Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Bodibilderja zabodel, ker se ga je bal?

Obramba trdi, da Martin Brezar ni zagrešil poskusa uboja in da je šlo med pretepom za silobran.
Martin Brezar čaka sodno pošto z višjega sodišča. Foto Marko Feist
Martin Brezar čaka sodno pošto z višjega sodišča. Foto Marko Feist
24. 4. 2019 | 06:00
4:34
Ljubljana – Da se je prvostopenjsko sodišče motilo, ko je odločilo, da se Martin Brezar, ko je 1. oktobra 2017 ob 0.45 na terasi lokala Osterman v Kočevju z nožem, dolgim deset in širokim dva centimetra, silovito zabodel občinskega svetnika in bodibilderja Saša Petka v trebuh, ni branil. Tako je včeraj senat višjega sodišča prepričeval zagovornik, odvetnik Miha Kunič.

»Na sodbo se lahko pritožite in prav je, da se. Mogoče bodo tri glave, ki bodo odločate o pritožbi, zadevo videle drugače, saj več glav več ve. Ne glede na to pa vam svetujem, da ne hodite več okrog z nožem. Če ga nimate pri sebi, ga ne morete uporabiti. Tako preprosto je to,« je sodnik Marko Češnovar svetoval Martinu Brezarju, ko ga je lani poslal v zapor. In višji sodniki imajo zdaj na mizi pritožbo obrambe na sodbo, s katero je bil Brezar zaradi poskusa uboja obsojen na sedem let in sedem mesecev zapora, po preklicu pogojne šestmesečne kazni pa mu je sodišče prisodilo enotno kazen osmih let zapora.

Kot smo poročali, se je Češnovar strinjal s tožilstvom, da v tem primeru ni šlo za silobran ali prekoračen silobran, kot je zatrjevala obramba. Kot je med drugim dejal sodnik, je Brezar sam izzval konflikt, ko je Petka provociral glede njegovih mišic. A Kunič vztraja pri svojem mnenju, zato višjim sodnikom česar predlaga, naj Brezarja oprostijo, podrejeno pa, naj sodbo razveljavijo in vrnejo v ponovno sojenje.
 

Oškodovanec je predstavljal grožnjo


Kot je izpostavil Kunič, sodišče ni upoštevalo mnenja sodnega izvedenca psihiatra Vanja F. Rejca, ki je povedal, da je Brezar Petka jemal kot grožnjo. Obramba je opozorila, da se je v sodnem spisu znašla fotografija obtoženca, na kateri s štirimi prijatelji pozira z mačetami, kar naj bi govorilo o njegovem značaju. A po drugi strani pa obstaja tudi fotografija oškodovanca, na kateri je ta s strelnim orožjem, pa o njej ni bilo rečeno niti besede. Kunič je med drugim povedal, da sodišče obrambi ni ugodilo v več dokaznih predlogih, denimo glede vpogleda v spis zoper oškodovanca, ki naj bi bil v postopku zaradi preprodaje anaboličnih steroidov, ki prav tako spremenijo značaj.

Odvetnik je poudaril, da sodišče sploh in pojasnilo, kako so se krvni sledovi znašli ob ograji terase, na kateri se je vse skupaj odvijalo, če pa naj bi bil Petek zabodel sredi terase. Teza obrambe je namreč, da je bil Brezar stisnjen v kot in ni imel več izhoda. Ali kot je dejal sam: »Nenadoma sem bil ob steni, ničesar nisem mogel storiti, vzel sem nož in zgodilo se je. Petek je nož videl in ni se ga ustrašil. Sploh ni imel tolerance, ob takem človeku pa se počutiš ogroženega. Za glavo mi je šlo, sploh ni bil človek, bil je žival. Dobesedno tako sem mislil, da me bo ubil.«

Kot je še izpostavil odvetnik, bi več lahko razjasnila rekonstrukcija dogodka, ki pa jo je sodišče zavrnilo. Opozoril je še na pričanje enega od očividcev, ki ga je na sodišču zapustil spomin, čeprav je v pogovoru na facebooku po dogodku obtoženčevemu bratu menda dejal, da je bil Brezar napaden.

Med sojenjem na prvostopenjskem sodišču, to je včeraj izpostavila sodnica poročevalka, je bilo tudi sicer značilno, da so priče selektivno opisovale dogajanje, nekateri pretepa menda niso videli, spet drugi naj bi bili preveč pijani, da bi se česa spomnili. Podkrepljena z alkoholom in kokainom pa sta bila tudi obtoženec in oškodovanec.

Da Petek tudi sam ni bil povsem nedolžen in je prikrojil resnico, je sicer menil že sodnik Črešnovar. Skušal je namreč prikazati, da je Brezarja zaradi provociranja le pospremil iz lokala, se nato vrnil in spil pijačo, ko je odhajal, pa naj bi ga Brezar napadel iz zasede. Toda po sodnikovem mnenju je Petek Brezarja nič kaj nežno vrgel iz lokala, čemur je takoj sledil pretep. Petek tako ni bil le napaden, temveč je bil v pretepu dejaven.

A sodnik je menil, da bi Brezar Petku z nožem lahko le zagrozil in imel je dovolj časa, da z napadom preneha, pa ga je zabodel v vitalni del telesa, poleg tega je po vbodu nož še potegnil vstran, da bi mu prizadejal čim hujšo poškodbo.
Odločitev višjih sodnikov bo Brezar prejel po pošti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine