Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Ali Daei čestital Ronaldu: Velik šampion nogometa in skrben humanist

Cristiano Ronaldo je z enajstmetrovkama na zadnji tekmi skupinskega dela eura 2020 proti Franciji na lestvici reprezentančnih strelcev že ujel Alija Daeija.
Rezervist Sergio Oliveira v objemu z Ronaldom po zadnjem sodnikovem žvižgu v Budimpešti. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Rezervist Sergio Oliveira v objemu z Ronaldom po zadnjem sodnikovem žvižgu v Budimpešti. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
J. K.
24. 6. 2021 | 08:20
24. 6. 2021 | 09:58
4:57
Ali Daei, ki je del svoje kariere preživel tudi v Münchnu kot član Bayerna, branil pa je tudi barve berlinske Herthe, bo kmalu ostal brez svojega najslavnejšega rekorda. Daei je v dresu iranske reprezentance dosegel kar 109 golov, ravno toliko pa jih ima po sredinem remiju s Francijo zdaj na svojem računu tudi Cristiano Ronaldo. Kapetan portugalske reprezentance je z enajstih metrov najprej zadel za vodstvo branilcev naslova v prvem polčasu tekme v Budimpešti, nato pa, ravno tako z bele pike, postavil končni izid 2:2 v drugem polčasu. Po tekmi se je Daei oglasil prek družbenih omrežij.



»Čestitke Cristianu, ki je zdaj en gol oddaljen od postavitve novega moškega strelskega rekorda. Počaščen sem, da bo ta izjemen dosežek pripadal Ronaldu – velikemu šampionu nogometa in skrbnemu humanistu, ki navdihuje in vpliva na življenja po vsem svetu. Vamos (gremo, op. a.)!« je zapisal 52-letni Daei.

36-letni Ronaldo je dosegel gol na vseh treh tekmah skupinskega dela, najprej dva v Budimpešti proti Madžarski (3:0), nato pa še enega ob porazu z Nemčijo v Münchnu (2:4). Sinočnja tekma je bila njegova 178. za reprezentanco, če ne bo zapletov ga 179. čaka v Sevilli na že zdaj težko pričakovani tekmi osmine finala z Belgijo.
 

Portugalci spet na pravi poti


»Z ekipno predstavo sem zadovoljen, predvsem z duhom, ki ga kaže,« je dejal selektor Fernando Santos. »V primerjavi s tekmo proti Nemčiji se je spremenilo vse. Veliko boljši smo bili, dobro smo brali igro, bili intenzivni in uravnoteženi. Ne dvomim v to, da je bil to pravi korak v smeri tistega, kar sledi. Da, zdaj bomo morali začeti razmišljati o Belgiji, ki je težak nasprotnik. Če gledamo lestvico, so prvi. Toda v naslednjih dneh se bomo pripravili na tisto, kar moramo storiti,« je po remiju v Budimpešti še povedal trener evropskih prvakov, ki je mnenja, da so sodniki ob dosojeni enajstmetrovki za prekršek nad Kylianom Mbappejem v zaključku prvega polčasa storili napako.

V nasprotni ekipi je z dvema goloma zablestel Ronaldov dolgoletni soigralec Karim Benzema, ki je enkrat zadel z enajstih metrov, potem ko je padel Mbappe, enkrat pa iz igre, ko je na začetku drugega polčasa z natančnim strelom ob vratnico prinesel prvo vodstvo Franciji na tekmi z 2:1. Reprezentančnega gola sicer ni proslavljal vse od 8. oktobra 2015.

»To je bil boj in ni bilo lahko. Dva gola smo jim podarili z napakami. Poskušali smo zmagati,« je po remiju dejal selektor Didier Deschamps, ki mu je v nekem trenutku tekme z varovanci grozilo tudi gostovanje na Wembleyju in tekma osmine finala z Anglijo. Z Otočani se bodo po remiju z Madžarsko (2:2) na koncu morali pomeriti Nemci.
 

Čista čarovnija


»Smo na vrhu in to je najboljši položaj,« je po tekmi menil Deschamps, čigar varovanci so tekmecem podarili dve najstrožji kazni. Hugo Lloris v prvem polčasu s povsem ponesrečenim boksanjem žoge in prekrškom nad Danilom Pereiro, v drugem polčasu pa Jules Kounde z visoko dvignjenima rokama ob predložku Ronalda, ki je nato tako kot v prvem delu igre zanesljivo poslal žogo mimo Llorisa z enajstih metrov. Nekajkrat se je v drugem polčasu izkazal tudi portugalski vratar Rui Patricio, sploh s fantastično obrambo nevarnega poskusa Paula Pogbaja z razdalje, ki ga je s skrajnimi močmi odbil v prečko.

»Večkrat smo videli rezultat druge tekme, dejstvo, da je Madžarska vodila proti Nemčiji, je močno oteževalo stvari. To je bila nora tekma, ki je šla v vse smeri. Res sem zadovoljen. Nogomet je čista čarovnija, od ene situacije do druge se lahko čustva tako hitro spremenijo. Lahko se spremeni tudi morala v ekipi. Nocoj sem zadovoljen, čeprav ni bilo vse perfektno, je pa to bila tekma na vrhunski ravni,« je še dodal trener svetovnih prvakov po ponovitvi finala eura 2016.

  

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine