Z NSi in SDS se Golob v kratkem ne namerava sestati

Ob številnih vzklikih navdušenja v polnem volilnem štabu je Robert Golob opozoril, da iz izkazanega zaupanja izhajajo tudi pričakovanja in odgovornost.
Fotografija: Robert Golob je suvereni zmagovalec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Robert Golob je suvereni zmagovalec. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po rezultatih vzporednih volitev se Robertu Golobu obeta veliko število poslanskih sedežev. Vodja Gibanja Svoboda je v prvi izjavi za javnost izrazil občudovanje vseh državljank in državljanov, ki so prišli na volitve. Udeležba pove vse, je dejal Golob: »Ljudje res hočejo spremembe. Zaupajo v nas.« Želi si podreti rekord v sestavljanju vlade in storiti to hitreje, kot je storil Demos.

Predsednik Gibanja Svoboda je še povedal, da bodo prvi pogovori o koaliciji potekali že v prihodnjih dneh in da SDS in NSi nista na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati.

Svoj nagovor je še pred Golobom Marta Kos, podpredsednica Gibanja Svoboda, ob bučnem aplavzu v Cvetličarni začela s citatom Srečka Kosovela. Po veliki volilni zmagi je dejala, da je izjemno ponosna podpredsednica Gibanja Svoboda. »Veliko nas je danes tukaj ponosnih, srce nam razbija, veseli smo.« Kaj si zaslužimo? Naj današnji dan za vedno odnese nezaupanje, strah, stisko, žalost in sram. Kaj si zaslužimo? A nam ta dan prinese zaupanje in upanje, spoštljivost, dostojanstvo, ponos, naj nam vrne skupnost, solidarnost, spoštovanje različnosti. In naj nam prinese svobodo.«

Povedala je še, da danes ni zmagalo le Gibanje Svoboda, pač pa je zmagala demokracija. »Z visoko volilno udeležbo smo državljani dokazali dolžnost do volitev in se odzvali na to, kaj se bo v prihodnosti dogajalo s Slovenijo. Današnje volitve niso pomembne le za Slovenijo, pač pa za EU in ves svet. Vsem našim partnerjem sporočam, da se na Slovenijo lahko zanesete,« je povedala Marta Kos.

image_alt
Volilna udeležba skoraj 70-odstotna

V Cvetličarni, kjer je bil volilni štab Gibanja Svoboda, je ves čas vladalo dobro vzdušje. Med prisotnimi sta bili obe podpredsednici stranke Urška Klakočar Zupančič in Marta Kos, pa tudi poslanka Janjo Sluga, kandidatka za poslanko Mojco Pašek Šetinc in humanitarka Failo Pašić Bišić. Ob bučnem aplavzu so na oder v Cvetličarni prišli kandidati in kandidatke Gibanja Svoboda in njihovi podporniki. Podporo Robertu Golobu in njegovi ekipi je prišel izrazit tudi ljubljanski župan Zoran Janković.  

Nekdanja novinarka Mojca Šetinc Pasek je napovedala odpravo vseh vladnih potaknjencev in dodala, da je proračun izpraznjen zaradi bonbonier, ki jih je delala vlada Janeza Janše. Obljubila je tudi ureditev zakona o RTV Slovenija. Robert Golob ne bo snedel svoje besede, je dodala ob koncu. 

Pripadniki petkovega protestniškega gibanja in civilne iniciative Glas ljudstva, ki so se po zaprtju volišč zbrali na Trgu republike, od relativne zmagovalke volitev Gibanje Svoboda pričakujejo sestavo raznovrstne levosredinske koalicije. Upajo, da bodo stranke upoštevale 138 zahtev, ki jim jih je v predvolilnem času predala civilna družba, poroča STA.

Preberite še:

Komentarji: