Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Josip Iličić nad Rimljane, Valencia nad Jana Oblaka

Pod drobnogledom privržencev serie A videotehnologija (VAR) in moštvo Atalante. Španski derbi v rokah slovenskega vratarja Oblaka.
Jan Oblak bo sprejel danes velik izziv: Atletico Madrid bo gostil neugodno Valencio. FOTO: Reuters
Jan Oblak bo sprejel danes velik izziv: Atletico Madrid bo gostil neugodno Valencio. FOTO: Reuters
19. 10. 2019 | 06:30
4:55
Nogometni ritem (p)ostaja strahovit: reprezentanti so šli na tritedenski »počitek«, napočil je čas za še močnejše spopade najboljših klubov. Predzadnji oktobrski konec tedna bo pravšnja generalka za torkov in sredin večer v ligi prvakov ... Danes bosta igrala pomembni tekmi Atalanta in Atletico, velikanski izziv je pred Josipom Iličićem in Janom Oblakom.

V ospredju bodo boji za naslov najboljšega v italijanski serie A, Sloveniji najbližjem klubskem tekmovanju najvišje evropske ravni. Tako kot so Italijani orali ledino pri uvajanju videotehnologije (VAR), med vsemi v Evropi opravijo tudi največ kritičnih ocen uspešnosti uvajanja tovrstnih sistemov. Nekoč odlični sodnik, danes pa funkcionar Nicola Rizzoli, je priznal, da VAR kljub nenehnemu izpopolnjevanju mož v črnem ne dosega optimalne ravni pravičnosti za vse.



»Statistično gledano smo uporabili VAR enkrat na dve tekmi, kar je manj kot v prejšnji sezoni. Naš cilj je namreč karseda redko prekinjati tekmo zaradi pregleda akcij z VAR. Kljub temu smo v prvih kolih serie A zaznali šest storjenih napak s pomočjo VAR, kar je dober odstotek sodniških odločitev. Tudi z VAR ne bomo stoodstotno ukinili sodniških napak,« je priznal Rizzoli.


Pod lupo Josip Iličić in Žan Majer


V podobnem položaju kot sodniška organizacija je tudi – Atalanta. Potem ko je moštvo iz Bergama klavrno vstopilo v sezono, odtlej niza le pozitivne rezultate, toda že najmanjša napaka ga lahko stane vnovične uvrstitve med najboljše štiri ekipe v Italiji. Vodstvo Juventusa je nedavno prav črno-modre izpostavilo kot možno presenečenje v tej sezoni, da bi torej kot pred leti angleški klub Leicester senzacionalno pokorilo vse na italijanskem »škornju«.

Josip Iličić bo eden od adutov Atalante v Rimu. FOTO: Reuters
Josip Iličić bo eden od adutov Atalante v Rimu. FOTO: Reuters


»Kar je storil Leicester, ni možno ponoviti nikjer na svetu. Gre za pravljico. Ne razmišljamo o njej. Naš cilj je bolj konkreten in kratkoročen, torej naslednja tekma z Laziem. V finančnem kontekstu namreč nikdar ne bomo mogli parirati najboljšim. V italijanskem nogometu ni meritokracije: četudi bomo končali med prvimi štirimi pet let zapovrstjo, bomo še vedno prodajali najboljše igralce po 20 ali 25 milijonov evrov, plače naših asov pa ne bodo visoke kot pri tekmecih,« je ocenil Atalantin trener Gianpiero Gasperini.



Atalanta bo danes (15.00) gostovala v Rimu, derbi z Laziem bo gotovo vreden ogleda. V začetni enajsterici gostov bo Josip Iličić, ki bo skušal v paru s Papujem Gomezom zlomiti tudi Rimljane in vložiti kandidaturo za sam vrh serie A. Trenutni vrstni red je zgovoren: Juventus 19, Inter 18, Atalanta 16, Napoli 13, Roma 12. Juventus bo gostil Bologno, Napoli pa Verono, Inter bo šele jutri (12.30) igral s Sassuolom, četudi ga v sredo čaka tekma za »biti ali ne biti« v ligi prvakov z Dortmundom. Pod lupo bo tudi tekma med Milanom in Leccejem – v majici slednjega igra Žan Majer, morebitna alternativna rešitev za zvezno vrsto slovenske reprezentance, ki je oktobra odpovedala v boju za euro 2020.


Atletico nad Valencio z navezo Costa-Morata


Čeprav bodo igrali najodmevnejšo tekmo konca tedna jutri na Otoku, ko bo na sporedu angleška klasika Manchester United vs Liverpool – nekdanji Milanov trener Max Allegri, zdaj pa kandidat za ManUtd, je priznal, da se uči angleško ... –, bo slovenski selektor Matjaž Kek danes raje pogledoval proti Iberskem polotoku. Le uro za Iličićem bo odprl derbi španskega prvenstva vratar Jan Oblak. Atletico Madrid bo gostil Valencio, nad goste pa bo krenil z navezo Costa-Morata. Atletico je sestopil s španskega vrha (Real 18, Barcelona 16, Atletico 15) zavoljo številnih remijev: v zadnjih štirih tekmah je kar trikrat igral 0:0 – to je odlično za individualno statistiko Jana Oblaka, slabše za zbiranje točk.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine