Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Bitka plenilcev, kot je še ni bilo

Na večerni tekmi v Sočiju med Urugvajem in Portugalsko Suarez in Cavani proti Ronaldu
Cristiano Ronaldo je bil kot vselej tudi na zadnjem treningu med najbolj prizadevnimi. Foto Reuters
Cristiano Ronaldo je bil kot vselej tudi na zadnjem treningu med najbolj prizadevnimi. Foto Reuters
Gorazd Nejedly
30. 6. 2018 | 12:00
4:14
V nasprotju s Francijo in Argentino sta Urugvaj in Portugalska majhna na globusu, toda prav tako velika na nogometnem zemljevidu. Južnoameriški rekorder po naslovih celinskega prvaka (15) Urugvaj in aktualni evropski prvak Portugalska bosta v Sočiju zakrožila izjemno vznemirljiv južnoameriško-evropski sobotni spored.

Izzivov in vzporednic med tekmecema je več kot preveč. »Urugvaj je tipična južnoameriška reprezentanca. Kaže, da v letu 2018 noče prejemati golov,« jo je opisal portugalski selektor Fernando Santos. Kako trd oreh bodo morali za napredovanje med osem najboljših na svetu streti evropski prvaki z Ronaldom na čelu, je kristalno jasno. Zelo, zelo trdega. Letos že šest tekem Urugvaj ni prejel gola, v Rusiji ima stoodstotni izkupiček z razliko v golih 5:0. Simbol Urugvaja na igrišča pa ne igra v konici napada, marveč je steber obrambe – Diego Godin.

»On je zvezdnik. Brani, poveljuje, zabija gole, osvaja lovorike in ne izpušča tekem,« je kratko in jasno o branilcu madridskega Atletica povedal največji žongler na tribunah v Rusiji Diego Maradona.
Godinova impresivna statistika minule sezone se je podaljšala v mundialsko. Kar 34 tekem brez prejetega gola je bil Atleticov (tudi našega Jana Oblaka) dosežek, v tem reprezentančnem letu je brezhiben. Češka, Wales, Uzbekistan, Egipt, Savdska Arabija, Rusija so zaman napadali urugvajsko neprebojno obrambno utrdbo, ki ima v Godinu moža, ki si upa z glavo iti tja, kamor drugi še v oklepih ne upajo.


Suarez še gol od rekorda


Res je, da Urugvaj še ni imel tako preračunljivega in taktično-tehnično spretnega tekmeca, kot je Portugalska. Ni se še branil pred strelskim plenilcem, kakršen je Ronaldo, in še ni napadal obrambe, ki bi bila do SP tako čvrsta. Morda je prav mundialska povprečna obrambna izvedba evropskih prvakov priložnost za Urugvajce, ki imajo eno od najbolj izkušenih zasedb in v napadu najučinkovitejši dvojec v tem desetletju: Luisa Suareza in Edinsona Cavanija. Zatorej bi bilo lahko vprašanje za sladokusce naslednje: bo Ronaldo dobil dvoboj z dvojcem, ki se je že vpisal na seznam strelcev na tem SP, a za Portugalcem zaostaja za gol 3:4?
Suarez bije še eno bitko v Rusiji. Le še gol ga loči od najboljšega reprezentančnega strelca Oscarja Migueza, 53:54.

Ronaldovih 85 golov za Portugalsko, s čimer je zgodovinsko najučinkovitejši Evropejec na reprezentančni sceni, je manj kot 96 skupnih Suareza (53) in Cavanija (43). »Urugvaj ima izjemno moštvo z vrsto odličnih igralcev. Ampak Portugalska jih ima prav tako,« portugalski selektor Fernando Santos ni želel svojih fantov postaviti v podrejen položaj, zavedajoč se, da so vendarle evropski prvaki. In Evropa je ta čas tista, ki narekuje kakovost v nogometu.

Santosov kolega z urugvajske klopi Oscar Tabarez je selektor z najdaljšim stažem na SP in tudi svetovni rekorder po številu tekem na selektorskem stolčku. Kot Santos je pragmatik, zagovornik »varnega« nogometa, in vse prej kot strokovnjak, ki izziva nesrečo. Za razliko od Santosa mu ni treba nenehno govoriti o posameznikih, ker nihče od zvezdnikov ni tako izstopajoč, kot je Ronaldo. A navkljub plenilcem, kakršnih druge selekcije nimajo, bo golov malo, zmagovalca pa bi lahko odločili streli z bele točke.

Urugvaj in Portugalska se bosta prvič pomerila na SP in šele tretjič nasploh. Oba dosedanja dvoboja sta bila prijateljska. Evropski prvak je enkrat zmagal (3:0), enkrat sta se današnja tekmeca razšla brez zmagovalca (1:1).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine