Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Urbanija in Veselinovič drug drugega obtožujeta pritiskov

Urbanija od Veselinoviča pričakuje tudi opravičilo za izjavo v oddaji Tarča v začetku maja, a slednji izjav ne bo umaknil niti se opravičil.
Uroš Urbanija in Bojan Veselinovič. FOTO: Tv Slovenija
Uroš Urbanija in Bojan Veselinovič. FOTO: Tv Slovenija
STA, P. M.
16. 6. 2021 | 19:05
16. 6. 2021 | 19:05
3:22
Direktor STA Bojan Veselinovič zadnji dopis direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanije razume kot dodaten pritisk in kot povračilni ukrep, navaja STA. V omenjenem dopisu je Urbanija od Veselinoviča zahteval, naj preneha s kršitvami osebnostnih pravic in s pritiski na neodvisno in strokovno delo javnih uslužbencev. Veselinovič odgovarja: »Največji pritisk, in sicer na zaposlene in avtonomijo novinarjev, izvaja Urbanija.«

O Urbanijevi zahtevi  Veselinoviču je danes poročal Ukom na svoji spletni strani. Kot so zapisali, Veselinovič »z močnimi medijskimi pritiski in zlorabo podjetja STA« od državnega organa »in njegovih uslužbencev zahteva davkoplačevalski denar mimo vseh zakonsko določenih pravil«.

»S svojimi zavajajočimi izjavami o poseganju v svobodo medijev in s tem ustvarjenimi pritiski direktor STA sili državne uslužbence h kršitvam zakonov in ostalih predpisov, ki veljajo v Sloveniji,« so navedli in dodali, da medijski nastopi in javni pritisk direktorja STA predstavljajo tudi posredno grožnjo in izsiljevanje javnih uslužbencev, ki so dolžni svoje delo opravljati zakonito, neodvisno, v skladu s pravnim redom.

Urbanija od Veselinoviča pričakuje tudi opravičilo za izjavo v oddaji Tarča v začetku maja, ko je navedbe Urbanije o tem, da se Veselinovič vtika v uredniško delo, pa se ne bi smel, označil za laž in manipulacijo. Meni namreč, da je Veselinovič s svojimi izjavami na nedavni seji komisije DZ za nadzor javnih financ potrdil obstoj elektronskih sporočil izpred let, na katerih je Urbanija utemeljeval svoje obtožbe.

STA je že 167 dni brez sredstev za javno službo. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA je že 167 dni brez sredstev za javno službo. FOTO: Jure Eržen/Delo


Veselinovič pravi, da se Urbaniji ne bo opravičil


Veselinovič trditev, da bi STA zahtevala denar mimo zakonsko določenih pravil, zavrača, saj da prav ta ustanovitelju nalagajo, da zagotovi sredstva za delovanje agencije, zanika pa tudi, da bi državne uslužbence silil, da kršijo zakone, rekoč, da to počne »tisti, ki kljub jasnim zakonskim predpisom ogroža socialno varnost zaposlenih in delovanje STA«.

Veselinovič tudi ne bo umaknil izjav ali se komurkoli opravičil za izrečeno v oddaji Tarča 6. maja letos, sporoča STA in omenja za Veselinoviča »žaljivi tvit, ki ga je isti dan objavil Urbanija«, zaradi katerega je direktor STA prek pooblaščene odvetniške družbe Urbaniji posredoval zahtevek za prenehanje s kršitvami osebnostnih pravic in opomin pred tožbo; v njem je zahteval med drugim preklic določenih neresničnih objav in opravičilo, na katerega pa do danes - tako STA - ni prejel vsebinskega odgovora.

»Tudi zato tokratni dopis direktorja Ukoma štejem kot dodaten pritisk in kot povračilni ukrep, zaradi česar na podlagi neutemeljenih očitkov glede mojega ravnanja in mojih izjav, ki ne kršijo nobene osebnostne pravice nikogar, ne bom podal umika svojih izjav ali se komurkoli opravičil,« je še zapisal Veselinovič.

STA je sicer že 167 dni brez sredstev za javno službo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine