Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Po petkovem razdejanju vremensko mirnejša sobota (VIDEO)

Petkovo neurje je največ težav povzročalo na jugo- in severovzhodu. Danes se nadaljuje odpravljanje posledic razdejanja.
Na območju Črnomlja je padala z neba toča v velikosti jajca. FOTO: Bralec Damjan
Na območju Črnomlja je padala z neba toča v velikosti jajca. FOTO: Bralec Damjan
T. V., STA
9. 6. 2018 | 07:12
9. 6. 2018 | 21:15
6:58
Ljubljana - Podrta drevesa, poplavljanje meteorne vode ter toča, ki je klestila po poljih, strehah in avtomobilih - to je rezultat sinočnega divjanja več nevihtnih celic, ki so se iz Hrvaške najprej pomikale po Beli krajini, nato pa še po Štajerskem.



Gasilci na območju Črnomlja in Novega mesta ter tudi drugod danes nadaljujejo s sanacijo objektov, ki jih je v petek popoldne poškodovala močna toča. Okrog 350 gasilcev je v Črnomlju delalo še pozno v noč, na pomoč so jim priskočili kolegi od drugod ter domačini. Uspelo jim je prekriti vse prizadete javne zavode v kraju, so sporočili s črnomaljske občine.



Območje Črnomlja in Novega mesta je namreč okoli 16.15 zajel nevihtni pas z močno točo. V pasu od Dragatuša prek Kanižarice do Črnomlja proti Petrovi vasi je toča poškodovala in razkrila številne strehe. Padala je toča v velikosti jajca, ki je poškodovala tudi polja, sadovnjake in avtomobile.Toča je v Črnomlju je dosegala hitrost 150km/h.



Po podatkih Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je neurje na območju Črnomlja poškodovalo več kot 400 objektov. Med drugim je razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, zdravstvenem domu Črnomelj, domu starejših občanov Črnomelj, kulturnem domu Črnomelj, vrtcu Čardak, policijski postaji Črnomelj in osnovni šoli Vinica. Poškodovane so tudi strehe številnih podjetij. Gasilci so med drugim pomagali pri pokrivanju strehe na podjetjih Akrapovič, Paklog in Livar.



»Strehe so odkrite, potrebno jih je prekriti s folijo, škoda na stanovanjskih objektih je neizmerna,« je povedala županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, ki ocenjuje, da je škode za »krepko čez milijon evrov«​. Kolikšna bo škoda na objektih, vozilih in v kmetijstvu, bo jasno v prihodnjih dneh. Zavarovalnica Sava je že objavila, da so okrepili svojo ekipo na terenu, ki bo v prihodnjih dneh za prijavo škode po neurju in toči na voljo 24 ur na dan.

Premier v odhajanju Miro Cerar si je danes ogledal razdejanje in obljubil, da bo vlada prihodnji teden obravnavala posledice petkovega neurja in v najkrajšem možnem času zagotovila pomoč lokalnim skupnostim, pri tem bo prioriteta odprava škode, ki jo je neurje povzročilo na šolskih objektih.



Nevihtna celica je pot nadaljevala na severovzhod države, vse od Posavja preko Kozjanskega in Podravja do Prlekije, kjer so poročali o težavah z meteorno vodo in vetrolomih. Celjska izpostava uprave za zaščito in reševanje poroča o zalivanju prostorov z meteorno vodo, poškodovanih ostrešjih zaradi močnega vetra in vetrolomov. Na območju občine Šmarje pri Jelšah je meteorna voda poplavila dvorišče in prostore gasilskega doma v Mestinju. Voda je zalila tudi osem učilnic osnovne šole v Rogaški Slatini, gasilci pa so posredovali tudi pri čiščenju vozišča, na katerem je bil mulj.


Ujeta voznica


Tudi mariborski policisti so imeli kar nekaj dela. Od 17. ure do polnoči so bili na območju policijske uprave Maribor obveščeni o sedmih prometnih nesrečah. V enem primeru je šlo za lažje telesne poškodbe, v vseh ostalih pa jo je skupila le pločevina. Na območju Zavrča, Ormoža, Gorišnice in vse do Ivanjkovc je bila vožnja precej otežena; kar nekaj cest je bilo poplavljenih ali neprevoznih zaradi blata, padlih dreves ter naplavin. Pred mejnim prehodom Zavrč je bila v vozilu ujeta voznica, ki je zapeljala v jarek. Po intervenciji gasilcev se je lahko odpeljala naprej.


Sprožili so se zemeljski plazovi


O poplavah meteorne vode in podrtih drevesih, ki so padala na ostrešja in ceste, poročajo tudi z vzhodnejšega dela države. Močno neurje je med drugim zajelo območja občin Ormož, Majšperk, Ptuj, Beltinci, Lendava, Križevci, Ptuj, Velika Nedelja in Murska Sobota. Gasilci so drevesa odstranili, poškodovane strehe prekrili in izčrpali vodo iz objektov.



Gasilci so bili na ptujskem in ormoškem koncu na delu dolgo v noč. Aktiviranih je bilo 27 gasilskih društev in več kot 400 gasilcev. V več kot 150 objektih je bilo potrebno črpanje meteorne vode, ki je zalila predvsem kletne prostore. Ta dela ponekod trajajo še danes. Zaradi razmočene zemlje se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov. V Svetem Tomažu je lokalna cesta danes zaradi tega še vedno zaprta. Zaprta je tudi železniška proga v Cvetkovcih, ki jo je zalila meteorna voda.

V kakšnih desetih objektih, večinoma stanovanjskih hišah, je neurje poškodovalo strehe, med drugim v osnovni šoli Videm. Zaradi nevihte je bilo v petek zvečer brez oskrbe z električno energijo 10.900 uporabnikov Elektra Maribor. Iz podjetja so sporočili, da jim je čez noč uspelo vzpostaviti ponovno oskrbo velike večine uporabnikov.

V Pomurju, ki ga je neurje zajelo malo pred 21. uro, so prebivalci nekaterih območij še vedno brez elektrike. Nevihtna fronta je v Pomurju poškodovala tudi velik del električnega omrežja, največ izpadov je bilo na območjih Lendave, Ljutomera, Murske Sobote in Radencev. Okoli tri četrtine uporabnikov so uspeli priključiti na omrežje okoli 1. ure, nekateri pa so še vedno brez elektrike.

V Dobrovniku je zalilo celo občinsko zgradbo in ker so ostali brez elektrike, se je zamašila kanalizacija. Del občine tudi danes dopoldne še ni imel elektrike. Poleg streh na več stanovanjskih hišah je veter odkril tudi streho na tamkajšnjem gasilskem domu.

Na območju vzhodne Slovenije in severne Hrvaške so v petek sicer zabeležili več kot 28.000 udarov strel.





 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine