Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kraljica Fifa caplja le za princeso Uefo

Svetovna nogometna zveza želi z uvajanjem novih produktov prestaviti v višjo prestavo in vnovič zasesti nogometni prestol.
Predsednik Fife Gianni Infantino (desno) in ruski predsednik Vladimir Putin med ogledom moskovskega štadiona Lužniki. Foto Reuters. Foto Reuters
Predsednik Fife Gianni Infantino (desno) in ruski predsednik Vladimir Putin med ogledom moskovskega štadiona Lužniki. Foto Reuters. Foto Reuters
13. 6. 2018 | 06:00
5:05
Svetovno prvenstvo v nogometu je nemara največja uspešnica sodobnega športa, ki pritegne na prizorišča in pred TV zaslone največ Zemljanov. Posledično je uspešna in vplivna tudi Svetovna nogometna zveza (Fifa), 114 stara organizacija s sedežem ob Züriškem jezeru, ki je organizirala premierni mundial leta 1930 v Urugvaju.

Belgija, Nizozemska, Danska, Švedska, Francija, Nemčija, Španija in Švica, ki so ustanovile krovno nogometno hišo leta 1904, so odtlej dobile številčno družbo, ki danes šteje 211 članic, med katerimi je od 2. julija 1992 tudi Nogometna zveza Slovenije. Fife niso usodno načele niti številne podkupovalne afere pred sestopom njenega dolgoletnega predsednika Seppa Blatterja v decembru 2015.

Tudi Slovenci so 26. februarja 2016 podprli sedanjega predsednika Fife Giannija Infantina, dolgoletnega generalnega sekretarja Uefe, ki je na izrednem volilnem kongresu premagal veliko bogatejšega in delno favoriziranega bahrajnskega šejka Salmana. Infantino je moral tedaj pošteno zavihati rokave, saj so načeto Fifo zapuščali tudi pokrovitelji, mastodont s finančnimi rezervami v višini dobre milijarde evrov je zašel v težave. Fifa je denimo leto 2015 prvič po 14 letih končala z izgubo. Pokrovitelji predstavljajo temelj finančne rasti Fife. Zgolj Coca-Cola je Fifi med letoma 2005 in 2012 namenila 370 milijonov evrov, Adidas ji je za obdobje 2008–2014 namenil 240 milijonov €, Gazprom za čas do ruskega turnirja neposredno 85 milijonov €.

Spektakularno enomesečno druženje, na katerem se zberejo najboljše reprezentance iz šestih konfederacij izpod dežnika Fife – to so Evropa, Azija, Afrika, Južna Amerika, Oceanija in konfederacija Srednje in Severne Amerike ter Karibov –, seveda potisne v ozadje tudi domnevno najmanj ugledne posameznike in z njimi povezane zagate.
Fifa 2018 Foto Dd
Fifa 2018 Foto Dd


Na krilih različnih prihodkov od prodaje pravic in podobe svetovnega prvenstva Fifa raste na organski način in brez uvajanja opaznih novih produktov. Rast prihodkov je resda uzakonil Infantinov predhodnik Blatter, velemojster preigravanja na športno-političnem parketu, ki je s pomočjo afriških glasov in azijskih pokroviteljev dejansko prvi avtor zgodbe o uspehu Fife. Ta ustvari najmanj 40 odstotkov prihodkov na račun prodaje TV pravic, tretjino ji navržejo marketinške pravice, preostale postavke so manjše. Tudi njeni odhodki so povečini povezani z organizacijo tekmovanj (najmanj 50 %) in razvojnimi programi, ki predstavljajo najmanj petino Fifinih odhodkov.
 

Uefa beži vsaj za en krog


Toda nogometna »kraljica« Fifa kljub odličnemu produktu ne more slediti ritmu, ki ga narekuje »princesa« iz bližnjega Nyona. Uefa z evropskim prvenstvom, ligo prvakov in evropsko ligo ustvari daleč največ prihodkov med vsemi krovnimi športnimi organizacijami (glej tabelo). Fifa je v štiriletki 2013-2016 resda prvič prehitela Mednarodni olimpijski komite (MOK, ang. IOC) in ustvarila malenkost več prihodkov, toda Uefa obema beži najmanj za krog, če bi primerjavo opisali po atletsko.
Najbrž ni čudno, da želi Fifa z uvajanjem novih produktov prestaviti v višjo prestavo in vnovič zasesti nogometni prestol. Drzna Infantinova zamisel o prodaji pravic za organizacijo razširjenega klubskega svetovnega prvenstva ter svetovne lige narodov – po vzoru na Uefino rešitev, ki bo zaživela letošnjega septembra –, s katero bi med letoma 2021 in 2033 privabil v Zürich dodatnih 25 milijard azijsko-ameriškega kapitala, vznemirja nogometno družino že več mesecev.

Če ne bo pretresov, bo enomesečni festival nogometa utrdil položaj Fife in Infantina, ki je kmalu po svoji inavguraciji delno že prevetril organizacijo s približno 500 zaposlenimi. V svetu Fife, ki je tedaj nadomestil izvršni odbor, sedi 37 članov, med njimi sedem podpredsednikov, trije prihajajo tudi iz Fifine evropske hčerke Uefe, ki jo vodi Aleksander Čeferin. Prav Uefi bi moral v prihodnje še močneje prisluhniti tudi Infantino, če bo želel izboljšati javno podobo Fife. Čeferinov reformni program prepisujejo kandidati za predsednike po vseh celinah, zaploskali so mu tudi pokrovitelji, Uefa razumljivo načrtuje rekordno visoke prihodke.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine