Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Naj živi Francija: Griezmann še korak do Zidana

Belgijci iskali gol, toda najboljši napad premier league ni strl najboljših branilcev Reala in Barçe.
Odločilni trenutek tekme se je zgodil v 51. minuti, ko je Samuel Umtiti po Griezmannovi podaji iz kota preskočil Marouana Fellainija. FOTO: Reuters
Odločilni trenutek tekme se je zgodil v 51. minuti, ko je Samuel Umtiti po Griezmannovi podaji iz kota preskočil Marouana Fellainija. FOTO: Reuters
10. 7. 2018 | 23:15
11. 7. 2018 | 10:26
6:20
St. Peterburg – Nič ne bo z belgijskim presenečenjem na svetovnem prvenstvu. Nadarjena reprezentanca iz Beneluksa s številnimi zvezdami iz premier league odhaja domov po prvem porazu na turnirju. Mundial, poln nenavadnih izidov, je vendarle dobil pričakovanega finalista – Francijo, ki bo v nedeljo zvečer igrala kot favorit ne glede na razplet drevišnje tekme v Moskvi.

Belgija torej ni bila nagrajena za pošteno igro od prvega do zadnjega dne. V junijskem derbiju je premagala tudi Anglijo, čeprav si je zato izbrala trnovo pot do finala. Favorizirana Brazilija je padla, evropski gigant Francija pač ne. Odločilni trenutek tekme se je zgodil v 51. minuti, ko je Samuel Umtiti po Griezmannovi podaji iz kota preskočil Marouana Fellainija. Prvič po letu 1998 so zabili najmanj en gol na prvenstvu trije branilci Francije – Pavard, Varane in Umtiti. Morda so si Belgijci sinoči zaslužili več, poskušali so igrati nogomet, toda še enkrat se je potrdilo, da zmagovalce določa boljša obramba. In francoske naveze iz Reala in Barcelone ni mogel zmleti niti najboljši napad iz angleške premier league: Varane in Umtiti sta bila boljša kot De Bruyne, Lukaku in Hazard. Ta je bil resda razigran, zgolj v prvem polčasu je nanizal šest uspešnih driblingov – 21 preostalih nogometašev le dva več.

Samuel Umtiti (desno) je v 51. minuti podajo Antoina Griezmanna preusmeril v belgijsko mrežo in Francijo popeljal v finale. FOTO: AFP
Samuel Umtiti (desno) je v 51. minuti podajo Antoina Griezmanna preusmeril v belgijsko mrežo in Francijo popeljal v finale. FOTO: AFP


Brazilci preglasili Evropejce


V seštevku je šlo vendarle za pristen nogometni festival, značilen za tako pomembne tekme, kakršna je polfinale svetovnega prvenstva. Na tej ravni ni več popravnih izpitov, moštva resda iščejo pot do tekmečevih vrat, toda prednostni cilj je – ne prejeti gola. Tako si pogosto zagotovijo najmanj 120 minut upanja zase in za navijače, nato sledijo enajstmetrovke, s katerimi lahko tudi San Marino premaga Brazilijo. Prav navijači iz domovine romantičnega nogometa so pustili na akustičnem objektu ob reki Nevi odličen vtis. Zbralo se je več tisoč Brazilcev, četudi so izgubili četrtfinalni derbi z Belgijo, občasno so preglasili evropske tekmece. Prav z zavistjo lahko na stari celini spremljamo iskreno navdušene privržence nogometa, ki pripotujejo po 10.000 km in več, a jih tudi po izpadu njihove ekipe ni zajelo malodušje. Lahko jim le čestitamo! Najglasnejši so bili vendarle gostitelji, ko se je v njih prebudil stereotipni ruski medved – enkrat na sezono oziroma na večer torej ... Navzoči na stadionu Zenita so videli številne lepe akcije in priložnosti že v prvem polčasu in prav neverjetno je bilo, da se je ta končal brez golov. Lahko bi bilo tudi 2:2, toda Hazard (16), Alderweireld (22) na belgijski strani in Giroud (34) ter Pavard (40) so poiskali napačno rešitev za zadnje dejanje akcije. Belgija je odprla prvi polčas podobno, kot so ga Francozi končali – bolje od tekmecev.


Na tribuni Macron in Čeferin


Tudi gostje Svetovne nogometne zveze (Fife) in najvišji politični vrh obeh držav so bili lahko zadovoljni z videnim, čeprav ni šlo za odprt spektakel kot v nekaterih ligaških tekmah, ko imajo klubi na voljo po 36 kol in več za dokazovanje. Na tribuni VIP smo tako opazili številne znane obraze – od francoskega predsednika Emmanuela Macrona do belgijskega kralja Filipa in kraljice Matilde, ob predsedniku Fife Gianniju Infantinu pa je bil tudi vrh Uefe s predsednikom Aleksandrom Čeferinom na čelu.
Tudi prva moža nogometnih zvez Belgije in Francije sta izmenjala več pohval za doslej doseženo in obujala spomine. Reprezentanci iz sosednjih držav sta namreč igrali že 74. medsebojno tekmo (!), Francija je z Belgijo igrala natančno 35 tekem več kot z naslednjim tekmecem v tej razvrstitvi ... Medsebojna bilanca po sinočnjem večeru znaša 30-19-25 v korist Belgije, toda to Hazardu, Lukakuju in De Bruyneju pomeni bolj malo. Belgijci so lahko upravičeno potrti, morda so imeli zadnjo priložnost za zgodovinski rezultat na mundialu. V Katarju 2022 bi bili omenjeni asi – sinoči najmlajši v ekipi Roberta Martineza – stari po 31, 29 in 31 let.
 

Francija : Belgija 1:0 (0:0)

Stadion Krestovski, gledalcev 64.286, sodnik Andres Cunha (Urugvaj).
Strelec: 1:0 – Umtiti (Griezmann, 51.).
Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez, Pogba, Kante, Mbappe, Griezmann, Matuidi (od 86. Tolisso), Giroud (od 85. Nzonzi); Belgija: Courtois, Vertonghen, Kompany, Alderweireld, Chadli (od 90. Batshuayi), Witsel, Fellaini (od 80. Carrasco), Dembele (od 60. Mertens), E. Hazard, De Bruyne, Lukaku; streli: 19:9; na vrata: 5:3; posest žoge v %: 40:60; podaje: 342 (86 %) : 630 (90 %); koti: 4:5; prekrški: 6:16; pretečeni km: 102:102.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine