je pričakovati, da kdor koli v tujini to izpolnjuje,« je po aprilski seji pojasnil predsednik sveta zavoda Jože Golobič.

Plača direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer dela večkot osem tisoč ljudi, znaša 4450 evrov evrov, k temu pa je treba prišteti še dodatke. Žepič je že 14. človek na čelu UKC in sedmi v zadnjih desetih letih. Kdo bo petnajsti oziroma osmi, bo znano 11. julija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine