Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Pozabite na že videno, prihaja prvi derbi Rusije 2018

Danes finale pred finalom svetovnega prvenstva, Francija meri na vrh po 20 letih, Belgija prvič doslej.
Eden Hazard ali Antoine Griezmann? Foto Hector Retamal/AFP
Eden Hazard ali Antoine Griezmann? Foto Hector Retamal/AFP
10. 7. 2018 | 08:45
10. 7. 2018 | 23:26
4:51
St. Peterburg – Kaj novega lahko ponudi polfinale svetovnega prvenstva v nogometu, potem ko smo v Rusiji že doživeli zgodovinsko uvedbo videotehnologije, slovo številnih svetovnih prvakov in rekordno velike trume navijačev na ulicah? Pustimo se presenetiti, drevišnji evropski derbi med Francijo in Belgijo bo vendarle spopad težkega topništva, morda bo šlo v »ruskih Benetkah« za lepotico 21. mundiala.

Povsem upravičeno gojimo najvišja pričakovanja, morda naslednjih 30 let ne bomo spremljali tako močnih reprezentanc Francije in Belgije kot drevi na čudovitem objektu Zenita. »Pred dvema letoma, ko smo igrali v finalu domačega eura, sem vodil bolj izkušeno ekipo, današnja premore večji potencial,« je sinoči v preddverju stadiona zatrdil francoski selektor Didier Deschamps. Eden najboljših trenerjev na svetu ima nemara kar prav. Antoine Griezmann zanesljivo dviguje svojo formo in takšnega je težko ustaviti. Še bolje deluje najstnik Kylian Mbappe, ki je hiter kot blisk in močan kot vol, ob svojih sprintih mimo čuvajev pa le stežka izgubi žogo. Gotovo je napadalec za naslednje desetletje, za katerega PSG ni zaman odštel neverjetnih 180 milijonov evrov.

Infografika Delo. Foto Infografika Delo.
Infografika Delo. Foto Infografika Delo.


V napadu 350 milijonov evrov


Velja tudi obratno: kdo lahko ustavi trojček Lukaku-Hazard-Bruyne, napad za 350 milijonov evrov, nemara najboljšo navezo zadnjih petih let? Na tem mundialu ni uspelo še nikomur, Belgija je edina na turnirju zmagala petkrat že po 90 minutah igre! Jasno je torej, da gre drevi za »finale pred finalom«, kot pogosto trdijo evforični komentatorji. V St. Peterburgu se bosta namreč spopadla favorita za naslov svetovnega prvaka št. 1 in 2.

To čutijo tudi najvišji predstavniki njunih držav, ki bodo za dan ali dva prezrli britanski poziv na bojkot 21. mundiala. Francoski predsednik Emmanuel Macron je potrdil svoj prihod v »ruski Versailles«, že prej je pripeljal na nekatere belgijske tekme sinova belgijski kralj Filip. Nocoj bo torej vse nared za nogometni spektakel par excellence, kot bi rekli v Parizu in Bruslju.


Henry bo pel Marseljezo, toda v belgijski opravi


Petič v 88-letni zgodovini mundiala bomo spremljali vseevropski polfinale, vselej je šlo za turnir na stari celini. Drevišnja tekma ob delti Neve prinaša veliko več od evropskega derbija. Francozi so nedvoumno krenili po svoj drugi naslov svetovnega prvaka po krstni lovoriki na domačih tleh iz leta 1998, tedaj tudi s Thierryjem Henryjem v svojih vrstah. Legendarni napadalec, član slovitega Arsenalovega rodu »nepremagljivih« in eden najboljših v zgodovini igre, bo 20 let pozneje odpel Marseljezo, toda odet v belgijska oblačila. Kdo ve, kaj je nekdanji evropski in svetovni prvak svetoval belgijskim napadalcem; Lukaku, De Bruyne in Hazard z njegovo pomočjo zorijo kot v inkubatorju.

»Igralci so v zadnjih letih garali za belgijski dres, zaslužijo si drevišnjo priložnost. V zadnjih dneh smo vložili največ napora v gradnjo moštvenega duha. Seveda odločajo tudi odlike posameznikov in talent, toda na turnirju, kakršen je mundial, je absolutno ključen kolektiv. Pri tem nam je vlil Henry dodatno razsežnost,« je zatrdil belgijski selektor Roberto Martinez. Omejitev za njegovo jato je zgolj nebo, potem ko je po uspešnih večerih s Tunizijo, Panamo, Anglijo in Japonsko premagala favorizirano Brazilijo.


Večer za najzahtevnejše


V St. Peterburgu ne bo šlo za obračun zvezd, rokovanje najvišjih politikov in spopad najboljših napadalcev na svetu. Na igrišču bomo spremljali taktično bitko odličnih trenerjev in številne igralske dvoboje, ki bi lahko odločili o prvem potniku v veliki finale letošnjega mundiala. Si bo Martinez upal odgovoriti na preverjeni francoski model igre 4-3-3 na enak način? Bo res poskušal presenetiti lisjaka Deschampsa s Kevinom de Bruynejem na položaju »lažne devetke«, kot namigujejo belgijski novinarji v St. Peterburgu? Kdo bo dobil pogosto ključen boj v zvezni vrsti – francoski silaki Matuidi, Pogba in vse boljši Kante ali belgijski mojster Witsel s pomočjo Carrasca in Fellainija? To je zgolj nekaj odprtih vprašanj, zaradi katerih bo drevišnji večer pritegnil pred TV-zaslone tudi najzahtevnejše nogometne navijače.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine