Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

SP v nogometu: skorajda rekorden uvod gostiteljev (VIDEO)

Rusi so bili v otvoritvenem dvoboju s kar 5:0 boljši od Savdske Arabije, dvakrat so zadeli v sodnikovem dodatku.
Rezervist Denis Čerišev je najprej povišal na 2:0 in nato še na 4:0. Foto Mladen Antonov/AFP
Rezervist Denis Čerišev je najprej povišal na 2:0 in nato še na 4:0. Foto Mladen Antonov/AFP
J. P.
14. 6. 2018 | 16:30
14. 6. 2018 | 19:26
8:02
Moskva – Ruski nogometaši si lepšega odprtja domačega svetovnega prvenstva ne bi mogli zamisliti niti v najslajših sanjah. Na polnih moskovskih Lužnikih so namreč v uvodnem dvoboju skupine A do vrha napolnili mrežo Savdske Arabije in jo odpravili z mogočnih 5:0, kar je druga najvišja zmaga gostiteljev v prvih obračunih v zgodovini mundialov, še bolj – s kar 7:1 – so se namreč Italijani znesli nad izbrano vrsto ZDA davnega leta 1934. Rusi so na tej ravni tekmovanj več kot trikrat na eni tekmi zadeli prvič po letu 1994, ko so se poigrali s Kamerunom (6:1).


PREBERITE ŠE: Putin odprl prvenstvo za 12 milijard evrov (FOTO)​


Gostitelji brez uvodnega poraza


Zgodovina in statistika sta govorili v prid Rusov. Doslej ni namreč domača reprezentanca še nikdar izgubila uvodnega dvoboja na svetovnem prvenstvu, pred štirimi leti so denimo Brazilci v Sao Paulu s 3:1 odpravili Hrvate, še štiri leta prej pa se je Južna Afrika z Mehičani razšla brez zmagovalca (1:1). Toda po drugi strani sta bila današnja tekmeca skorajda soseda na svetovni jakostni lestvici FIFA, Savdijci so celo tri mesta višje kot Rusi (67./70.).


Ignaševič se je vrnil


Gostitelji so morali zaradi številnih poškodb branilcev ponovno aktivirati reprezentančno že upokojenega 38-letnega veterana moskovskega CSKA Sergeja Ignaševiča, med tistimi, na katere selektor Stanislav Čerčesov ne more računati na turnirju, pa je Zenitov ostrostrelec Aleksandr Kokorin. Po razbitju Sovjetske zveze je ruski nogomet na mundialih vselej obtičal v skupinskem delu, trikrat pa se sploh ni uvrstil na glavni turnir.


Enkrat v osmini finala


Igra Savdijcev sloni predvsem na nogometaših, ki branijo barve domačih klubov na čelu z Al-Hilalom, trije zvezni igralci pa imajo izkušnje z nastopanjem v španski ligi. Na prejšnjih dveh svetovnih prvenstvih moštvo, ki ga zdaj vodi v Argentini rojeni španski strokovnjak Juan Antonio Pizzi, sploh ni tekmovalo, najuspešneje pa se je s svetovno elito kosalo v ZDA leta 1994, ko se je – edinokrat doslej – prebilo v osmino finala.


POTEK PRVEGA POLČASA


Pred otvoritveno tekmo, ki bo šla v zgodovino tudi kot prva na velikih tekmovanjih z udeležbo videosodnika, sta pred mikrofon stopila ruski predsednik Vladimir Putin in prvi mož Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Gianni Infantino, ki sta nagovorila polne Lužnike in si prislužila gromek aplavz, predvsem – razumljivo – Putin, medtem ko je Švicar nekaj misli strnil tudi v arabščini. Savdijci so se, mimogrede, lani v Dohi udarili tudi s slovensko B-reprezentanco, tedaj se mreži nista zatresli.

Rusi so začeli odločno in podjetno, tekmecem so le redko dovolili na napadalno polovico, zgolj po protinapadih. Savdijski odpor je bil prvič strt že v dvanajsti minuti. Začelo se je z udarcem s kota, Aleksandr Golovin je žogo preusmeril pred vrata, tam pa je najvišje skočil Jurij Gazinski in z glavo matiral nemočnega čuvaja mreže Abdullaha Al-Muaioufa. Za 28-letnega zveznega igralca Krasnodarja je bil to sploh prvi zadetek v majici z državnim grbom.

Savdijsko mrežo je hitro načel Jurij Gazinski. Foto Kiril Kudrjavcev/AFP
Savdijsko mrežo je hitro načel Jurij Gazinski. Foto Kiril Kudrjavcev/AFP


Takoj po doseženem zadetku so imeli gostitelji turnirja čudovito priložnost za podvojitev razlike, vendar pa je bil Alan Dzagojev z glavo malenkostno premalo natančen. Isti igralec je moral sredi prvega polčasa predčasno v slačilnico zaradi prehudih težav z mišico, selektor Stanislav Čerčesov je bil zgodaj prisiljen v prvo menjavo. Tako je v ogenj s klopi poslal Denisa Čeriševa, ki se je najprej dvakrat znašel v lepih priložnostih, a se ni vpisal med strelce, drugače je bilo v 43. minuti.

Tedaj je izkoristil podajo Romana Zobnina in kaznoval nezbrano saudijsko obrambo, pripravil si je prostor, natančno ustrelil in zadel za 2:0. Tudi 27-letni napadalec Villarreala se je tako prvič v majici z državnim grbom vpisal med strelce. Rusi so torej pred navdušenim občinstvom na glavni odmor odšli z udobno prednostjo, zanimivo pa je, da sta edina strela v okvir vrat v prvem polčasu končala tudi v mreži.


 

POTEK DRUGEGA POLČASA


V nadaljevanje so Savdijci vendarle štartali nekoliko agresivneje, kar bi se jim lahko obrestovalo v 57. minuti. Mohammed Al-Burayk je v osrčju kazenskega prostora lepo našel Taisirja Al-Jassima, ki pa je bil nekoliko prekratek, da bi žogi spremenil smer in jo pospravil v mrežo. To je bila dotlej najlepša priložnost arabske reprezentance, ki ni v eni uri igre zmogla niti enega samega strela v okvir ruskih vrat. Selektor Juan Antonio Pizzi kljub zaostanku dveh golov dolgo časa ni posegel po menjavah.

Ko se je drugi polčas ravno nagibal v drugo polovico, so se Rusi znašli v nevarnem napadu. Tekmečeva obramba je bila ponovno razglašena, vendar pa bi Roman Zobnin, ki se mu strel ni posrečil, lahko iztržil bistveno več. Hip zatem je domači selektor Čerčesov posegel po še zadnji menjavi, namesto najdražjega moža v reprezentanci Fjodorja Smolova je priložnost dobil Artjom Dzjuba, ki se mu je zahvalil z zadetkom že v svojem prvem napadu, po zgolj minuti na igrišču.

Scenarij je bil podoben kot pri prvem golu – ponovno se je v vlogi odličnega asistenta izkazal Golovin, le da je tokrat žoga našla glavo Dzjube, ki je brez težav, s strelom ob prečki, povišal na 3:0. Vseh dvomov o zmagovalcu je bilo konec. Toda domača vrsta se z visokim vodstvom ni zadovoljila, temveč je šla neusmiljeno do konca in še dvakrat zadela v sodnikovem dodatku. V prvi minuti se je drugič v dvoboju z mojstrovino med strelce vpisal Čerišev, ob koncu četrte minute pa se je odličen prosti strel posrečil še Golovinu, ki je tako dvema podajama dodal še gol.

Aleksandr Golovin je mojstrsko izkoristil prosti strel. Foto Francois-Xavier Marit/AFP
Aleksandr Golovin je mojstrsko izkoristil prosti strel. Foto Francois-Xavier Marit/AFP


RUSIJA : SAVDSKA ARABIJA 5:0 (2:0)


Strelci: 1:0 - Jurij Gazinski (Aleksandr Golovin, 12.), 2:0 - Denis Čerišev (Roman Zobnin, 43.), 3:0 - Artjom Dzjuba (Aleksandr Golovin, 71.), 4:0 - Denis Čerišev (Artjom Dzjuba, 90+1.), 5:0 - Aleksandr Golovin (90+4.).

RUSIJA (4-2-3-1): Igor Akinfejev; Mario Fernandes, Ilja Kutepov, Sergej Ignaševič, Jurij Žirkov; Jurij Gazinski, Roman Zobnin; Aleksandr Samedov (od 64. Daljor Kuzjajev), Alan Dzagojev (od 24. Denis Čerišev), Aleksandr Golovin; Fjodor Smolov (od 70. Artjom Dzjuba).

SAVDSKA ARABIJA (4-1-4-1): Abdullah Al-Muaiouf; Yasir Al-Shahrani, Omar Hawsawi, Osama Hawsawi, Mohammed Al-Burayk; Abdullah Otayf (od 64. Fahad Al-Muwallad); Salem Al-Dawsari, Salman Al-Faraj, Taisir Al-Jassim, Yahya Al-Shehri (od 72. Hattan Sultan Babhir); Mohammed Al-Sahlawi (od 85. Mohanad Asiri).
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine