Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ovadba zaradi pokojnega kandidata, Babičeva Čuša stala kandidature

Stranko SSN je zaradi pokojnega na listi doletel predlog kazenske ovadbe. Zaradi primera »dvojne agentke« Milene Babič je zavrnjena lista Andreja Čuša v volilni enoti Ljubljana Center.
Državna volilna komisija je že poslala na celjsko policijo predlog kazenske ovadbe zaradi umestitve pokojnega na kandidatno listo stranke SSN, danes bo znan tudi razplet na dveh listah vpisane kandidatke Milene Babič. FOTO:Jure Eržen/Delo
Državna volilna komisija je že poslala na celjsko policijo predlog kazenske ovadbe zaradi umestitve pokojnega na kandidatno listo stranke SSN, danes bo znan tudi razplet na dveh listah vpisane kandidatke Milene Babič. FOTO:Jure Eržen/Delo
A. S. H., STA
9. 5. 2018 | 10:20
9. 5. 2018 | 16:39
3:22
Ljubljana – Volilna komisija postojnske volilne enote je zaradi kandidatne liste Stranke slovenskega naroda (SSN), na kateri se je znašel že pokojni kandidat, vložila predlog kazenske ovadbe. V stranki pojasnjujejo, da se je pri določanju kandidatne liste zgodila napaka.

V postojnski volilni enoti so delno zavrnili kandidatno listo SSN, saj se je na njej znašel kandidat, ki je lani umrl. Poleg tega je komisija na policijo že vložila predlog kazenske ovadbe. Tega so danes po pošti posredovali na Policijsko upravo Celje, ker naj bi bilo kaznivo dejanje storjeno na njihovem območju. Koga so ovadili in zaradi katerega kaznivega dejanja, v volilni komisiji niso želeli pojasniti. Sporno pa utegne biti soglasje, ki ga morajo vloženim listam priložiti vsi kandidati za poslance.

V stranki SSN niso znali pojasniti, kako se je zapletlo, njen predsednik Marjan Žandar je povedal le, da se je pri določanju kandidatnih list zgodila napaka, ki jo obžalujejo.

Zapleti na kandidatnih listah se vrstijo

To ni edini zaplet, ki spremlja tokratne državnozborske volitve. Državna volilna komisija je obravnavala zaplet zaradi kandidatke Milene Babič, ki sta jo na listo za volitve v DZ uvrstili tako SD (v volilni enoti Ptuj) kot Andrej Čuš in Zeleni Slovenije.

Zakonodaja kandidiranja na različnih listah in v različnih volilnih enotah ne dovoljuje, po zakonski določbi pa se v tem primeru šteje za veljavno tista kandidatura, ki je bila določena prva. DVK je danes ugotovila, da je kandidatne liste prva potrdila SD, zato je sklenila, da je kandidatura Babičeve na listih Zelenih neveljavna.

Zaradi neveljavnosti kandidature Babičeve lista v volilni enoti Ljubljana Center ne izpolnjuje več zakonskih zahtev glede spolnih kvot. Pri tem člani DVK niso bili enotni, saj je bilo slišati pomisleke o nesorazmernosti takšnega ukrepa, poleg tega pa stranka ni sama odgovorna za zaplet. Kljub temu je večina članov DVK na koncu potrdila sklep o zavrnitvi kandidatne liste, saj je prevladalo prepričanje, da kandidatna lista ni zadostila zakonskim zahtevam glede spolnih kvot. Čuš je že napovedal pritožbo na vrhovno sodišče. 

Več zavrnjenih list

Poleg tega so volilne komisije ob pregledu vloženih list zavrnile še nekaj drugih list v celoti, in sicer zaradi neizpolnjevanja 35-odstotne spolne kvote. Listo Kangler & Primc – Združena desnica so zavrnili v novomeški in kranjski volilni enoti, listo Združene levice in Sloge pa v volilni enoti Celje.

Medtem ko je vrhovno sodišče že pritrdilo odločitvi novomeške in celjske volilne komisije, bodo predstavniki Združene desnice danes vložili še pritožbo na določitev kranjske volilne komisije. Tako Združena levica in Sloga kot koalicija Združena desnica bosta pravico iskali še na ustavnem sodišču.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine