Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Policija v Bovcu neusmiljena do kubanskih plesalcev

Župan je policiste rotil, da gre za nastopajoče, a ni pomagalo. Vsakemu plesalcu so izstavili kazen 500 evrov.
Brez dokumentov, brez milosti. Foto: Leon Vidic/Delo
Brez dokumentov, brez milosti. Foto: Leon Vidic/Delo
Blaž Močnik
19. 8. 2018 | 11:33
20. 8. 2018 | 09:47
4:12
Slovenska policija je v petek v Bovcu kaznovala 26 mladih kubanskih plesalcev, ker pri sebi niso imeli osebnih dokumentov. Skupina bo morala plačati nič manj kot 12.500 evrov. Niti prošnje bovškega župana Valterja Mlekuža, da naj bo opomin dovolj, niso pomagale.

Nastopajoči Kubanci so se znašli v Bovcu kot del Festivala src, ki ga Furlanija - Julijska krajina pripravlja še v Vidmu, Huminu in Čenti. Bovška občina jih je v eni tamkajšnjih restavracij pogostila s kosilom, nakar so se nekateri iz skupine odpravili na sprehod po mestu.

Enega izmed njih so ustavili policisti postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica in ga legitimirali. Toda spremljevalci skupine so listnice pozabili v Čenti, kjer so bili nastanjeni, zato so policisti začeli izvajati postopek.

Nastopili so z urno zamudo. Foto Tatjana Wojčicki
Nastopili so z urno zamudo. Foto Tatjana Wojčicki


Čeprav so organizatorji festivala potne liste vseh članov v Bovec dostavili v manj kot uri, to petih mož v modrem ni omehčalo. Popisali so jih in oglobili za 500 evrov, eno mladoletno osebo pa so prijavili sodniku za prekrške.

»Res je, to je bila napaka organizatorjev, toda policisti so praktično takoj dobili vse njihove dokumente, zato bi bil opomin povsem dovolj. Tako pa je bilo res grozno opazovati jok nič krivih gostov, ki v življenju še niso videli 500 evrov,« je bil zaprepaden bovški župan Valter Mlekuž. Postopek je trajal kar pet ur.

Policija je skupini tako izstavila račun za 12.500 evrov (natančne vsote na policiji niso navedli), ki pa ga ni poravnala, zato je vsem zasegla dokumente. Vsota se sicer prepolovi, če bodo Kubanci kazen poravnali takoj. Vendar imajo povratni let v domovino že v sredo.

V petek zvečer so vseeno – zastonj – odplesali svoj nastop na bovškem trgu. 

Za dodatna pojasnila smo povprašali tudi policijsko upravo v Novi Gorici, kjer so nam pojasnili, da takšni postopki spadajo v redno delo policije na celotnem območju uprave. »Gre za proceduralni postopek za običajno delo, ki ga moramo opravljati glede na zakon o tujcih,« je pojasnil tiskovni predstavnik omenjene policijske uprave Dean Božnik: »Ugotovili smo, da gre za državljane tretjih držav. Tujci pri ugotavljanju zakonitosti prebivanja v naši državi pri sebi niso imeli dokumentov. Zaradi kršitve zakona je bila 25 Kubancem izrečena globa, za 16-letnika pa bo šel obdolžilni predlog na okrajno sodišče. Gre pač za kršitev in drugega ne moremo komentirati.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine