Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Iz Drnovškovega sklada štipendije za deset dijakov

Prijave zbirajo do 17. septembra. Štipendije za ves čas srednješolskega izobraževanja. Poudarek na deficitarnih poklicih.
Družina Janeza Drnovška je privolila v uporabo državnikovega imena za štipendijski sklad pri ZPMS. FOTO: Matej Družnik
Družina Janeza Drnovška je privolila v uporabo državnikovega imena za štipendijski sklad pri ZPMS. FOTO: Matej Družnik
Simona Bandur
29. 8. 2018 | 09:00
5:03
Ljubljana – Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je danes objavila razpis Štipendijskega sklada dr. Janeza Drnovška. Z njim bodo med srednješolskim izobraževanjem pomagali desetim dijakom iz socialno manj spodbudnih okolij s poudarkom na deficitarnih poklicih. Prijave bodo zbirali do 17. septembra.

Štipendijski sklad, imenovan po nekdanjem predsedniku vlade in republike Slovenije, so ustanovili februarja letos, ob deseti obletnici Drnovškove smrti. Pobudo zanj je dal njegov sin Jaša, za sodelovanje z ZPMS pa se je odločil, kot je takrat dejal, ker so vrednote organizacije skladne s tistimi, za katere se je predvsem v zadnjih letih svojega življenja zavzemal njegov oče.

Predmeti, ki so jih prodali na dražbi ob deseti obletnici smrti Janeza Drnovška. FOTO: Dejan Javornik
Predmeti, ki so jih prodali na dražbi ob deseti obletnici smrti Janeza Drnovška. FOTO: Dejan Javornik


Ob obletnici so priredili dražbo Drnovškovih predmetov, s katero so za sklad zbrali 7000 evrov, k sodelovanju so povabili tudi podjetja in druge donatorje in tako se je nabralo 45.000 evrov. Predsednica ZPMS Darja Groznik je povedala, da bo to zadostovalo za štipendiranje desetih dijakov za celotno obdobje srednješolskega izobraževanja, pri čemer bodo prejemali po 120 evrov na mesec. »V programih šolanja ne bomo delali razlik, lahko bo šlo za poklicno izobraževanje, tri- ali štiriletno, za gimnazijske ali druge srednješolske programe. Otroka, ki bo kandidiral, želimo predvsem celostno obravnavati. Odločili smo se, da bomo vsakega prosili, da nam na kratko napiše, kaj bi v življenju rad postal.«
 

Pomoč društev ZPM


Štipendije bodo namenili dijakom iz socialno manj spodbudnih okolij. Kandidati bodo morali prijavi priložiti dokazila o skupnih družinskih prihodkih, ti pa na družinskega člana na leto ne smejo presegati 10.000 evrov bruto. K sodelovanju bodo pozvali tudi vsa njihova društva in zveze ZPM; teh je po vsej Sloveniji 112 in imajo po besedah Darje Groznik na terenu dober pregled nad družinami in razmerami, v katerih živijo.

Pri izboru kandidatov bo prevladovala osebna nota, je poudarila predsednica ZPMS Darja Groznik. FOTO: Dejan Javornik
Pri izboru kandidatov bo prevladovala osebna nota, je poudarila predsednica ZPMS Darja Groznik. FOTO: Dejan Javornik


Čeprav so vključili pogoj finančne narave, se nanj nočejo rigidno opirati (velikokrat je namreč premoženjsko stanje družine le na papirju videti dobro), prav tako se ta štipendija ne bo izključevala z drugimi. Na vprašanje, kako bo to vplivalo na skupne družinske prejemke, je sogovornica odgovorila, da gre za podoben primer, kot so štipendije za deficitarne poklice (javni štipendijski sklad jih podeli do tisoč v višini sto evrov na mesec za celotno izobraževanje), ki ne vplivajo na višino otroškega dodatka in plačila dohodnine, prav tako se ne izključujejo z državno ali Zoisovo štipendijo.

»V ZPMS ves čas poudarjamo, da ni prav, da je otroški dodatek del socialnih prejemkov, prav tako tudi ne državna štipendija,« je ponovila sogovornica. »Izobraževanje je zelo pomemben korak vsakega otroka v prihodnost in ta ne bi smel biti odvisen od premoženjskega stanja družine, iz katere izhaja.«


 

Posebni primeri med letom


V ZPMS deluje tudi Nivejin sklad, iz katerega štipendirajo 17 srednješolcev, prav tako v višini 120 evrov. »Ker pa je potreb očitno še vedno veliko več, kot je možnosti, občasno v naši komisiji za humanitarna vprašanja podelimo dodatne štipendije. V šolskem letu, ki se ravnokar izteka, je bilo takih primerov sedem,« je povedala Darja Groznik.

Sredstva za Drnovškov sklad bodo seveda še naprej zbirali in se glede na to odločali o naslednjih štipendistih, na ta razpis pa se morajo kandidati prijaviti do 17. septembra. Ker deluje sklad z osebno noto, se bodo sproti odločali tudi o morebitnih naslednjih krogih izbora, prav tako bodo osebno obravnavali primere težav med šolanjem. Razpisni pogoji sicer določajo, da bodo štipendijo v primeru ponavljanja letnika zamrznili, toda če bodo neuspehu botrovale kakšne posebne okoliščine, bodo te tudi upoštevali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine