Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Rogliču padec odvzel moč za novi napad

Slovenski as je prišel v cilj 3. etape na 10. mestu, v skupni razvrstitvi pa je z 2. mesta nazadoval na 4.
Primožu Rogliču (desno) ni šlo po željah. FOTO: Thomas Samson/AFP
Primožu Rogliču (desno) ni šlo po željah. FOTO: Thomas Samson/AFP
STA, Š. R.
4. 6. 2024 | 18:09
4. 6. 2024 | 18:09
2:53

Tudi tretja etapa kriterija po Dofineji se ni končala po željah slovenskega asa Primoža Rogliča. Padec po 35 kilometrih etape mu je vzel moč in pogum, da bi se v zaključku dokaj zahtevne etape od Celles-sur-Durolla do Les Establesa - 181,7 km - boril za drugo zmago v sezoni oziroma drugo v dresu Bora-hansgrohe.

Roglič je skozi cilj prišel na 10. mestu, tri sekunde za zmagovalcem, Kanadčanom Derekom Geejem (Israel-Premier Tech), v skupnem seštevku pa je iz drugega mesta nazadoval na četrto.

Šestindvajsetletni Gee je z uspehom kariere prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Pred Dancem Magnusom Cortom Nielsenm (Uno-X Mobility) ima tri sekunde prednosti, tretji je današnji drugouvrščeni Romain Gregoire, ki zaostaja še sekundo več, Rogličev zaostanek pa znaša sedem sekund.

Slovenski kolesar je padel kmalu po štartu etape. S pomočjo moštvenih kolegov se je hitro pobral, zamenjal kolo in nato ujel glavnino, ki je zaradi njegovega padca nekoliko upočasnila ritem. Televizijska slika je pokazala, da je imel Kisovčan, ki se je na prejšnji dirki po Baskiji dvakrat znašel na tleh (drugič tako hudo, da je odstopil in nato skoraj dva meseca celil rane), strgan dres v predelu spodnjega hrbta ter odrgnino na levem boku.

Po koncu etape ga tako znova čakanje povijanje ran, kar zagotovo ni spodbudno pred pomembno jutrišnjo etapo, 34,4 kilometre dolgim posamičnim kronometrom od Saint-Germain-Lavala do Neulisa. Gre za dokaj razgibano traso, a brez pravih klancev, ki naj bi po mnenju poznavalcev ustrezala tako Rogliču kot Belgijcu Remcu Evenepoelu.

Odločitev o končnem zmagovalcu kriterija po Dofineji naj bi vendarle padla konec tedna, ko sta na sporedu razgibani in povsem gorsko obarvani etapi. Sedma etapa bo kolesarje popeljala na vrh Le Collet d'Allevarda (11,2 km/8,1 %), v nedeljo pa sledi še 155 km dolga etapa od Albertvilla do Samoensa. Tam bo zadnji vzpon dolg dobrih deset kilometrov s povprečnim naklonom nad devet odstotkov.

Za večino kolesarjev z izjemo Tadeja Pogačarja in Danca Jonasa Vingegaarda je osemetapna dirka po pokrajini na jugo-vzhodu Francije eden zadnjih pravi preizkusov pripravljenosti pred francoskim Touru, ki se bo začel 29. junija v Firencah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine