Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nepremičninske agencije zaradi zakona o najemninah na ustavno sodišče

Pobudniki poudarjajo, da izpodbijane določbe nedopustno posegajo v svobodno gospodarsko pobudo in v pravico do zasebne lastnine.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
12. 8. 2019 | 16:10
12. 8. 2019 | 16:19
1:45
Ljubljana - »Danes je 66 nepremičninskih agencij, prek Odvetniške pisarne Sedmak, podalo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in predlog za zadržanje izvršitve določb Zakona o nepremičninskem posredovanju, ki določajo najvišje dopustno plačilo za posredovanje, in določb, ki po višini omejujejo dejanske stroške, povračilo katerih lahko nepremičninske družbe zahtevajo od svojih naročiteljev,« so sporočili iz GZS - Zbornice za poslovanje z nepremičninami.

Pobudniki poudarjajo, da izpodbijane določbe nedopustno posegajo v svobodno gospodarsko pobudo in v pravico do zasebne lastnine ter nedopustno in protiustavno omejujejo avtonomijo pogodbenih strank pri sklepanju pogodb. Zakon posega tudi v pravico do spoštovanja premoženja po Prvem Protokolu k EKČP in je tudi v nasprotju s pravom EU. Zakonodajalec za tovrsten poseg v pravice pobudnikov ni izkazal nobene javne koristi. Cilji, ki naj bi jih je zakonodajalec zasledoval z izpodbijano ureditvijo, so splošni in se nanašajo na stanovanjsko politiko, ne na nepremičninsko posredovanje.

Zakonodajalčevi cilji že na prvi pogled niso povezani z zakonodajnim posegom v pravice pobudnikov in na ta način niti ne morejo biti uresničeni. Glede na obseg ter intenzivnost kršitev pobudniki pričakujejo, da bo Ustavno sodišče njihovemu predlogu sledilo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine