Največji slovenski metalski festival odpovedan

Letošnji festival MetalDays so danes odpovedali, mnogi še vedno čakajo na vračila kupnin za odpovedane festivale v letih 2020 in 2021.
Fotografija: Festival MetalDays je padel v vodo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Festival MetalDays je padel v vodo. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Organizatorji največjega slovenskega metalskega festivala MetalDays so danes na družbenih omrežjih sporočili, da festivala letos, čeprav je bil napovedan za konec julija in so bili naznanjeni že številni nastopajoči, ne bodo organizirali. Napovedujejo, da bo festival spet leta 2025. Možnosti vračila kupnin za že prodane vstopnice za odpovedani festival niso omenili. Številni navdušenci nad metalsko glasbo čakajo na vračilo kupnin za odpovedana festivala v letih 2020 in 2021, prav tako več nastopajočih na lanskem festivalu še vedno ni dobilo plačila. Lastnika festivala sta medtem na Zanzibarju odprla luksuzni resort. 

»Po dolgotrajnih pogovorih vseh vpletenih v organizacijo festivala smo se soglasno odločili, da festival MetalDays 2024 prestavimo in se osredotočimo na organizacijo festivala MetalDays 2025, ki bo od 27. julija do 2. avgusta 2025,« je zapisala ekipa festivala MetalDays. Kot vzrok za odpoved so navedli posledice poplav, ki so lani prizadele festival. 

Tisti, ki so vstopnice za letošnji festival že kupili, bodo z njimi lahko obiskali festival leta 2025, poleg tega letos lahko brezplačno obiščejo manjši metalski festival v Pulju. Možnosti za vračilo kupnine tistim, ki se festivala leta 2025 ne bi mogli ali želeli udeležiti, organizatorji niso omenili.

Namesto heavy metala Heavy Harmony​

Z vračanjem denarja kupcem vstopnic za odpovedane festivale ima MetalDays sicer že več let velike težave. Še vedno niso dobili vračila vsi, ki so kupili enodnevno vstopnico za zadnji dan festivala leta 2023, ki je bil zaradi poplav odpovedan. Prav tako kljub neštetim obljubljam organizatorjev na vračilo vstopnin še vedno čakajo številni ljubitelji metala, ki so kupili vstopnice za odpovedane festivale v letih 2020 in 2021. 

Na nas se je obrnila študentka Tinkara Roza Kosi, ki ji organizatorji festivala vračilo za vstopnico na festival dolgujejo že od leta 2020. Od takrat so ji na njena povpraševanja obljubljali vračilo in si ves čas postavljali nove in nove roke, ki jih nikoli niso uresničili. Čeprav so vračilo izrecno obljubili tako njej kot mnogim drugim, denarja niso vrnili niti po uspešno izvedenih festivalih v letih 2022 in 2023. Namesto vračila so ji nazadnje ponudili popust pri nakupu vstopnice za festival leta 2024, ki so ga kmalu nato odpovedali. Študentka, ki bi ji 175 evrov, kolikor je pred štirimi leti plačala za vstopnico, veliko pomenilo, ima vse manj upanja, da bodo organizatorji držali besedo in ji denar končno vrnili.

Na plačilo za nastop na MetalDays 2023 še vedno čaka tudi več glasbenih skupin oziroma njihovih agencij. 

Čeprav lastnika festivala že več let nimata sredstev za vračilo kupnin, sta lani na obali Zanzibarja odprla luksuzni resort. FOTO: V. U. 
Čeprav lastnika festivala že več let nimata sredstev za vračilo kupnin, sta lani na obali Zanzibarja odprla luksuzni resort. FOTO: V. U. 

Čeprav se organizatorji MetalDays sklicujejo na finančne težave, zaradi katerih kljub svojim najboljšim namenom še niso sposobni povrniti denarja, sta lastnika podjetja, ki festival organizira, zakonski par Slobodan in Nika Brunet Milunović, lani na Zanzibarju odprla ograjen luksuzni resort Heavy Harmony. Poleg dvanajstih vil in velikega plavalnega bazena podjetnika, ki se predstavljata kot poznavalca številnih praks alternativne medicine in duhovnosti, ponujata tudi tečaje meditacij. 

Niko Brunet Milunović smo zaprosili za pojasnila o festivalu in vračilu kupnin. Njene odgovore bomo objavili takoj, ko jih bomo prejeli. 

Metal ostaja v Tolminu

MetalDays je dolga leta sledil tradiciji svojega predhodnika, festivala Metalcamp, ki je pred dvema desetletjema k Soči prvič privabil večtisočglavo množico metalcev, lani pa se je iz Tolmina preselil ob Velenjsko jezero. Na tradicionalni lokaciji v Tolminu je vzniknil nekoliko manjši metalski festival Tolminator, ki ga vodita ljubljanska organizatorja koncertov Dirty Skunks.

Tolminator, ki bo v letošnjem poletju edini večji metalski festival v Sloveniji, bo zadnji teden v juliju k Soči pripeljal metalske skupine, kot so Exodus, Testament, Behemoth in Electric Wizard, ter do pet tisoč obiskovalcev z vsega sveta. 

Preberite še:

Komentarji: