Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet so ljudje

Študent medicine v enem mesecu pojedel več kot 700 jajc

Norwitzova raven holesterola LDL se je v prvem tednu eksperimenta znižala za dva odstotka, v zadnjih dveh tednih pa za kar 18 odstotkov.
Nick Norwitz, doktorski študent medicine na Harvardu, je v enem mesecu pojedel 720 jajc, da bi ugotovil, kakšen vpliv ima tovrstna prehrana na njegovo raven holesterola. FOTO: Zajem zaslona
Nick Norwitz, doktorski študent medicine na Harvardu, je v enem mesecu pojedel 720 jajc, da bi ugotovil, kakšen vpliv ima tovrstna prehrana na njegovo raven holesterola. FOTO: Zajem zaslona
P. P.
26. 9. 2024 | 11:56
26. 9. 2024 | 12:02
2:18

Nick Norwitz, doktorski študent medicine na Harvardu, je v enem mesecu pojedel 720 jajc, da bi ugotovil, kakšen vpliv ima tovrstna prehrana na njegovo raven holesterola.

Norwitz, ki je v tem času jedel zgolj jajca, pred tem pa je užival »mešano, običajno ameriško prehrano,« je pred poskusom domneval, da uživanje tolikšne količine jajc ne bo povečalo njegovega holesterola LDL oziroma »slabega« holesterola, pri čemer je v videoposnetku, objavljenem na youtubu, pojasnil, da je pojedel 24 jajc na dan, povprečno enega na uro, njegov vnos holesterola pa se je s tem menda povečal za več kot petkrat. Kot je dodal, je v mesecu dni zaužil 133.200 miligramov holesterola.

image_alt
Newyorški Župan Eric Adams obtožen kaznivih dejanj

Norwitzeva raven holesterola LDL se je v prvem tednu eksperimenta znižala za dva odstotka, v zadnjih dveh tednih pa za kar 18 odstotkov, pri čemer je v prehrano v zadnjih dveh tednih dodal še ogljikove hidrate oziroma banane, borovnice in jagode. Njegove izsledke potrjujejo študije, ki kažejo, da pri ljudeh z zdravstvenimi težavami, vključno s sladkorno boleznijo, ki jedo od šest do dvanajst jajc na teden, ni zaznati negativnega vpliva na raven skupnega holesterola v krvi, temveč se namesto tega poveča raven »dobrega« holesterola.

Kot je dejal Norwitz, je »dodatni odmerek ogljikovih hidratov prevladal nad norimi količinami holesterola, ki sem jih zaužil«, pri čemer naj bi na dan zaužil 75 gramov nasičenih maščob in približno 5000 miligramov holesterola. Ameriško združenje za srce pri tem priporoča, da nasičene maščobe ne smejo predstavljati več kot šest odstotkov dnevnega kaloričnega vnosa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine