Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

V Kazanu padli Nemci, Argentinci in – Brazilci

Spopad težkega topništva med Belgijci in Brazilci je prinesel tri gole in sanjski polfinale evropskih sosedov.
Kevin De Bruyne (št. 7) je z velemojstrskim golom spravil Brazilce v obup. FOTO: Reuters
Kevin De Bruyne (št. 7) je z velemojstrskim golom spravil Brazilce v obup. FOTO: Reuters
6. 7. 2018 | 23:00
4:45
Kazan – Zbogom, Brazilija! Četrtfinalni derbi 21. svetovnega prvenstva je pripadel Belgiji, ki je opravila svoje delo že v prve pol ure igre na štadionu Rubina. Slovita južnoameriška zasedba se je zbudila prepozno, zato v St. Peterburgu že odštevajo dneve do zgodovinskega polfinala mundiala – v torek se bosta pomerili evropski sosedi Belgija in Francija.

Kazan je dobil šest tekem svetovnega prvenstva, v zadnjih treh so tamkajšnji navijači videli scenarij po meri ljubiteljev epskih zgodb. Po vrsti so odšli domov na ščitu trije (nekdanji) svetovni prvaki – Nemčija, Argentina in sinoči še Brazilija!
Derbi težkokategornikov v prestolnici Tatarstana ni razočaral navzočih, četudi so videli dva povsem različna polčasa. Brazilci so poskušali igrati v svojem slogu, navdušiti navijače z igro prek hitrih krilnih adutov, toda tekmo so začeli preslabo. Šele v drugem polčasu, ko je odlični Realov as Marcelo dobil pomoč Douglasa Coste na drugi strani igrišča, so petkratni šampioni začeli iskati luknje v opazno načeti obrambi Belgijcev. Toda ti so vzdržali vse nalete, klonili le enkrat – po odlični globinski podaji Coutinha je z glavo zabil gol Renato Augusto – in se zavihteli v polfinale prvič po letu 1986. Nič ne bo torej s šestim naslovom svetovnega prvaka za Brazilijo po turnirjih 1958, 1962, 1970, 1994, 2002, ki so jih zaznamovali Pele, Garrincha, Jairzinho, Romario in Ronaldo.
 

Neymar neprepoznaven


Brazilski polom je bil na obzorju že prej. Sloviti nogometaši v rumeno-modri opravi so bili v prvem polčasu povsem nekonkretni, prednjačil je prav njihov prvi zvezdnik Neymar. Ta je bil slab, kot da bi pritekel na igrišče povsem nezbran, in ne tako, kot je pričakovalo 43.000 navijačev na štadionu Rubina, potem ko je brazilski zvezdnik žrtvoval drugi del klubske sezone za višje cilje – mundial v Rusiji. Res ga je že v uvodnih minutah dvakrat zahrbtno »pobožal« po tetivi Marouane Fellaini, toda navzven se ni zdelo, da bi bil Neymar neodločen in premalo prodoren zavoljo tega.

In namesto šova, ki ga je pričakoval rumeno obarvan del navijačev v Kazanu, smo videli dva gola iz belgijskih nasprotnih napadov, najmočnejšega orožja reprezentance iz Beneluksa. Prvega je z ramo zabil Fernandinho – po kotu Chadlija –, drugega na velemojstrski način Kevin De Bruyne. Ta se počasi, toda zanesljivo prebija med najboljše nogometaše ruskega mundiala. Po njegovem strelu z 21,6 metra žoga sploh ni izgubljala višine. Kot tomahawk!
 

Mažić prezrl kazenski strel


Brazilci so v drugem polčasu poskušali vse, Tite je angažiral tri sveže ofenzivne nogometaše, na Belgijce so streljali tako rekoč z vsemi topovi. Razmerje strelov v drugem polčasu je bilo neverjetnih 16:1. In poražena ekipa bi morala imeti še en strel več – z bele točke! Sodnik Milorad Mažić je prezrl čisti kazenski strel po prekršku Jana Vertonghna nad Gabrielom Jesusom v 56. minuti tekme, torej pri rezultatu 2:0 za Belgijo. Srb je resda prisluhnil VAR, toda videosodniki v Moskvi so v naglici napačno ocenili, da je bila žoga v trenutku prekrška čez golavt črto ... Morda Mažić ni želel vplivati na svojo statistiko – v prejšnjih 117 mednarodnih tekmah je 45-letnik iz Vrbasa dosodil kazenski strel le enkrat na vsaki četrti tekmi.

Neymar, Firmino, Coutinho in drugi so imeli po tekmi bolj malo od tega, da so jih tolažili soigralci iz najboljših evropskih klubov, kakršni so Chelsea, Liverpool, Barcelona, Manchester City, Manchester United, Liverpool in PSG. Tudi to razkriva, kako močni reprezentanci sta se sešli sinoči v Kazanu.

Belgija je bila v drugem polčasu resda nebogljena, žogo je kolikor toliko uspešno ohranjal v svoji posesti le hitronogi Eden Hazard, na koncu pa ji vendarle ni »uspelo« zrušiti še enega rekorda. Potem ko je v osmini finala kot prva po letu 1970 izničila zaostanek dveh golov (za Japonsko) in se prebila naprej, bi lahko včeraj v drugem polčasu podobno omogočila Brazilcem ...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine