Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Istra bo spet lahko zadihala kot eno

Obmejni prebivalci pričakujejo lažje življenje, v turizmu pa si obetajo nove priložnosti sodelovanja in višjo raven ponudbe.
Mnogi si obetajo, da bodo taki prizori s slovensko-hrvaške meje postali del zgodovine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Mnogi si obetajo, da bodo taki prizori s slovensko-hrvaške meje postali del zgodovine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
10. 12. 2022 | 06:00
5:08

V nadaljevanju preberite:

»Mi se res veselimo!« o pričakovani ukinitvi mejnega nadzora s Hrvaško pove Mateja Grbec, ki vsak dan prestopa slovensko-hrvaško mejo. Od tega, da bo naša južna soseda na začetku prihodnjega leta vstopila v schengensko območje, si veliko obetajo tudi v turizmu. »Gotovo bo za nas – če se bo meja res odprla – zelo veliko novih možnosti za sodelovanje in povezovanje,« je prepričan Aleksander Valentin, predstavnik portoroškega turističnega druženja.

»Iskreno mislim, da so strahovi za portoroški turizem, povezani z vstopom Hrvaške v schengensko območje, povsem neutemeljeni,« meni Valentin. Po odpravi mejnega nadzora ne pričakuje večjega odliva turistov iz slovenskega dela Istre proti jugu. »Za portoroški turizem bo to kvečjemu dobro, saj bo ob zmanjšanju gneče in težav zaradi prometnih zastojev mogoča boljša povezava z zaledjem, to pa lahko pomeni nove razvojne možnosti za podeželje – denimo za vasi, kot so Padna, Nova vas in Sveti Peter,« nadaljuje. Portorož in Piran ponujata zgodovinsko dediščino in mestno središče, ki ju takoj čez mejo ni, po drugi strani pa se hrvaška Istra lahko pohvali z golfom in veliko dobre kulinarike.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine