Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Trdi Švicarji že takoj odkrili ranljivost krhkih Brazilcev

Analiza dvoboja razkrila neustrezno taktično odločitev brazilskega strokovnega štaba
Philippe Coutinho (desno) je bil najboljši Brazilec, Gabriel Jesus pa je bil ob Neymarju velik dolžnik. Foto Reuters
Philippe Coutinho (desno) je bil najboljši Brazilec, Gabriel Jesus pa je bil ob Neymarju velik dolžnik. Foto Reuters
Gorazd Nejedly
19. 6. 2018 | 09:00
3:57
Prva tekma, prvi spodrsljaj. Braziliji se je že na prvi evropski oviri zataknilo, toda Švica le ni tekmec, ki bi jo lahko uvrščali v krog popolnih avtsajderjev. Za prve favorite svetovnega prvenstva je pomembnejše, da so se že takoj soočili s pomanjkljivostmi, ki jih bo moral selektor Tite razrešiti v naslednjih dveh tekmah skupinskega tekmovanja.


Dve švicarski taktični različici sta delovali, brazilska druga je nakazala, da se je Tite zmotil. Tako so v Braziliji ocenili prvo tekmo »seleçaa«, v kateri je največ pohval pripadlo Philippu Coutinhu.

Po vrsti, prvi in najpomembnejši očitek je, da je Brazilija po golu in vodstvu prepustila pobudo Švici. Do gola je Brazilija povsem nadzirala igro, izvedla je 59 odstotkov vseh podaj. Po golu se je razmerje sil povsem zasukalo. Švica je premoč hitro izrazila v 58 odstotkih vseh podaj, da bi ob koncu prvega polčasa prišla do skoraj 80 odstotkov. Na začetku drugega polčasa je Švica izenačila. Glavni sodnik bi morda lahko dosodil prekršek so bili v ocenah spornega trenutka precej prizanesljivi brazilski komentarji. Gol je bil prej kot ne posledica neustreznih odzivov v igri. Švicarji so igro prenesli v zvezno vrsto proti sredini in bili aktivnejši. Povsem v nasprotju z Islandijo proti Argentini, ki se je učinkovito branila izrazito na svoji polovici. Še ena taktična odločitev je šla v švicarski prid. Neymarja in druge so ustavili s prekrški. Kar deset jih je bilo storjenih nad Neymarjem, največ v prvih tekmah SP. Ob tolikšnih ovirah prvi zvezdnik ni imel možnosti, da bi zabil gol.

»Bilo je nekaj odličnih delov v igri in pozitivnih stvari,« je najprej poudaril brazilski selektor Tite, nato pa dodal še nekaj podrobnosti. »Sodnik bi moral dosoditi prekršek nad Mirando ali vsaj zahtevati posredovanje VAR. Ampak s tem ne želim opravičevati rezultatskega neuspeha,« se Tite, ki je 22. vodil reprezentanco, ni pretirano jezil nad napako mehiškega sodnika in opozoril na pomanjkljivost v napadalnih akcijah in zaključkih, saj bi kljub številnim strelom morali bolj ogrožati vratarja Janna Sommerja. Ena od glavnih ugank brazilskega selektorja je in bo povezana z izborom napadalnega dela zasedbe. Je bila odločitev, da Firmino obsedi na klopi za rezervne igralce, napačna?


Petković: Ne razumem podcenjevanja


Švica ni pripravila presenečenja, šestouvrščena reprezentanca na lestvici, ki je dobila devet od desetih kvalifikacijskih tekem, si zasluži več spoštovanja. O tem je govoril tudi selektor Švice Vladimir Petković.
»Res ne razumem, da nas tako malo cenijo. Mislim, da moštvo verjame v svoje sposobnosti in je sposobno odličnih rezultatov. Zato nisem presenečen nad razpletom. Upam, da bodo o nas odslej razmišljali bolj resno,« je upravičeno potožil Sarajevčan hrvaškega rodu, ki je zavrnil očitke, da je del taktike temeljil na grobi igri nad Neymarjem. »Da, onemogočanje Neymarja je bil eden od ključnih načrtov, ampak pri tem nismo prekoračili meje dopustnega.«

Ne kaže obiti še enega podatka, ki razplet tekme postavlja v povsem drugačno podobo. Na igrišču se je med seboj pomerilo kar sedem igralcev s svetovnega prvenstva selekcij do 17 let 2009. Švica je tedaj zmagala z 1:0, v postavi so bili trije zdajšnji člani najboljše enajsterice Granit Xhaka, Ricardo Rodriguez in Haris Seferović, v brazilskem moštvu pa so bili Alisson, Casemiro, Coutinho in Neymar.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine