Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Leonard: Mirno, nismo še dokončali dela

Toronto bo po zmagi nad Milwaukeejem izzval branilca naslova Golden State.
Kawhi Leonard (desno) je bil v vzhodnem finalu kos tudi Giannisu Antetokounmpu (levo). FOTO: AFP
Kawhi Leonard (desno) je bil v vzhodnem finalu kos tudi Giannisu Antetokounmpu (levo). FOTO: AFP
26. 5. 2019 | 20:30
26. 5. 2019 | 20:34
4:49
Letošnja končnica lige NBA je bila dolgo zelo predvidljiva, saj so bila najuspešnejša moštva rednega dela prvenstva premočna za nižjepostavljene zasedbe. Prvi so prebili led 3. nosilci zahodne konference, košarkarji Portlanda, ko so izločili Denver (2.), dva tedna pozneje pa je po njihovem zgledu, a še močneje, udaril Toronto. V vzhodnem finalu je odpravil Milwaukee, absolutnega prvega nosilca izločilnih bojev, in se prvič uvrstil v odločilno bitko za naslov prvaka – proti branilcu naslova Golden Statu.

V 82 tekmah rednega dela sezone je Milwaukee le enkrat doživel dva poraza zapored. Niz je nadaljeval tudi ob začetku končnice proti Detroitu (4:0) in Bostonu (4:1), obetavno pa je začel tudi konferenčni finale, v katerem je dobil uvodni dejanji v domači dvorani in ob prvem obisku Kanade klonil šele po dveh podaljških.



To je bila prelomnica za obe moštvi, saj je Toronto dobil tudi preostale tri dvoboje, čeprav v zadnjem zaostajal za 15 točk (61:76). Z delnim rezultatom 26:3 pa je pripravil zgodovinski zasuk za klub, ki so ga ustanovili leta 1995. Letos je enajstič sodeloval v končnici in petič prebrodil prvo kolo. Najbližje podvigu je bil pred tremi leti, ko je v konferenčnem finalu moral priznati premoč Clevelandu (2:4), ki je bil zanj usoden tudi predlani in lani, a v drugem kolu in s 4:0 v zmagah.
 

Nov trener in novo moštvo


Ambicije klubskih velmož, ki so maja lani odslovili trenerja Dwana Caseyja, čeprav je le tri mesece poprej vodil vzhodno selekcijo, in ponudili priložnost začetniku v vlogi glavnega stratega Micku Nursu, so po naključju sovpadle z začetkom remonta pri San Antoniu.

Marc Gasol se je veselil uvrstitve v finale. FOTO: AFP
Marc Gasol se je veselil uvrstitve v finale. FOTO: AFP


Namesto DeMara DeRozana in Jakoba Pöltla sta iz Teksasa prišla MVP finala 2014 Kawhi Leonard in nekdanji Olimpijin adut Danny Green, ki sta poznala pot do šampionskega prestola, sredi sezone se je v zameno za Litovca Jonasa Valančiunasa preselil v Kanado še izkušeni španski center Mark Gasol, ki skupaj z reprezentančnim soigralcem Sergeom Ibakom in Kameruncem Pascalom Siakamom tvori udarno moč pod košema. Od lanskih nosilcev igre je v Torontu ostal le organizator igre Kyle Lowry, spremenila pa se je miselnost moštva.

Najtežje breme si je na pleča naložil Leonard, v letih 2015 in 2016 najboljši obrambni košarkar v ligi NBA. V prejšnji sezoni je zaradi poškodb nastopil le na devetih tekmah in tudi letos je izgubil 22 nastopov, toda s povprečjem 26,6 točke, 7,3 skoka in 3,3 asistence je bil prvi adut Toronta v ligaškem delu prvenstva, v končnici pa je dvignil svoje povprečje na 31,2 točke, 8,8 skoka in 3,8 asistence.
 

Ukrotil tudi Giannisa


Slednjič je bil v konferenčnem finalu kos tudi letečemu Grku Giannisu Antetokounmpu. Omejil ga je na 22,7 točke na tekmo ob komaj 44-odstotnem metu iz igre in 4,2 izgubljene žoge, s čimer so se razblinile sanje Milwaukeeja, da bi se po 45 letih vrnil v veliki finale.

Kyle Lowry je edini nosilec Torontove igre iz prejšnje sezone. FOTO: AFP
Kyle Lowry je edini nosilec Torontove igre iz prejšnje sezone. FOTO: AFP


»Briga me, kdo je najboljši košarkar. Hočem le, da bi moje moštvo igralo karseda dobro. Nikoli nisem vrednotil svoje igre s številke. Vedno sem gledal, s čim bi lahko najbolj pomagal soigralcem. Doslej nam kaže dobro, toda nismo še dokončali dela,« je odločen Kawhi Leonard, ki je zaradi skromnosti in mirnega značaja pravo nasprotje večini zvezdnikov lige NBA.

Toronto (2) : Milwaukee (1) 100:94 – v zmagah 4:2 (Leonard 27 točk in 17 skokov, Siakam 18, Lowry 17; Antetokounmpo 21, Lopez 18, Middleton 14).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine