Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Hiša za večjo samostojnost

Osebe z motnjami: V bivalni enoti kot v običajnem življenju
Varovanci CUDV Radovljica so zadovoljni v novem domu. Foto Blaž Račič
Varovanci CUDV Radovljica so zadovoljni v novem domu. Foto Blaž Račič
Blaž Račič
25. 5. 2018 | 06:00
2:10
Radovljica – V hiši na Gradnikovi cesti v Radovljici od novembra lani živi 12 oseb z duševnimi in telesnimi motnjami, ki so sicer varovanci radovljiškega centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV). Včeraj so uradno odprli novo bivalno enoto, ki je že peta po vrsti in za katero so namenili 400.000 evrov.
Blaž Račič
V petih bivalnih enotah, prvo v Poljčah so odprli pred 12 leti, zdaj skupaj biva 50 oseb z zmernimi, težjimi ali težkimi duševnimi ali telesnimi motnjami. Kot je pojasnila direktorica radovljiškega CUDV Slađana Anderle, gre pri tem za deinstitucionalizacijo, kar pomeni, da osebe z duševnimi ali telesnimi motnjami niso nameščene v domu Matevža Langusa, tako kot večina, ampak živijo v običajnih hišah ali stanovanjih, v katerih imajo zagotovljena 24-urni nadzor in strokovno vodstvo. Skupaj tako varovanci kuhajo in opravljajo druga kuhinjska opravila, perejo perilo, skrbijo za stanovanje in okolico, skratka opravljajo vsa običajna hišna opravila, živijo čim bolj normalno življenje in se na svoj način vključujejo v svoje socialno okolje.
Varovanci hodijo tudi na delo v CUDV, se sprehodijo skozi mesto, nakupujejo v trgovinah in si, kot je povedal eden od njih, radi privoščijo tudi kavo v kateri od okoliških kavarn. Izkušnje z njihovim bivanjem v bivalnih enotah so zelo dobre, je povedala Slađana Anderle in dejala, da varovanci tako lahko postanejo precej bolj samostojni. Na ta način uresničujejo sodobne smernice uspešnega vključevanja oseb z duševnimi in telesnimi motnjami v običajna bivalna okolja.
Za naložbo – odkup hiše, prenova in prilagoditev za potrebe novih stanovalcev – so v celoti namenili 400.000 evrov, ki so jih zbrali sami, vendar Slađana Anderle opozarja, da so pričakovali večjo podporo države.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine