Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Zdravstveno varstvo po regijah je neenakomerno

NIJZ je pripravil pregled zdravstvenih kazalnikov po vseh slovenskih regijah.
Najmanj medicinskih sester imajo na Gorenjskem. FOTO Jure Eržen/Delo
Najmanj medicinskih sester imajo na Gorenjskem. FOTO Jure Eržen/Delo
B. K.
23. 10. 2018 | 07:00
25. 10. 2018 | 19:26
1:37
Nacionalni inštitut za javno zdravje je predlani zagnani projekt Zdravje v Občini letos nadgradil s pregledom zdravstvenih kazalnikov v vseh 12 statističnih regijah in ga objavil v kratki publikaciji Zdravje v regiji. Cilj: priti do ocene potreb po zdravstvenih storitvah in kadrovskih virih za učinkovitejši sistem zdravstvenega varstva.

Prva skupina 28 kazalnikov zdravstvenega varstva kaže, da je razporeditev zdravstvenega varstva neenakomerna. To je posledica umeščenosti obeh kliničnih centrov v dve veliki regiji. Po drugi strani pa imajo določene regije navidezno višjo dostopnost do primarne ravni zdravstvenega varstva (do zdravnikov družinske medicine in pediatrov na primarni ravni), v resnici pa so le redkeje poseljene in določena območja slabše dostopna. Dobra preskrbljenost z zdravstvenim varstvom na primarni ravni vodi v nižjo prezgodnjo umrljivost in manjšo pojavnost kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so diabetes, srčno-žilne bolezni in astma. 

Kazalniki na primer razkrivajo, da imajo najmanj medicinskih sester zaposlenih na Gorenjskem, kjer je tudi hospitalizacija zaradi poškodb najkrajša, na splošnega zdravnika na Koroškem pride največ prebivalcev, Zasavje ima najvišjo stopnjo preventivnih pregledov …
 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine