Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Frankfurtsko priznanje ukrajinskemu pisatelju in aktivistu

Borzno združenje nemških založnikov in knjigotržcev je letošnjo nagrado za mir namenilo ukrajinskemu pisatelju Sergiju Viktoroviču Žadanu.
Žadan je eden od najpomembnejših in najizvirnejših glasov sodobne ukrajinske književnosti. FOTO: Reuters
Žadan je eden od najpomembnejših in najizvirnejših glasov sodobne ukrajinske književnosti. FOTO: Reuters
30. 6. 2022 | 00:00
30. 6. 2022 | 20:25
3:51

Borzno združenje nemških založnikov in knjigotržcev zadnji dan največjega knjižnega sejma na svetu podeljuje nagrado za mir: letos so jo namenili ukrajinskemu pisatelju, pesniku, esejistu in prevajalcu Sergeju oziroma Serhiju Viktoroviču Žadanu.

image_alt
Tsitsi Dangarembga: Spremenimo se

Po tradiciji mu bodo nagrado izročili v nedeljo, 23. oktobra, v frankfurtski cerkvi Sv. Pavla, kjer se je leta 1848 zbrala nemška ustavodajna skupščina. Žadan, rojen leta 1974 v Starobilsku v regiji Luhansk, je po besedah Karin Schmidt-Friderichs, predsedujoče združenju založnikov in knjigotržcev, eden od najbolj pomembnih, izvirnih in znanih glasov sodobne ukrajinske književnosti:

»Z nagrado slavimo izjemen umetniški opus tega ukrajinskega pisatelja in glasbenika, prav tako pa njegovo humanitarno delovanje, ki ga nenehno motivira, da kljub življenjski ogroženosti pomaga ljudem, ki jih je prizadela vojna, in s tem opozarja na njihovo stisko. V romanih, esejih, pesmih in glasbenih besedilih Žadan razkriva svet, ki je doživel radikalno spremembo, a vztraja pri tradiciji, njegove zgodbe ilustrirajo, kako sta vojna in uničenje vstopila v ta svet in preobrnila mnoga življenja. V vsem svojem opusu uporablja unikaten jezik, s katerim riše živ in raznolik portret resničnosti, ki smo jo mnogi predolgo spregledovali. Žadan premišljeno in z natančnostjo pravega poslušalca s poetičnim in močnim tonom razkriva, kako prebivalci Ukrajine kljubujejo nasilju, ki jih je zadelo, in kako si prizadevajo za neodvisno življenje, temelječe na miru in svobodi.«

Žadan je študiral na Fakulteti za ukrajinsko-nemško filologijo nacionalne pedagoške univerze v Harkivu, leta 2000 je doktoriral s tezo o ukrajinskem futurizmu. V devetdesetih letih je postal pomembna figura harkivskega kulturnega prizorišča, poleg objavljanja številnih literarnih in esejističnih del – mnoga so prevedena v več jezikov – je sodeloval pri organiziranju literarnih in glasbenih festivalov, od leta 2007 je tudi pevec v rokovski skupini Psi v vesolju.

Bil je aktivist protestnega gibanja, ki je bilo ključnega pomena v ukrajinski oranžni revoluciji v letih 2004 in 2005, udeležil se je revolucije dostojanstva pozimi 2013 in se pozimi 2014 udeleževal protestov v Kijevu. Leta 2018 je bil gost festivala Fabula, takrat je založba Beletrina izdala njegov roman Vorošilovgrad, za katerega je prejel več uglednih mednarodnih nagrad, med njimi nagrado Jan Michalski in ukrajinsko nagrado BBC za najboljši roman leta.

Višina frankfurtske mirovne nagrade je 25.000 evrov, ki jih zberejo sami založniki in knjigotržci, podeljujejo jo od leta 1950, med doslejšnjimi dobitniki so ugledna imena kakor Hermann Hesse, Thornton Wilder, Astrid Lindgren, Octavio Paz, Václav Havel, Mario Vargas Llosa, Jürgen Habermas, Susan Sontag, Orhan Pamuk, Péter Esterházy, Claudio Magris, Margaret Atwood in drugi. Lani je nagrado prejela zimbabvejska pisateljica in aktivistka Tsitsi Dangarembga.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine