Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Jelko Kacin: Maske bodo naša nova realnost

Covid-19: Preverili smo cene zaščitnih mask na trgu – Nekateri dobavitelji razkrivajo, da morajo pri nabavi podkupovati
Številne dobave, ki jih je izpeljal zavod za blagovne rezerve, do včeraj ga je vodil Anton Zakrajšek (desno; član SDS), so zbujali dvome. Minister Zdravko Počivalšek (levo) ga je včeraj razrešil. Formalno iz zdravstvenih razlogov. FOTO: Twitter
Številne dobave, ki jih je izpeljal zavod za blagovne rezerve, do včeraj ga je vodil Anton Zakrajšek (desno; član SDS), so zbujali dvome. Minister Zdravko Počivalšek (levo) ga je včeraj razrešil. Formalno iz zdravstvenih razlogov. FOTO: Twitter
22. 4. 2020 | 06:00
22. 4. 2020 | 10:58
8:45
Na zahtevo stranke SD so včeraj na nujni seji parlamentarnega odbora za zdravstvo razpravljali o nabavi zaščitne opreme. Številne države, tudi Slovenija ni izjema, so krizo zaradi koronavirusa pričakale neustrezno pripravljene, brez lastne proizvodnje zaščitne opreme. Nekateri posli zavoda za blagovne rezerve, ki opremo dobavlja po posrednikih, se zdijo sporni. Direktor zavoda Anton Zakrajšek je moral oditi s položaja. Uradno je zaradi zdravja direktorsko mesto želel zapustiti sam. 

Zaščitna oprema je postala strateška dobrina, njena cena zaradi zelo velikega povpraševanja raste, pojavljajo se tudi goljufivi ponudniki, je zapisala SD v zahtevi za sklic nujne seje. In tudi to, da je zagotovitev varne in ekonomične nabave zaščitne opreme naloga države. Zavodu za blagovne rezerve bi morali nujno omogočiti samostojne nakupe, brez posrednikov. Vlada pa bi za potrebe državljanov morala zagotoviti domačo proizvodnjo zaščitne opreme, posebno zaščitnih mask.

»Bolezen in virus bosta z nami ostala še kar nekaj časa, najmanj do trenutka, ko bomo dobili uspešno cepivo, do takrat pa naj bi predvidoma minilo še leto in pol. Maske se bodo po mojem mnenju nepozabno zarezale v naš način življenja, tako kot so se v preteklosti že v azijskem prostoru. Uporabljati moramo tisto, kar nas varuje pred okužbo,« ocenjuje vladni govorec Jelko Kacin.

Državljani jih na trgu težko dobijo. Ponuja jih tudi Petrol, ki mu je pri nabavi pomagal kamniški Svilanit. Manuel Perviz, vodja prodaje spletne trgovine Shopland, ki je na začetku krize maske prodajal tudi individualnim kupcem, zdaj prodaja predvsem podjetjem, saj je povpraševanje veliko.

»Ne jemljemo avansov, temveč delamo z bančnim jamstvom in naročilnico. Zaščitno opremo uvažamo neposredno iz Kitajske, saj imamo zaradi dejavnosti tam neposredne stike. Naš agent preverja zaščitno opremo pred prevzemom pri proizvajalcu, na Kitajskem imamo namreč zakupljen del proizvodnje. Maske, ki jih kupujemo, imajo certifikat, pridobljen iz Nemčije, in so registrirane kot medicinski izdelek,« pravi. Če maske kupujejo neposredno iz proizvodnje, stane ena maska 35 centov. »Letalski transport, če ga dobiš, stane na masko 15 centov, prej je bil precej cenejši – plačevali smo štiri evre za kilogram blaga, zdaj stane 30 evrov za kilogram. Letalski prevoz je skoraj nemogoče najti in ga brez podkupnine, da ga Kitajci sploh uredijo, ni mogoče dobiti. K strošku maske je treba prišteti še 6,3-odstotno carino na uvoz ter 22-odstotni DDV,« našteva.

primerjava cen mask FOTO Infografika Delo
primerjava cen mask FOTO Infografika Delo

 

Tosama in Sanolabor jih ne prodajata več


Tosama kupuje zaščitne maske pri stalnem ameriškem dobavitelju. »Pred epidemijo smo jih kupovali po ceni od 0,03 do 0,8 evra za kos, odvisno od vrste maske. Zdaj se cena z vsako dobavo zvišuje; pri zadnjih so nekatere cene dosegle že 15-kratnik cene pred epidemijo. Novih količin v lastno maloprodajo ne dostavljamo, saj od dobaviteljev prejemamo zelo okrnjene količine, te pa namenjamo tistim, ki jih najbolj potrebujejo – zdravstvenim ustanovam in podjetjem, ki morajo poslovati tudi med epidemijo,« pravijo v Tosami. Medicinske maske so v maloprodaji na začetku marca prodajali po pet kosov (1,49 evra za paket) in po 50 kosov (9,99 evra za paket).

Tudi v Sanolaborjevih prodajalnah mask zdaj ni mogoče kupiti, saj jih lahko zagotavljajo le bolnišnicam in lekarnam. Eden od prodajalcev, ki ne želi biti imenovan, nam je razkril tudi specifikacijo, ki kaže, da je marža pri prodaji paketa njihovih mask 4,5-odstotna. Damir Vidan, direktor spletne trgovine Loco Natura, povzema, da je težav pri nabavi mask zelo veliko, veliko pa je tudi sumljivih ponudnikov, ki prodajajo oporečne maske, maske brez dokumentov ali pa gre celo za klasične prevare, kjer izdelka po sumljivo ugodni ceni naročnik nikoli ne dobi.

"Eden od letalskih ponudnikov nam je v petek ponudil ceno za prevoz, ponudbo v roku parih ur preklical in nam v soboto dal novo ponudbo po točno dvakratni ceni (za isto pošiljko). Dobavitelj nam je povedal, da Američani pošiljajo ljudi s kovčki denarja pred njihovo tovarno. Torej precej divji zahod," opisuje razmere Vidan. 

FOTO: arhiv Dela
FOTO: arhiv Dela


Sami sodelujejo s preverjenimi dobavitelji, s katerimi so poslovali že v preteklosti. 

"Sami v pakirnici zaposlujemo večinoma invalide, ki so bili čez noč obveščeni, da ne smejo hoditi v službo, ker sodijo v rizično skupino. Čez noč smo tako ostali brez 90 odstotkov delovne sile v pakirnici in morali smo povsem spremeniti poslovni proces. Dostavne službe za končno dostavo so prav tako povsem zasute s paketi zaradi povečanega števila naročil prek spleta, tako da se tudi pri končni dostavi izgubi kak dan ali dva. Večje je tudi število klicev in elektronskih sporočil - zato so zdaj naši sodelavci, ki delajo na podpori kar od doma, še bolj obremenjeni kot prej, hkrati pa zato ne morejo pomagati pri drugih procesih v podjetju," razlaga sogovornik. Težave imajo tudi zaradi ukinjenega javnega prevoza, ki je dodatno ohromil njihovo ekipo, saj delavci, ki živijo zunaj Ljubljane in niso vozniki, trenutno ne morejo prihajati na delo.


 

Počivalšek pravi, da je direktor tudi v samoizolaciji odločal


Vlada je včeraj torej razrešila Antona Zakrajška s položaja direktorja Zavoda za blagovne rezerve, na njegovo mesto pa je z današnjim dnem za vršilca dolžnosti imenovala Tomija Rumpfa.

Od epidemije koronavirusa je Zakrajšek Zavod vodil od doma, saj mu je bila zaradi okužbe s covid-19 odrejena samoizolacija. Ne glede na to je po trditvah gospodarskega ministrstva aktivno sodeloval pri vseh poslovnih odločitvah, saj ni imel hujših zdravstvenih težav. »V tem času je sprejel nekatere poslovne odločitve, za katere je gospodarsko ministrstvo opazilo, da niso rezultat odgovornega upravljanja. Na nepravilnosti je bil opozorjen tudi Ivan Gale, ki ga je direktor za čas svoje odsotnosti pooblastil za vodenje Zavoda. Anton Zakrajšek je po izteku samoizolacije ostal na bolniški. Na bolniško je odšel še Ivan Gale,« so sporočili z ministrstva.

Zdravko Počivalšek je poudaril, da mora nabava zaščitne opreme v prvi vrsti potekati transparentno. Od vseh, ki so v ta postopek vključeni pričakuje, da bodo svoje delo opravili kvalitetno, strokovno in z najvišjo mero skrbnosti. Napovedal je nadzor in  notranjo revizijo postopkov Zavoda. Zakrajšek nam je sicer pred dnevi, ko smo ga spraševali o nakupih zaščitnih mask iz papirnatih sarviet dejal, da je že tri tedne v samoizolaciji in od takrat ni podpisnik nobene pogodbe. Tudi v parlamentu je včeraj tekla razprava o dobavah prek posrednikov, državni sekretar gospodarskega ministrstva Aleš Cantarutti pa je poslancem ob tem dejal, da je pripravljen prevzeti odgovornost, če je pri nakupih prišlo do kakšnih zlorab. »Ker zavod za blagovne rezerve nima dovolj izkušenj, da bi posle lahko sklepal neposredno, smo se zavestno, kot to omogoča zakon o javnem naročanju, za čas krize odločili za uporabo posrednikov," je dodal. Določeni posli in reklamacije opreme zbujajo dvome, koroške občine in ne le one so reklamirale maske iz "papirnatih prtičkov«, deli nekaterih pošiljk opreme niso ustrezali dobavnicam...
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine