Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Hrvaškemu selektorju se vrti od milijonov evrov

Če bo Zlatko Dalić sprejel ponudbo neimenovanega kitajskega kluba, bo na leto samo od plače zaslužil 8 milijonov evrov neto.
V Rusiji je Zlatko Dalić (drugi z leve) prekosil tudi slovitega Miroslava Blaževića. FOTO: Reuters
V Rusiji je Zlatko Dalić (drugi z leve) prekosil tudi slovitega Miroslava Blaževića. FOTO: Reuters
4. 10. 2018 | 16:19
4. 10. 2018 | 16:39
4:42
Na svetovnem prvenstvu je Hrvaško popeljal do 2. mesta, ligo narodov je začel s polomom v Španiji (1:6), zdaj pa je pred nemara najtežjim življenjskim izzivom. Hrvaški selektor Zlatko Dalić je potrdil, da je prejel sanjsko ponudbo enega od kitajskih klubov.

"Ne bom lagal. Ponudba v pismeni obliki je prišla. Že poleti so me obiskali, a sem jih zavrnil. Večkrat so poskušali, ker se nisem odzval, so poskušali prek nekaterih posameznikov s Hrvaške navezati stike z menoj," je za hrvaški spletni portal 24sata priznal Dalić.


Tri leta 30 milijonov evrov


Kitajci so prišli s ponudbo, ki jemlje sapo. 51-letnemu Hercegovcu iz Livna v triletni pogodbi zagotavljajo 8 milijonov € neto letne plače, pri čemer bi prvi obrok prejel že pet dni po sklenitvi pogodbe. Na voljo bi imel dodatni milijon € na sezono za strokovne sodelavce po svoji izbiri. Bogato bi bil nagrajen tudi za uspehe. Če bi bi kitajski prvak že v prvi sezoni, bi bil nagrajen z dvema milijonoma €, pokalna lovorika bi navrgla poldrugi milijon €, naslov podprvaka pa bi mu prinesel le pol milijona €. Za nameček bi se vsako sezono nagrade povečevale.

Dalić je ob razkritju in potrditvi ponudbe zapihal na dušo rojakom, češ da je ta trenutek osredotočen le na naslednjo tekmo v ligi narodov proti Angliji. Spektakularni dvoboj in ponovitev polfinalnega dvoboja s SP v Rusiji bo v petek na reški Rujevici. Čeprav se takšna ponudba dobi le enkrat v življenju (poleti je zavrnil številne reprezentance in klube z Bližnjega in Daljnega vzhoda), je Dalić dejal, da ni vse v denarju. Kdo ve, ali se je spomnil misli Zinedina Zidana, ki je že med igralsko kariero razmišljal pragmatično.

Niko Kovač je Hrvaško popeljal na SP v Brazilijo leta 2014, od te sezone pa je trener enega od najboljših klubov na svetu, münchenskega Bayerna. FOTO: AP
Niko Kovač je Hrvaško popeljal na SP v Brazilijo leta 2014, od te sezone pa je trener enega od najboljših klubov na svetu, münchenskega Bayerna. FOTO: AP


Zinedine Zidane: Lovorike se pozabi


"Lovorike, ki jih osvojiš, ne bodo veliko štele, ko bom končal kariero. Na koncu bo pomembno le to, koliko sem zaslužil," je dejal Zizou, ki mu o pomanjkanju denarja res ni bilo treba razmišljati med igralsko kariero in po njej, saj jo je takoj nadgradil z zmagami na trenerskem stolčku madridskega Reala. Zdaj je brez kluba na odmoru, toda samo vprašanje časa je, kdaj bo Francoz alžirskega rodu prevzel enega od klubskih velikanov in bržkone postal najbolje plačani trener.


Hrvaški trenerji so milijonarji


Hrvatje imajo ob izjemnih nogometaših v tujini kar nekaj uglednih trenerjev. Na čelu Bayerna je Niko Kovač, ki je sicer rojen v Nemčiji in naj bi leto zaslužil med tri in štiri milijone € neto letno, Slaven Bilić je, potem ko je lansko leto izgubil službo pri angleškemu West Hamu, našel službo v Saudski Arabiji pri klubu Al-Ittihad z letno plačo 3 milijone evrov neto. Robert Prosinečki je po koncu sodelovanja z Azerbejdžanom postal selektor BiH, Ivan Leko je trener belgijskega Bruggea, ki tekmuje v ligi prvakov. Blizu 6 milijonov € neto v Združenih Arabskih Emiratih pri Al-Ainu zasluži Zoran Mamić, mlajši brat državnega nogometnega sovražnika št. 1 na begu Zdravka Mamića.

Srečko Katanec je najbolje plačani slovenski trener. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Srečko Katanec je najbolje plačani slovenski trener. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Katanec in Kek razred za sebe


Neimenovani kitajski klub od Dalića pričakuje odgovor v naslednjih treh dneh. Tudi če bo eden od treh najboljših trenerjev v letu 2018 po izboru Mednarodne nogometne zveze (FIFA) zavrnil ponudbo, ne bo reven kot cerkvena miš. V vlogi hrvaškega selektorja namreč zaslužil milijon € oziroma štirikrat več kot njegov slovenski kolega Tomaž Kavčič.

Slovenska trenerska bogataša sta le dva, Srečko Katanec in Matjaž Kek. Ljubljančan je pred dvema mesecema prevzel Irak. Letna plača znaša približno 800.000 evrov. Mariborčan pri Rijeki z nagradami in provizijami od prodaje najvidnejših igralcev lahko zasluži tudi do pol milijona €. V tujini ta trenutek delujeta še Slaviša Stojanović pri sofijskem Levskem in Luka Elsner pri belgijskem drugoligašu Union Saint-Gilloise.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine