Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Španci in Portugalci so trepetali do zadnjega

Španija se je z Marokom, ki je dvakrat vodil, razšla z 2:2, Portugalska pa z Iranom z 1:1.
Isco je v zadnjem letu in pol neverjetno učinkovit. Foto Mariana Bazo/Reuters
Isco je v zadnjem letu in pol neverjetno učinkovit. Foto Mariana Bazo/Reuters
J. P.
25. 6. 2018 | 19:55
25. 6. 2018 | 23:15
9:01
Saransk – Evropski nogometni velesili Španija in Portugalska sta se pričakovano, toda veliko težje od pričakovanj, iz skupine B prebili v osmino finala svetovnega prvenstva v Rusiji. Obe sta se v tretjem kolu dokopali zgolj do neodločenih izidov in za napredovanje trepetali do zadnjega. Evropski prvaki so se z 1:1 razšli z Iranom, ki bi jih lahko v sodnikovem dodatku tudi izločil, če bi Mehdi Taremi izkoristil odlično priložnost in nekoliko naravnal merilne naprave na nogi. Španci pa so proti Maroku, ki je bil edini že pred zadnjim kolom brez možnosti za izločilne boje, dvakrat zaostajali, v tretji minuti sodnikovega dodatka pa je rezervist Iago Aspas vendarle izvlekel končnih 2:2.

Z golom s peto je rezervist Iago Aspas Španiji zagotovil točko. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters
Z golom s peto je rezervist Iago Aspas Španiji zagotovil točko. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters


Urugvaj - Portugalska in Španija - Rusija


Španci so se tako razveselili tudi prvega mesta v skupini, kar pomeni, da si bodo na prvi stopnici dvobojev na izpadanje stali nasproti z gostitelji Rusi, medtem ko bodo Portugalci napredovanje v četrtfinale lovili v obračunu z razigranim Urugvajem, ki sploh še ni prejel zadetka. Evropski prvaki so mrežo Irana zatresli v zadnjih izdihljajih prvega polčasa, v začetku drugega pa je imel Cristiano Ronaldo z bele točke odlično priložnost, da bi se že petič na tokratnem mundialu vpisal med strelce, a ni bil uspešen. Tekmec je v sodnikovem dodatku izenačil iz najstrožje kazni, za popoln preobrat pa mu je zmanjkal tudi kanček sreče. Iran je s štirimi točkami končal na tretjem mestu v skupini, Maroko je z eno ostal zadnji.




POTEK DVOBOJA IRAN – PORTUGALSKA


Iranci, ki imajo v strokovnem štabu kar osem Portugalcev na čelu s selektorjem Carlosom Queirozom, so se morali dvoboja lotiti precej manj obrambno kot prejšnjega s Španci, saj so tokrat potrebovali tri točke in lovili izključno zmago. Nekajkrat so nakazali, da mislijo resno, vseeno pa so bili evropski prvaki skoraj tričetrtinsko pri žogi in premoč vendarle kronali tik pred odhodom na odmor. V 45. minuti je Ricardo Quaresma, ki je šele prvič na tem prvenstvu začel v udarni enajsterici, sprožil z razdalje, izven kazenskega prostora, in presenetil sicer zanesljivega Alirezo Beiranvanda. Izkušeni 34-letni Bešiktašev napadalec je zadel desetič pod državno zastavo, prvič po več kot enoletnem strelskem postu.

Drugi polčas se je začel s pritiskom Portugalcev, ki so se spogledovali z drugim golom že v 51. minuti. Saeid Ezzatollahi je namreč na robu kazenskega prostora zaustavil Cristiana Ronalda, paragvajski sodnik Enrique Caceres sprva ni dosodil ničesar, nato pa po ogledu videoasistenta (VAR) vendarle spremenil odločitev in dosodil najstrožjo kazen, že devetnajsto na prvenstvu. Žogo si je na belo točko seveda nastavil CR7, vendar pa je njegov ne premočan strel po tleh v desni kot čuvaj mreže Beiranvand ubranil, Realov ostrostrelec pa se na vrhu najučinkovitejših igralcev na tem tekmovanju ni izenačil z Angležem Harryjem Kanom, ki je bil doslej uspešen petkrat. Iran je tako ostal v igri tudi še za napredovanje.

In čeprav so imeli v drugem polčasu Portugalci vse niti igre v svojih rokah, bi lahko na koncu celo potegnili kratko. Glavni delivec pravice se je v zadnjih minutah še dvakrat poslužil pomoči sistema VAR. Najprej je v 83. minuti Ronalda zaradi udarca s komolcem v obraz kaznoval z rumenim kartonom, nato pa je, že v sodnikovem dodatku, pokazal še na belo točko v korist Irana, potem ko je Cedric Soares v kazenskem prostoru igral z roko. Rezervist Karim Ansarifard je bil precej uspešnejši izvajalec kot v prvem polčasu glavni portugalski zvezdnik, s čimer je svoji izbrani vrsti zagotovil točko. Še dve bi ji lahko v četrti minuti dodatka Mehdi Taremi, ki je imel idealno priložnost, a bil zelo nenatančen.

Iranski vratar Ali Beiranvand je bil prekratek ob mojstrovini Ricarda Quaresme. Foto Pavel Golovkin/AP
Iranski vratar Ali Beiranvand je bil prekratek ob mojstrovini Ricarda Quaresme. Foto Pavel Golovkin/AP


POTEK DVOBOJA ŠPANIJA – MAROKO


Maročani, ki v prvih dveh dvobojih niso vpisali točke niti zadeli gola, so se senzacionalno dokopali do vodstva že v štirinajsti minuti. Španska obramba si je privoščila napako in tekmecu podarila priložnost, ki jo je hladnokrvno unovčil napadalec Khalid Boutaib, ki je nekaj minut prej poškodovan obležal na igrišču, a stisnil zobe in nadaljeval dvoboj. Izkušeni 31-letnik, ki si kruh služi v Turčiji, je bil uspešen osmič v majici z državnim grbom, drugič letos – obakrat je zatresel mrežo evropskega nasprotnika (konec marca v prijateljskem dvoboju tudi srbsko).

Španci takšnega začetka seveda niso pričakovali, a so se na prejeti zadetek odzvali mirno in bliskovito izenačili. Andres Iniesta je v 19. minuti dobro zaposlil Isca, ki mu ni bilo težko zatresti maroške mreže. Realov 26-letni zvezni igralec je v zadnjem obdobju neverjetno učinkovit, bil je namreč vključen v kar dvanajst od zadnjih 15 španskih golov v zadnjem debelem letu in pol, desetkrat kot strelec in dvakrat kot podajalec, na mundialu v Rusiji je zadel prvič. Vse se je začelo znova, Maročani pa niso položili orožja. V 25. minuti je Boutaib samostojni prodor kronal z nevarnim poskusom, a se je David de Gea izkazal z izvrstno obrambo.

V drugem polčasu je bil evropski velikan več kot 80-odstotno pri žogi, vendar pa rezultata ni znal spremeniti. Njegovo napadalno medlost so že odpisani Maročani kaznovali v 81. minuti, ko so se šokantno še drugič dokopali do vodstva. Akcijo sta spletla rezervista – Faycal Fajr je podal iz kota, Youssef En-Nesyri pa z glavo ukanil nemočnega De Geo. Ko je že dišalo po senzaciji, pa je tudi na drugi strani udarec vrnil rezervist. V prvi minuti sodnikovega dodatka je odličen predložek Daniela Carvajala z roba kazenskega prostora s peto v mrežo preusmeril Iago Aspas, ki je v igro vstopil v 74. minuti kot zamenjava za Diega Costo. Sodnik je šele z videoasistentom (VAR) potrdil, da strelec ni bil v prepovedanem položaju.

Khalid Boutaib je izkoristil napako španske obrambe. Foto Mariana Bazo/Reuters
Khalid Boutaib je izkoristil napako španske obrambe. Foto Mariana Bazo/Reuters


IRAN : PORTUGALSKA 1:1 (0:1)


Strelca: 0:1 - Ricardo Quaresma (Adrien Silva, 45.), 1:1 - Karim Ansarifard (90+3./11-m).

IRAN (4-1-4-1): Alireza Beiranvand, Ramin Rezaeian, Majid Hosseini, Morteza Pouraliganji, Ehsan Haji Safi (od 56. Milad Mohammadi), Saeid Ezzatollahi (od 76. Karim Ansarifard), Alireza Jahanbakhsh (od 70. Saman Ghoddos), Mehdi Taremi, Omid Ebrahimi, Vahid Amiri, Sardar Azmoun.

PORTUGALSKA  (4-4-2): Rui Patricio, Raphael Guerreiro, Jose Fonte, Pepe, Cedric Soares, Joao Mario (od 84. Joao Moutinho), Adrien Silva, William Carvalho, Ricardo Quaresma (od 70. Bernardo Silva), Cristiano Ronaldo, Andre Silva (od 90. Goncalo Guedes).


ŠPANIJA : MAROKO 2:2 (1:1)


Strelci: 0:1 - Khalid Boutaib (14.), 1:1 - Isco (Andres Iniesta, 19.), 1:2 - Youssef En-Nesyri (Faycal Fajr, 81.), 2:2 - Iago Aspas (Daniel Carvajal, 90+1.).

ŠPANIJA (4-2-3-1): David de Gea, Daniel Carvajal, Gerard Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba, Sergio Busquets, Thiago Alcantara (od 74. Marco Asensio), David Silva (od 84. Rodrigo), Isco, Andres Iniesta, Diego Costa (od 74. Iago Aspas).

MAROKO (4-2-3-1): Munir, Achraf Hakimi, Romain Saiss, Manuel da Costa, Nabil Dirar, Mbark Boussoufa, Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech (od 85. Aziz Bouhaddouz), Younes Belhanda (od 63. Faycal Fajr), Nordin Amrabat, Khalid Boutaib (od 72. Youssef En-Nesyri).


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine