Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bo zdravnik iz Bosne omogočil nadaljnje zdravljenje otrok v UKC?

Na izrednem strokovnem svetu vodilni zdravniki UKC o nadaljnji skrbi za male srčne bolnike. Z mesta vodje službe za otroško kardilogijo je odstopila Mirta Koželj.
Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljubljana, ni mogel prepričati niti enega domačega otroškega kardiologa, naj skrbi za male bolnike. Foto Blaz Samec
Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljubljana, ni mogel prepričati niti enega domačega otroškega kardiologa, naj skrbi za male bolnike. Foto Blaz Samec
Ajda Janovsky
27. 6. 2018 | 11:00
27. 6. 2018 | 15:48
3:44
Skoraj nemogoče je, da bi vlada in parlament v pičlih devetih dneh izpeljala vse postopke, da bi novi otroški srčni center (NIOSB), ki še niti administrativno ne deluje, do 8. julija zaposlil dva ameriška zdravnika in prevzel zdravljenje malih srčnih bolnikov od UKC Ljubljana. UKC je zato včeraj sklical izredno sejo strokovnega sveta vodilnih zdravnikov.


Zdravnik iz Bosne na pogovore v UKC


Potem ko je prejšnji teden odstopila strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič, je včeraj po naših informacijah na izredni seji strokovnega sveta želela odstopiti tudi prof. dr. Mirta Koželj, vodja službe za otroško kardiologijo. Danes so potrdili, da je Koželjeva z mesta vodje službe za otroško kardiologijona Pediatrični kliniki tudi odstopila.

Čez devet dni bo namreč odšel s tega oddelka še zadnji specialist za otroško srce; na oddelku bi tako Koželjeva ostala sama, pri čemer pa ni specialistka za otroško, pač pa za odraslo srce. Vse oči so zato uprte v današnji prihod otroškega kardiologa iz Bosne, ki bo morda omogočil nadaljnji obstoj službe. Če se bo odločil za prihod, bi mu pomagala tudi nova domača specialistka pediatrije, morda pa se bo vrnil tudi kateri od slovenskih otroških kardiologov, ki so UKC zapustili v preteklosti.
 

Novosadski zdravnik dobil stanovanje od UKC, a kljub temu gre


Tomaž Podnar, edini profesor s tega področja, in doc. dr. Samo Vesel, prav tako specialist za otroško srce, za zdravljenje malih bolnikov nista usposobila nikogar. Prvi odhaja menda v Innsbruck, Vesel v bolnišnico v Celju, Stevan Bajić, ki je šele pred nekaj leti prišel iz Novega Sada, pa v Novo mesto. Menda odhaja kljub več pogovorom z generalnim direktorjem UKC Alešem Šabedrom, v katerih ga je Šabeder poskušal prepričati, naj ostane, in kljub temu da bo moral vrniti več kot sto kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki ga je dobil ob prihodu. Otroški kardiolog iz Bosne, ki k vodstvu UKC prihaja danes, ima menda hrvaško državljanstvo. Tako ga bo mogoče zaposliti na podoben način kot hrvaške zdravnike, ki prihajajo v UKC iz Reke in drugih hrvaških mest in so plačani bolje od slovenskih zdravnikov.
 

Zakon za prihod tujih zdravnikov brez znanja slovenskega jezika


Ministrstvo za zdravje je sicer predlagalo spremembe zakona o zdravniški službi, ki bi v izrednih razmerah, kakršne so zdaj v UKC, omogočile zaposlitev tujih zdravnikov na terciarni ravni za 12 mesecev brez znanja slovenskega jezika in brez slovenske licence, pod pogojem, da trije zdravniki iz Slovenije (med njimi nacionalni koordinator za specializacijo določene specialnosti) jamčijo za njihovo strokovno usposobljenost. Delodajalec (torej UKC) pa mora kljub vsemu zagotoviti razumljivo komunikacijo med tujim zdravnikom in bolniki oziroma svojci v slovenskem jeziku. Prihod takega zdravnika bi vsakokrat dovolil minister osebno z odločbo. Spremembo zakona ministrica predlaga zaradi zaposlitve dveh ameriških zdravnikov: otroškega kardiologa in otroškega kardiokirurga, ki bosta po napovedih ministrstva začela zdraviti otroke v Ljubljani že 8. julija.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine