Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Erjavec: Želim si, da bi stranko čim prej konsolidirali

V ponedeljek v Desusu pogovori z vodstvom stranke in poslansko skupino o vlogi v vladi. Po mnenju nekaterih analitikov hitre odločitve ni pričakovati.
Karl Erjavec je novi stari predsednik stranke upokojencev.  FOTO:  Blaž Samec/Delo
Karl Erjavec je novi stari predsednik stranke upokojencev.  FOTO:  Blaž Samec/Delo
Vojko Urbančič
5. 12. 2020 | 14:20
5. 12. 2020 | 20:48
7:14
Karl Erjavec se po slabem letu umika iz javnega življenja vrača na čelo Desusa. Peti mandat mu je zaupalo 146 delegatov, protikandidat Srečko Felix Krope je dobil 71 glasov.

Na mestu predsednika stranke bo zamenjal Aleksandro Pivec, ki je vodenje stranke prevzela januarja, a že po nekaj mesecih odstopila zaradi izgube zaupanja v stranki.

image_alt
Če bo Erjavec postal za vse sprejemljiv mandatar, bo to zame izvrstno


V nagovoru po razglasitvi stranke je napovedal, da se bo v ponedeljek sestal z vodstvom stranke in poslansko skupino, da dorečejo, kako bodo šli naprej »v teh zelo zahtevnih razmerah«. Tema bo tudi vloga stranke v aktualni koaliciji.

Izjavo Erjavca po izvolitvi si oglejte v videu:


 

Želja po nekdanjih pozicijah


Erjavec, ki je v preteklosti – na to je v izjavi kar sam spomnil – dal javno zavezo, da se v politiko ne bo vrnil, je uvodoma zatrdil, da se ne vrača zaradi položajev, denimo tega, da bi bil še sedmič minister oziroma podobnih ambicij, pač pa zaradi konsolidacije stranke. Desus bo prihodnje leto obeležil 30 let obstoja. »Mislim, da je naša dolžnost in zaveza, da stranko popeljemo zopet na pozicije, ki jih je zasedala v slovenskem političnem prostoru. Želim si, da bi stranko čim prej konsolidirali,« je povedal.

»Vemo, da je politična situacija v Sloveniji zelo zahtevna, zlasti v mesecih po odstopu Marjana Šarca je grozilo, da lahko pride do predčasnih volitev. To bi bila glede na vse aktualne probleme slaba popotnica. Ne gre samo za zdravstveno, ekonomsko in socialno krizo, ampak tudi za negotovost, ki je pred nami. Ljudje so zaskrbljeni.«

FOTO:  Blaž Samec/Delo
FOTO:  Blaž Samec/Delo

 

»Številke vse povedo«


Soočanja vlade z epidemijo v Sloveniji ni želel komentirati. »Številke vse povedo,« je bil kratek o tem. Spomnil je le, da je bil do vlade že kritičen, ko je sprejemala odločitve mimo zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja in stroke. Glede prihodnjega sodelovanja je ocenil, da bo potreben tehten pogovor znotraj stranke in tudi s premierom.

Glede Koalicije ustavnega loka je ocenil, da je dobro postaviti alternativo koaliciji. Potrebni sta močna pozicija in opozicija, je dodal. Glede na to, da je že dvakrat sodeloval v vladah Janeza Janše, pričakuje, da slednji svoje politike ne bo spremenil, pričakuje pa tvorno sodelovanje. »Karel Erjavec gotovo ne more vplivati na to, da bi Janez Janša svojo politiko spremenil. Pričakujem pa, da bo spoštoval dogovore. Kot stranka si ne moremo privoščiti, da minister za zdravje predlaga državnega sekretarja, nakar ta na seji ni obravnavan in ni imenovan. To ni politika, ki povezuje, pač pa razdvaja.«

Kongres je za podpredsednike izvolil Ireno Majcen, Antona Balažeka in Brigito Čokl.

Desus je danes zaključil izredni volilni kongres, ki je zaradi epidemije novega koronavirusa potekal dopisno. Začel se je 20. novembra, delegati pa so za individualne funkcije glasovali od 27. novembra do 1. decembra. Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom.

Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec/Delo



 

Erjavcu čestital tudi Počivalšek


Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je med voditelji koalicijskih strank prvi čestital Erjavcu. Želi si hitrega srečanja, je tvitnil.


 

S čestitkami pohiteli tudi prvi dami opozicije: Tanja Fajon in Alenka Bratušek


Predsednica Socialnih demokratov Erjavču želi veliko modrosti in poguma, predsednica SAB pa mu je tvitnila prisrčen: Dobrodošel nazaj.





FOTO:  Blaž Samec/Delo
FOTO:  Blaž Samec/Delo


Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine