Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Po previdnejši poti kot na premieri

Postavitev bo manj napadalna kot proti Nigeriji, v igri zdaj Badelj
Ante Rebić (desno) je med hrvaškimi odkritji sezone, tudi danes naj bi bil v udarni enajsterici. Foto AFP
Ante Rebić (desno) je med hrvaškimi odkritji sezone, tudi danes naj bi bil v udarni enajsterici. Foto AFP
Siniša Uroševič
21. 6. 2018 | 11:30
3:44
Nižnij Novgorod – Namesto da bi se v hrvaškem taboru po uspešnem štartu na svetovnem prvenstvu zbrano in odločno lotevali nove naloge, skalpa dvakratnih svetovnih prvakov Argentincev, so se morali ukvarjati z odmevnim škandalom. Predčasno slovo Nikole Kalinića je dodobra pritegnilo pozornost javnosti, selektor Zlatko Dalić pa poskuša vse skupaj umiriti in pripraviti recept za drugo zmago.

Siniša Uroševič

»O tem ne bi več razpredali,« je predstavnica za stike z mediji pri hrvaški izbrani vrsti na novinarski konferenci že v kali zatrla sleherni poskus vprašanja o kaznovanem nogometašu, ki na uvodni tekmi z Nigerijo (2:0) ni hotel vstopiti v igro z rezervne klopi, nakar ga je dan po tekmi Dalić poslal domov. Zanj so se tako v domačem Solinu pri Splitu že začele počitnice …

A napadalca št. 5 – v prednosti pred njim so pri selektorju Mario Mandžukić, Andrej Kramarić, Ante Rebić in Ivan Perišić – ne bi smel pretirano pogrešati. Predvsem postavitev hrvaške vrste naj bi bila na današnji tekmi vendarle manj napadalna kot na premieri proti Nigeriji. Zato gre pričakovati močnejšo vrsto graditeljev igre, brez napadalca Kramarića, tako da se bo predvidoma prvemu mojstru Luki Modriću ter Messijevemu klubskemu soigralcu in prijatelju Ivanu Rakitiću zdaj pridružil še Milan Badelj. Gre za domačega učenca zagrebške nogometne šole, a odlikujejo ga odgovoren pristop, ustvarjalnost in nepredvidljvost na igrišču. V Hamburgu in Firencah je na cenjenih igriščih bundeslige in serie A zrastel v odličnega nogometaša, današnji večer mu bo predstavljal nov veliki izziv na pisani športni poti. A pravzaprav to kaže zapisati za vse tiste, ki bodo nocoj nastopili v hrvaških dresih.


Le enkrat z Argentino


Doslej je izbrana vrsta naših sosedov le enkrat na velikem tekmovanju igrala z Argentino, poraz z 0:1 v skupinskem delu SP pred dvajsetimi leti v Franciji ni bil usoden, saj se je nato uvrstila v nadaljevanje šampionata in tam nato uprizorila največji podvig hrvaškega nogometa v letih samostojnosti – 3. mesto. V dveh desetletjih se je v obeh repezentancah marsikaj spremenilo, novi rod Hrvaške je krepko opozorjal nase ob odmevnih predstavah posameznikov v najuglednejših evropskih klubih, reprezentančnega presežka ali ponovitve Francije '98 pa še ni bilo. Prav tega prvenstva pa se dodobra spominjajo poročevalci, ki spremljajo Dalićevo selekcijo v Rusijo, v teh dneh ob pogovorih z Nikolo Jerkanom. Nekdanji reprezentant resda takrat ni bil na igrišču v Franciji, saj se je od izbrane vrste poslovil eno leto prej, a počutil se je še vedno kot del moštva. Pravzaprav tako kot danes, ko ga je že od žreba skupin sedanji selektor izbral za analitika argentinske reprezentance (Nigerijce je spremljal Ognjen Vukojević, Islandce ohranja pod drobnogledom Dražen Ladić).

In kaj pravi Jerkan o današnji veliki tekmici hrvaške izbrane vrste? »Že sleherno slabo moštvo, je nevarno, če ima na igrišču Messija. A četudi Argentina ne deluje zelo prepričljivo, ima vrhunske nogometaše. Obenem pa so tudi naše možnosti za uspeh lepe, tako posamično kot ekipno lahko odgovorimo prav na vse tekmečeve izzive,« je prepričan in ob vprašanju hrvaških novinarjev, kaj bo svetoval selektorju, ostal skrivnosten: »To boste pa morali vprašati njega …«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine