Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ploskajo mu za fantastične predstave in ga pošiljajo v zapor

Hrvaški kapetan je resen kandidat za junaka SP.
Luka Modrić je bil junak večera tudi v četrtfinalu proti Rusiji. FOTO: AFP
Luka Modrić je bil junak večera tudi v četrtfinalu proti Rusiji. FOTO: AFP
11. 7. 2018 | 10:00
11. 7. 2018 | 12:13
4:09
Moskva – »Kdo je moj najljubši igralec na SP? To je lahko samo Luka Modrić, zame je popoln nogometaš.« Podobnih mnenj med letošnjim mundialom kar mrgoli, nekoliko nenavadno pa je, če takšno izjavo tik pred današnjo drugo polfinalno tekmo izreče dolgoletni angleški reprezentant Paul Scholes. Še bolj nenavadno zveni, da imajo Hrvati precej bolj deljena mnenja o svojem kapetanu.

Nogometne veščine 32-letnega zveznega aduta madridskega Reala resda niso za nikogar sporne. Potem ko je pred poldrugim mesecem proslavil svoj četrti naslov zmagovalca lige prvakov, je bil ob petih uspehih hrvaške reprezentance v Rusiji kar trikrat izbran za najboljšega igralca tekme (proti Nigeriji, Argentini in Rusiji), zato mu mediji v Španiji in Italiji pripisujejo drugo mesto v konkurenci za junaka leta za Cristianom Ronaldom. Na končni vrstni red pa bi lahko vplivala končnica mundiala, v kateri bodo za Modrića pomemben dejavnik Angleži. Tako na drevišnjem spektaklu v Moskvi kot med glasovanjem za slavljence SP in leta, pri katerem Otočanom od nekdaj pripada pomembna beseda. In hrvaškega asa imajo že od nekdaj v čislih. Ne nazadnje je štiri leta odlično igral v dresu Tottenhama in bil kot soigralec Garetha Bala izbran za najboljšega nogometaša kluba v sezoni 2010/11. Takrat se je Harry Kane, zdajšnji kapetan angleške izbrane vrste, komaj poskušal prebiti iz mladinskega moštva v člansko.

Luka Modrić je bil junak večera tudi v četrtfinalu proti Rusiji. FOTO: AFP
Luka Modrić je bil junak večera tudi v četrtfinalu proti Rusiji. FOTO: AFP


Za pet let za rešetke?


Luka Modrić od leta 2012 navdušuje privržence Reala, a se tako kot soigralca Ronaldo in Marcelo ni mogel ogniti finančnemu škandalu. Potem ko mu je sodišče dokazalo, da je skupaj z ženo Vanjo utajil vsaj 870.728 evrov davka, je januarja letos plačal milijon evrov, da bi se otresel grozeče zaporne kazni. Le dva meseca pozneje se je zanj začela nova nočna mora. Ob obsodbi nekdanjega Dinamovega velikega šefa Zdravka Mamića na 6,5 leta zapora zaradi denarnih mahinacij so se namreč spomnili Modrićevega spreminjanja izjav med pričanjem in številnih vrzeli v njegovem spominu, zaradi katerih je sodišče v Osijeku tudi zanj vložilo obtožnico. Zaradi krivega pričanja mu grozi od šest mesecev do pet let življenja za zapahi, najbolj ognjeviti iskalci pravice pa zahtevajo, naj mu odvzamejo prostost takoj po vrnitvi s SP, četudi bi iz Rusije prispel s šampionskim pokalom.



Čeprav je Modrić doma v Zadru, iz katerega se je pri 17 letih preselil k Dinamu, ga imajo najbolj v zobeh prav Dalmatinci. Navijači Hajduka, ki od leta 2005 čakajo na naslov hrvaškega prvaka, so v sporočilu za javnost zapisali: »Za verbalni delikt gre lahko človek pri nas v zapor, za krivo pričanje in sodelovanje pri ropu kluba pa dobi kapetanski trak v reprezentanci. Sramota Hrvaške niso fantje, ki zmerjajo politike in mafijce, sramota pravne države je, da se lahko Luka Modrić prosto sprehaja naokoli ...« In celo med evforijo SP ni težko najti mladeničev z zgovornim napisom »Ne spomnim se« na majicah v posmeh amneziji nogometnega junaka.

»Vem, kaj se dogaja, a imam čisto vest, čeprav nosim del krivde. Najpomembnejše je, da afere ne vplivajo na mojo igro, kar sem dokazal tako v klubu kot v reprezentanci,« je vendarle neomajen Luka Modrić, za večino rojakov prepričljivo najboljši nogometaš Hrvaške od njene osamosvojitve. Pa čeprav na seznamu kandidatov ne manjka slovitih imen.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine