Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Odpovedali predstavitev načrtov za otroško srčno kirurgijo

Več sindikatov zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana bo jutri predstavilo nasprotovanje tovrstnemu reševanju težav.
S pomočjo tujih strokovnjakov želijo zagotoviti varno in kakovostno obravnavo otrok in izobraziti dovolj domačih strokovnjakov. FOTO: Jure Eržen
S pomočjo tujih strokovnjakov želijo zagotoviti varno in kakovostno obravnavo otrok in izobraziti dovolj domačih strokovnjakov. FOTO: Jure Eržen
STA
2. 8. 2018 | 10:19
2. 8. 2018 | 19:58
4:38
Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni naj bi danes javnosti predstavil ključne aktivnosti in načrte za prihodnje, toda dogodek so dobro uro pred začetkom odpovedali. Inštitut so sicer ustanovili z namenom, da bi rešili težave v programu otroške srčne kirurgije. Za jutri pa je več sindikatov zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana predstavilo nasprotovanje tovrstnemu reševanju težav.


Odpovedali, ker ni bilo Gregoriča


V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar je za STA pojasnil, da so morali za danes sklicano novinarsko konferenco odpovedati zaradi zadržanosti predsednika sveta inštituta Igorja Gregoriča. Izvedli jo bodo v prihodnjih dneh. Kirurg Jorge Salazar iz ZDA je sicer glede prihodnosti inštituta optimističen.
     
Dobnikar je dejal, da želijo javnosti podrobno pojasniti vizijo delovanja inštituta ter predstaviti njegove kratkoročne in srednjeročne načrte. Pri tem naj bi posebno pozornost namenili novim oblikam dela, ki jih nameravajo vpeljati na področju otroške kardiologije. Kdaj bo inštitut začel s kliničnim delom, pa še ni mogel napovedati.

Spomnil je, da inštitut trenutno Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana oziroma njegovi pediatrični kliniki zagotavlja stalno prisotnost kirurga in otroškega kardiologa. Strokovnjaki, ki prihajajo iz tujine, se menjajo, trenutno je v Ljubljani otroški srčni kirurg Jorge Salazar iz kardiološkega centra v Houstonu v ZDA, ki je v sredo in danes že operiral dva novorojenčka.



Salazar je prepričan, da se bo področje otroške srčne kirurgije v Ljubljani uredilo. »Tudi bolnišnice drugod po svetu imajo vzpone in padce,« je opozoril. Takšen padec so doživeli tudi na otroški srčni kirurgiji v Ljubljani, kar pa se bo popravilo, je ocenil.

Po njegovih besedah je v svetu in tudi v Evropi veliko programov, ki delujejo zelo dobro. Predlaga, da bi v Ljubljani preskočili fazo učenja na svojih napakah in bi se učili od drugih, kjer program dobro deluje. »A treba je pridobiti strokovnjake, ki bodo delali na tem,« je dejal v pogovoru za STA. Vodstvo inštituta pa si predvsem prizadeva zagotoviti neodvisnost programa od tujih strokovnjakov. S tem namenom vabi k sodelovanju domače zdravnike z ustreznim znanjem.

Na vprašanje, kakšen je njihov odziv, je Dobnikar odgovoril, da so zaenkrat »sredi pogovorov«. Po njegovih besedah bodo domačim zdravnikov tudi zagotoviti potrebno dodatno šolanje in prakso v tujih centrih.


Vse normalno


Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so sicer v sredo javnosti posredovali poročilo, iz katerega izhaja, da na otroški kardiologiji UKC vse dejavnosti potekajo normalno, pa tudi, da redno komunicirajo s starši. A po poročanju medijev je v sredo zvečer na UKC, varuhinjo in vlado prišlo odprto pismo starša otroka, ki so mu odpovedali ambulantni pregled, nato pa naj bi otroka pregledal prvi zdravnik, ki je imel čas. Na pediatrični kliniki pa naj bi po navedbah starša odpovedali vse preglede. Na UKC so to zanikali. Kot so pojasnili, v posameznih primerih sicer lahko pride do prestavitve pregledov, a starši takoj dobijo nov datum ali pa jih o tem naknadno obvestijo po pošti.

Dodali so še, da v avgustu potekajo pediatrične kardiološke ambulante vsak dan, dvakrat tedensko celo vzporedno dve ambulanti. »V ambulantah se istočasno opravi klinični pregled in po potrebi ultrazvočni pregled srca. Potekajo tudi ambulante za kontrolo srčnih spodbujevalnikov in defibrilatorjev. Torej vam lahko zagotovimo, da bo delo tudi v prihodnje potekalo normalno in v interesu pacientov,« so še navedli.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine