Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

V Avstriji dvojna zmaga Slovenk, Nika za las pred Emo

Na prvi od treh tekem za svetovni pokal v ženskih smučarskih skokih v Hinzenbachu je Nika Križnar v boju za prvo mesto za pičle 0,8 točke ugnala Emo Klinec.
Nika Križnar (na sredini) in Ema Klinec (desno) sta Sloveniji priskakali zgodovinsko prvo dvojno zmago v svetovnem pokalu. Skakalkama iz SSK Žiri je družbo na odru za najboljše delala Norvežanka Eirin Maria Kvandal (levo). FOTO: Barbara Gindl/AFP
Nika Križnar (na sredini) in Ema Klinec (desno) sta Sloveniji priskakali zgodovinsko prvo dvojno zmago v svetovnem pokalu. Skakalkama iz SSK Žiri je družbo na odru za najboljše delala Norvežanka Eirin Maria Kvandal (levo). FOTO: Barbara Gindl/AFP
5. 2. 2021 | 15:12
5. 2. 2021 | 17:44
4:24
Uvodna tekma smučarskih skakalk za svetovni pokal v Hinzenbachu bi se za slovenski tabor težko končala lepše. Krstno zmago med elito je namreč slavila Nika Križnar (89 m in 90,5 m), ki je v (dvo)boju za prvo mesto za pičle 0,8 točke ugnala reprezentančno in klubsko kolegico Emo Klinec (90,5 m in 86,5 m).

Odličnima skakalkama iz Poljanske doline nad Škofjo Loko (obe sta članici SSK Žiri), ki sta poskrbeli za zgodovinsko prvo dvojno zmago Slovenk v svetovnem pokalu, je družbo na odru za najboljše delala Norvežanka Eirin Maria Kvandal (84,5 m in 90 m), ki je za Klinčevo zaostala za natanko deset točk. Vodilna v skupni razvrstitvi, Avstrijka Marita Kramer (87 m in 85,5 m) se je morala sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom.

image_alt
Med premorom je zelo izboljšala tudi svoj podpis


»Ne vem, kaj naj rečem. Zares sem vesela in srečna. Na skakalnici sem bila sproščena, na tekmi pa sem naredila dva zelo dobra skoka. Ne vem, ali je vse to res ali nemara sanjam?« se je po prvi zmagi v svetovnem pokalu vprašala 20-letna Križnarjeva. Na vprašanje novinarke pri avstrijski nacionalni televiziji ORF, ali bo lahko zvečer zaspala, je odvrnila, da tega še ne ve, po krajšem premisleku pa je v smehu dodala, da verjetno res ne bo mogla zatisniti očesa.

Nika Križnar je takole skočila do krstne zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Barbara Gindl/AFP
Nika Križnar je takole skočila do krstne zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Barbara Gindl/AFP




»En nor dan je za nami. Res smo kot celotna ekipa naredili ogromno delo. Zdaj smo začutili, da je vse skupaj postavljeno na pravo mesto. Drugo mesto je odlično, stati z Niko na stopničkah pa ... Enkrat sva se že pogovarjali, da se bo uresničilo. Zdaj se je res! Hvala vsem, ki so to omogočili,« je dejala Klinčeva.

image_alt
Boja skakalk za enakopravnost še zdaleč ni konec


Zadovoljstva ni skrival niti glavni trener naše reprezentance Zoran Zupančič. »Lahko rečem le, da je za nami super dan! Dolgo se je bíla borba, katera od teh dveh deklet bo prva dosegla zmago. Danes je to uspelo Niki. To je prva (posamična) zmaga tudi zame kot trenerja. Zahvala gre celotni strokovni ekipi in vsem sodelujočim. Upamo, da bomo lahko to trdo vloženo delo unovčevali tudi naprej v sezoni.«

Slovensko zmagoslavje sta ob osmouvrščeni Urši Bogataj (81,5 m in 81 m) z osvojitvijo novih točk za svetovni pokal dopolnili Jerneja Brecl (77 m in 76 m) in Špela Rogelj (76 m in 77,5 m), ki sta pristali na 16. oziroma 18. mestu. Prekratka za finale je bila znova Katra Komar (69 m), ki je zasedla 36. mesto.

Vrata k slovenski zmagi so se sicer na široko odprla, potem ko sta poljski kontrolorki zaradi neustreznega tekmovalnega dresa diskvalificirali japonsko zvezdnico Saro Takanaši, ki je sicer v uvodni seriji skočila najdlje med vsemi (91,5 m). Obilo smole je imela norveška branilka velikega kristalnega globusa Maren Lundby, ki ni mogla tekmovati, ker njene smuči niso pravočasno pripotovale do Hinzenbacha.

image_alt
Katra Komar v internih kvalifikacijah boljša od Maje Vtič


Na Aignerjevi srednji skakalnici (HS-90), na kateri si z 98 metri iz leta 2016 rekord lasti Takanašijeva, bosta ta konec tedna na sporedu še dve posamični tekmi, jutrišnja se bo začela ob 12.45, nedeljska pa ob 12.15.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine