Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Kavčičevi Slovenci kot jesensko listje: kdo bo odpadel naslednji?

Zdesetkani Kavčičevi na Brdu začeli operacijo Norveška. Nad Norvežane brez Kampla? Iličić: Moj cilj je igrati na velikem tekmovanju.
Robert Berić, Roman Bezjak, Antonio Delamea Mlinar, Andraž Šporar, Amir Dervišević in Domen Črnigoj med včerajšnjim klepetom na Brdu pri Kranju.
Robert Berić, Roman Bezjak, Antonio Delamea Mlinar, Andraž Šporar, Amir Dervišević in Domen Črnigoj med včerajšnjim klepetom na Brdu pri Kranju.
9. 10. 2018 | 06:04
4:52
Brdo pri Kranju – Slovenska nogometna reprezentanca je uradno začela operacijo Norveška in krenila v priprave za najzahtevnejšo tekmo v Uefini ligi narodov. Po črnem septembru, ko je ostala praznih rok v Stožicah in Nikoziji, bo četa Tomaža Kavčiča iskala prve točke v Oslu, doslej nepremagljivi trdnjavi za Slovence.



Če bi bili Slovenci v soboto zvečer vsaj polovično tako odločni kot pripadniki slovenske vojske med včerajšnjo reševalno vajo na Brdu, se norveškim vikingom ne bi pisalo nič dobrega. Na medijski dan so izžarevali željo po dokazovanju, toda pravega odgovora na standardno vprašanje nismo prejeli: kako vzdušje in motiv prenesti na igrišče, ko bo šlo zares? To je vprašanje za približno petnajst milijonov evrov, kolikor si bodo priigrale reprezentance na naslednjem evropskem prvenstvu. Ciklus bojev za EP 2020 se bo začel marca 2019, toda predigra že poteka, zato ne bi bilo dobro še drugi mesec zapovrstjo ostati brez zmage v ligi narodov. Tega se zavedajo tudi Slovenci, prav zato je prispel v jato Josip Iličić, čeprav so mu v klubu »svetovali«, naj raje okrepi mišično maso pred nadaljevanjem italijanske serie A.
 

Iličić: Postaneš vesel, da lahko hodiš


Amir Dervišević se je pošalil s klubskim soigralcem Luko Zahovićem.
Amir Dervišević se je pošalil s klubskim soigralcem Luko Zahovićem.


Večina fantov v hotelu Kokra je izžarevala optimizem in navdušenje zavoljo vrnitve Iličića, v minulem ciklusu daleč najbolj učinkovitega aduta selektorja Srečka Katanca. Nanj je stavil skoraj vse karte tudi Katančev naslednik Tomaž Kavčič, a mu je pokvarila načrte trdovratna dvojna infekcija Iličićeve ustne votline, zaradi katere je Kranjčan – kot je priznal – čez noč začel ceniti vrednote, o katerih prej ni razmišljal.

Miha Zajc igra v dobri formi v majici Empolija, čeprav klubu v zadnjih tekmah ni šlo po načrtu.
Miha Zajc igra v dobri formi v majici Empolija, čeprav klubu v zadnjih tekmah ni šlo po načrtu.


»Ko se ti pripeti kaj takega, postaneš vesel, da še hodiš in dihaš. Povsem me je izželo. Pripravam Atalante sem se pridružil z zamudo in zaostankom minus deset, saj sem začel nižje kot z ničle ... Nahajam se v posebnem programu treningov, ki se ga moram strogo držati. Več treniram kot soigralci, tudi zato me boste v naslednjih dneh na Brdu videvali na igrišču bolj pogosto kot druge ...« je razkril Iličić. »Jojo« bi lahko izpustil oktobrski zbor na Gorenjskem, a se je odločil drugače. »O tem sploh nisem razmišljal. Dokler bom vedel, da vse v reprezentanci deluje, kot je treba, bom zanesljivo zraven. Upam, da vsi tako razmišljajo. Moj cilj je igrati na velikem tekmovanju; premoremo sijajno ekipo, le nekatere stvari moramo urediti, toda na igrišču, ne zunaj njega,« je dodal Iličić, ki ni edini reprezentant v boju z boleznijo ali njenimi posledicami.
 

Kampl z igrišča v domačo posteljo


Izbrana vrsta Slovenije v zadnjem času še najmočneje spominja na stereotipno jesensko drevo – njeni člani odpadajo kot jesensko listje in samo po sebi se postavlja vprašanje, kdo bo naslednji ... Kot zadnji je staknil virozo Kevin Kampl, eden od motorjev Leipziga in reprezentance. Prejšnji teden je moral izpustiti četrtkovo tekmo v evropski ligi. V nedeljo je – najbrž s pomočjo antibiotikov – odigral sanjski prvi polčas v tekmi z Nürnbergom (4:0, na koncu je bilo 6:0), v katerem je zabil mojstrski prvi gol in prispeval podajo za gol Marcela Sabitzerja za vodstvo s 3:0. Čeprav je igral le prvih 45 minut, se je njegovo stanje vnovič poslabšalo, zato zaenkrat leži v domači postelji v Leipzigu, zdravniška služba reprezentance pa bo ves čas v stiku s kolegi v Leipzigu. Čas v tem primeru ne dela ne zanj ne za njegovo vrnitev v reprezentanco.

Na Brdo so prišli ob isti uri (z leve) Petar Stojanović, Robert Berić in Amir Dervišević.
Na Brdo so prišli ob isti uri (z leve) Petar Stojanović, Robert Berić in Amir Dervišević.


Že prej so – zaradi različnih razlogov – odpovedali udeležbo na zboru Jan Oblak, Jasmin Kurtić in Tim Matavž, Benjaminu Verbiču nagaja zadnja stegenska mišica, Josip Iličić je nared za pol ure igre v drugem polčasu ... Selektor Tomaž Kavčič se lahko tolaži le z enim od slovenskih pregovorov: če drevje hitro izgubi svoje listje, naj bi bila naslednje leto dobra žetev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine