Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tonin od Šarca pričakuje nižje davke

Marjan Šarec: »S sestavo koalicije se ne mudi«; danes o Toninovi usodi, v petek o Erjavčevi.
Matej Tonin se bo s Šarcem pogovarjal o možnostih vstopa v koalicijo. FOTO: Jure Eržen/delo
Matej Tonin se bo s Šarcem pogovarjal o možnostih vstopa v koalicijo. FOTO: Jure Eržen/delo
Katarina Bulatović, Sandra Hanžič
12. 6. 2018 | 06:00
12. 6. 2018 | 14:56
6:24
Ljubljana – Bo Marjanu Šarcu uspelo sestaviti levosredinsko koalicijo? To bo bolj jasno po ustanovni seji državnega zbora, ki bo predvidoma prihodnji teden. Šarec za zdaj zatrjuje, da bistvenih premikov ni, medtem pa s preostalimi novoizvoljenimi parlamentarnimi strankami, z izjemo SDS, nadaljuje neformalne pogovore.

»O čemerkoli je še prezgodaj govoriti,« je povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Potem ko so se v stranki kot drugi na volitvah prejšnji teden neformalno dobili s predsedniki strank Alenko Bratušek (Stranka AB), Mirom Cerarjem (SMC), Dejanom Židanom (SD) in Karlom Erjavcem (Desus), jih danes pred sejo stranke NSi čaka pogovor o možnostih vstopa v koalicijo s predsednikom Matejem Toninom, je potrdil Šarec.

Za sestavo koalicije LMŠ potrebuje 46 poslancev, kar poleg SD, SMC, Stranke AB in Desusa pomeni še eno stranko – NSi ali Levico. Medtem ko so iz Levice, s katero bi si Šarčevi zagotovili 52 glasov v državnem zboru, sporočili, da pripravljajo programska izhodišča za pogovor s Šarcem v tem ali prihodnjem tednu, so v NSi poudarili, da so eno glavnih izhodišč pred današnjim pogovorom nižji davki.

»Pogovarjati smo se pripravljeni z vsemi strankami, ker je to del politike,« je še enkrat poudaril ponovno izvoljeni poslanec NSi Jernej Vrtovec. Ugibanj, ali bi vstop stranke v takšno koalicijo zaostril njihove odnose z desnico, ni hotel komentirati, so se pa v Zboru za republiko medtem odzvali, naj Šarec preneha polarizirati politični prostor in zmagovalcu volitev Janezu Janši omogoči pogovor z vsemi strankami.
 

S Šarcem tudi SNS


Predsednik SD Dejan Židan je med sejo predsedstva stranke jasno poudaril, da so kot tretjeuvrščena stranka Šarčevo vabilo k pogovorom o sestavi levosredinske koalicije sprejeli. V njej si želijo časovno natančno opredeljenih prednostnih nalog, pa tudi Levico, saj so nekatere njene napovedi po Židanovem mnenju podobne ali enake temu, za kar se zavzemajo sami. »Nočemo več vlade, v kateri smo edini predstavniki leve politične misli,« je dejal Židan.

Tudi v SNS so po besedah predsednika Zmaga Jelinčiča vabilo na pogovore z LMŠ prejeli. Kakšne bodo njihove zahteve za vstop v morebitno koalicijo, ni jasno, saj se nameravajo najprej sestati iz oči v oči. V Stranki Alenke Bratušek in SMC so bili s pojasnili včeraj skopi; kdaj bo novi krog pogovorov po »tipanjih« s Šarcem, ki so se začela prejšnji teden, še ni znano, verjetno pa ne prav kmalu, so pojasnili v Desusu.


 

Erjavec ponudil odstop


Prihodnji dnevi bodo tudi na vrhu stranke Desus pestri. V petek bodo razpravljali o usodi njenega predsednika Karla Erjavca, ki je v četrtek zaradi razočaranja nad rezultatom volitev ponudil odstop. Po današnjih pogovorih s Šarcem bodo o ponujenem odstopu svojega predsednika Mateja Tonina glasovali tudi v NSi. Za to se je odločil po volitvah, saj je namesto napovedanih desetih odstotkov stranka prejela le sedem odstotkov podpore. Da bi njegov odstop sprejeli, je malo verjetno, saj je bilo v prvih povolilnih odzivih vendarle slišati tudi zadovoljstvo, da je stranka povečala doslej petčlansko poslansko ekipo.

Kako uspešen je bil Šarec pri privabljanju strank na levi sredini, bo bolj jasno na ustanovni seji državnega zbora, ki bo predvidoma 22. junija. Na njej bodo volili predsednika državnega zbora in potrjevali mandate poslancev, po njej pa bo predsednik republike Borut Pahor podelil mandat za sestavo vlade. Do takrat je pričakovati, da se bodo koalicijska preigravanja še krepila.

Z osnutkom koalicijske pogodbe ne hitijo, zatrjuje Šarec, prav tako se s predsednikom stranke SDS ne pogovarjajo. Tudi v SDS, relativni zmagovalki volitev, uradno špekulirajo, da bo o povolilnem povezovanju več znanega po seji. Svojih načrtov ne razkrivajo, je pa njen predsednik Janez Janša napovedal, da bo, če mu bo formalno podeljen mandat, na pogovore povabil prav vse stranke.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine