Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

O kriznih razmerah v zdravstvu

Velik delež družinskih zdravnikov je dejansko preobremenjenih, največji problem je slabo upravljanje.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali Žerdin, Janez Markeš, Ma. F.
3. 4. 2019 | 18:15
5. 5. 2021 | 11:49
2:09
Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš v današnjem videokomentarju govorita o kriznih razmerah v družinski medicini in zdravstvu nasploh. Po Markeševem mnenju gre za večplastno problematiko, in sicer preobremenjenost zdravnikov, napačno razporejenost količine denarja v zdravstvu ter politiko zdravniške zbornice, še bolj pa sindikata Fides, za katerega je »vedno obstajal sum, da luknja sistem, da bi odprl vrata privatizaciji«.



Vsaka družba stoji na nekih identifikacijah in slovenska družba v veliki meri stoji na želji po skupnem imenovalcu, ki ga spremlja socialna stabilnost. Da bi ljudje v teh negotovih časih dobili občutek, da v zdravstveni varnosti niso podprti, kot je treba, je to gotov politični propad zdajšnjega premiera, meni Markeš. »Šarec je pred nekaj tedni že zaznal, da sindikat zdravnikov Fides pripravlja ofenzivo.«

Žerdin meni, da zdravstveni sistem še vedno funkcionira »kar dobro«, odpovedi družinskih zdravnikov pa lahko povzročijo »resnejšo erozijo«. Ne vemo, kakšne načrte imajo ti zdravniki, da z lahkotnostjo zapuščajo relativno varno javno službo, razmišlja Žerdin, Markeš pa pripomni, da gre pri tem za »veliko ropotanja v okolju, ki je bilo vedno relativno privilegirano«.

Delež družinskih zdravnikov je dejansko preobremenjenih, ker kadra ponekod preprosto manjka, poudarja Žerdin. Največji problem je slabo upravljanje, saj krizni menedžment ne deluje, pa meni Markeš.



***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine