Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
SP v nogometu 2022

Argentinci so si spet zakuhali agonijo s sanjskim koncem

Svetovno prvenstvo v nogometu je že za uvod četrtfinalnih bojev postreglo z neverjetno dramo, po kateri se zmag veselita izbrani vrsti Hrvaške in Argentine.
Argentinski nogometaši so obkolili strelca odločilne 11-metrovke Lautara Martineza. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Argentinski nogometaši so obkolili strelca odločilne 11-metrovke Lautara Martineza. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Š. R., STA
9. 12. 2022 | 13:10
9. 12. 2022 | 23:28
8:34

Na nogometnem svetovnem prvenstvu v Katarju smo v petek dobili prva polfinalista. V torek (20.00) se bosta pomerili izbrani vrsti Hrvaške in Argentine, ki sta bili nasprotnici že v skupinskem delu SP 2018 v Rusiji, ko so aktualni svetovni podprvaki premagali aktualne južnoameriške prvake s kar 3:0.

Hrvaška je v prvih 45 minutah proti Braziliji pokazala vsaj enakovreden obraz favoriziranim tekmecem, ki s svojimi streli niso ogrozili vrat junaka osmine finala Dominika Livakovića. Hrvati za razliko od Južnoameričanov sicer niti enkrat niso pomerili v okvir vrat Alissona Beckerja, a bili v svojih napadih kljub vsemu nevarnejši (3:5 v strelih, 0:3 v okvir vrat, 49:51 v posesti žoge).

Veliko več zelo konkretnega dela je imel Livaković v drugem polčasu, toda za brazilske napadalce je bil član zagrebškega Dinama nerešljiva uganka ter tako poskrbel, da Hrvaška tako kot na prvi stopnički letošnjih izločilnih bojev igra podaljšek, čeprav v nobenem od obeh polčasov proti Braziliji ni uspela pomeriti v okvir vrat tekmeca. Podaljški so sicer zaznamovali že pot Hrvatov do mundialskega srebra pred dobrimi štirimi leti v Rusiji.

Hrvaški vratar Dominik Livaković se ni dal Brazilcem. FOTO: Jewel Samad/AFP
Hrvaški vratar Dominik Livaković se ni dal Brazilcem. FOTO: Jewel Samad/AFP

Drama v podaljšku, enajstmetrovke spet v znamenju Hrvatov

V zaključku prvega dela podaljška bi do tedaj povsem nenevarni Hrvati skoraj izpeljali dobitno kombinacijo, Bruno Petković je namreč znotraj kazenskega prostora uspel zaposliti Marcela Brozovića, ki pa je meril visoko prek vrat. Kazen je prišla še pred premorom, ko je Neymar ob Borni Sosi sprejel podajo Lucasa Paq​uetaja skozi osrčje hrvaške obrambe, preigral Livakovića in zadel pod prečko za 1:0.

Brazilci so zadeli v morda najboljšem obdobju igre Hrvatov, ki se je nadaljevala tudi v drugem delu podaljška. Brazilci so svetovnim podprvakom prepustili pobudo, selektor Zlatko Dalić pa je z varovanci vse stavil na napad. Hrvaški je spet uspelo (skoraj) nemogoče, ko je v 116. minuti po podaji z leve strani Petković tudi z nekaj sreče uspel ukaniti Alissona s prvim strelom svoje reprezentance v okvir vrat tekmecev za 1:1. Livaković se je za konec izkazal še z enim posredovanjem po strelu Casemira, ki je sledil predložku s s prostega strela v 121. minuti, tekmo pa so na koncu morale odločiti enajstmetrovke.

Že prvo brazilsko, streljal je Rodrygo, je Livaković ustavil, hrvaška strelca Nikola Vlašić in Lovro Majer pa nista grešila. Casemiro je Brazilijo vrnil v igro z močnim diagonalnim strelom, ki pa mu je bil Livaković spet zelo blizu. Casemiro je z nasmeškom predal žogo dolgoletnemu soigralcu iz vrst madridskega Reala, kapetanu Hrvaške Luki Modriću, ki pa kljub miselnim igram starega znanca ravno tako ni grešil in je zanesljivo poslal Alissona v napačno stran. Livaković nato enkrat za spremembo ni uganil, kam bo meril tekmec, zanesljivi brazilski strelec je bil Pedro, tik ob vratnico pa je nato zadel še Mislav Oršić. To je pomenilo, da mora Marquinhos zadeti, če bi želel preprečiti slovo Brazilije, a je meril v vratnico in Hrvaška se je še drugič zapored uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva, skupno pa že tretjič v zgodovini samostojne države.

Soigralec Jana Oblaka pri madridskem Atleticu Nahuel Molina je minulo sezono preživel v Vidmu, takole pa je proslavil svoj reprezentančni prvenec s podajalcem in kapetanom Lionelom Messijem. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Soigralec Jana Oblaka pri madridskem Atleticu Nahuel Molina je minulo sezono preživel v Vidmu, takole pa je proslavil svoj reprezentančni prvenec s podajalcem in kapetanom Lionelom Messijem. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Argentince na pragu zmage ustavil rezervist Weghorst, nato jih je odrešil kritizirani Lautaro

Argentina in Nizozemska sta odigrali zelo zadržan prvi polčas, v katerem pa je imela več od igre južnoameriška reprezentanca, ki je v 35. minuti tudi povedla: po mojstrski podaji skozi nizozemsko obrambo kapetana Lionela Messija je sam pred vratarjem Andriesom Noppertom mrežo hladnokrvno zatresel Nahuel Molina, soigralec Jana Oblaka pri madridskem Atleticu, ki je izbral izvrsten trenutek za svoj prvi gol v belo-sinje modrem dresu članske reprezentance. Povsem v zaključku prvega polčasa je rumeni karton po grobem prekršku blizu sredine igrišča prejel argentinski vezist Marcos Acuña, ki ga čaka avtomatski suspenz pred morebitno tekmo polfinala s Hrvaško.

V drugem polčasu večjih sprememb ni bilo, Messi pa je v 73. minuti izkoristil enajstmetrovko za 2:0, potem ko je Acuño nespametno na robu kazenskega prostora zrušil nizozemski branilec Denzel Dumfries, sicer eden najboljših posameznikov tega mundiala. Toda zaključek drugega polčasa je povsem nepričakovano pripadel tulipanom, rezervist Wout Weghorst je še pred začetkom kar 10-minutnega podaljška z glavo znižal izid, nato pa v praktično zadnjem napadu na tekmi (šlo je sicer za prosti strel) izkoristil navihano podajo Teuna Koopmeinersa, ki je v ugodnem položaju za strel preseenetil prav vse in s podajo po zelenici pred vrata zaposlil Weghorsta za njegov drugi gol, ki je Nizozemcem zagotovil podaljšek. V njem je bila Argentina zgolj nekaj centimetrov oddaljena od zmage, toda Enzo Fernandez je v zadnjih sekundah z močnim strelom z razdalje zatresel zgolj vratnico že premaganega Nopperta.

Še drugič v enem dnevu so o potniku v polfinale odločale enajstmetrovke, Emiliano Martinez pa je v izjemnem slogu poletel že ob prvem strelu nizozemskega branilca Virgila van Dijka in gavčem priigral psihološko prednost. To je še podkrepil Messi z elegantnim strelom po sredini vrat. Martinez je še dodatno »dvignil streho s štadiona«, ko je ubranil tudi drugi strel Nizozemcev Stevena Berghuisa, Leandro Paredes pa je z močnim strelom povišal na 2:0. Martineza je nato ukanil Koopmeiners, avtor nepozabne asistence za izenačenje v drugem polčasu, toda Argentinci niso grešili in Gonzalo Montiel je poskrbel, da so imeli gavči dve »match« žogi.

Emiliano Martinez, sicer član birminghamske Aston Ville, je v slogu Dominika Livakovića ustavil že prvi strel tekmecev, ko je po žogi udaril branilec Liverpoola Virgil van Dijk. FOTO: Odd Andersen/AFP
Emiliano Martinez, sicer član birminghamske Aston Ville, je v slogu Dominika Livakovića ustavil že prvi strel tekmecev, ko je po žogi udaril branilec Liverpoola Virgil van Dijk. FOTO: Odd Andersen/AFP

Weghorst je tulipane ohranil pri življenju, ko je nato žogo vzel Enzo Fernandez, ki bi kmalu tekmo odločil že v podaljšku, nekaj minut kasneje pa je povsem zgrešil vrata in še podaljšal dramo. Luuk de Jong je nato argentinskega vratarja poslal v napačno smer in prenesel ves pritisk na pleča Lautara Martineza. Na tem turnirju povsem nevidni napadalec Interja – Messi njegovega poskusa sploh ni mogel gledati – je z enim najlepše izvedenih strelov petkovega večera vendarle prinesel zasluženo napredovanje Argentini.

V soboto bosta še preostala četrtfinalna obračuna. Ob 16. uri bosta v Dohi igrala Maroko in Portugalska, ob 20. pa v Al Khoru Anglija in Francija. Polfinalni tekmi bosta 13. in 14. decembra, tekma za tretje mesto 17., veliki finale pa 18. decembra.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine