Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Argentinci skozi šivankino uho

Branilci srebra izpred štirih let so z 2:1 odpravili Nigerijce, Hrvati z enakim rezultatom Islandce.
Lionel Messi in Marcos Rojo sta Argentini pomagala iz zagate. Foto Gabriel Bouys/AFP
Lionel Messi in Marcos Rojo sta Argentini pomagala iz zagate. Foto Gabriel Bouys/AFP
J. P.
26. 6. 2018 | 19:56
26. 6. 2018 | 23:09
7:58
St. Peterburg – Branilci srebra izpred štirih let Argentinci so se skozi šivankino uho prebili v osmino finala nogometnega SP v Rusiji. V zadnjem kolu prvega dela so z 2:1 strli odpor Nigerije, mož odločitve je bil šele v 86. minuti Marcos Rojo. Toda Lionelu Messiju, ki se je še pred glavnim odmorom prvič na turnirju vpisal med strelce in dosegel stoti gol na tem prvenstvu, in soigralcem niti zmaga ne bi pomagala med najboljših 16 moštev, če bi Islandija v drugem obračunu skupine D odpravila Hrvaško, ki si je napredovanje zagotovila že predčasno, zato je selektor Zlatko Dalić na igrišče poslal zelo prevetreno zasedbo. A njegovi izbranci so, že tretjič zapored (kar se jim je zgodilo prvič doslej na munidalih), zmagali z 2:1 in se bodo v osmini finala pomerili z Dansko, medtem ko Argentince čaka Francija.




POTEK DVOBOJA NIGERIJA – ARGENTINA


Argentinci, ki so se po zgolj eni osvojeni točki v prvih dveh dvobojih znašli v precejšnji zagati, so nocoj zelo hitro našli rešitev, zanjo je poskrbel (kdo drug kot) Barcelonin virtuoz Lionel Messi, ki je – po zgrešeni enajstmetrovki proti Islandiji – vendarle dočakal svoj veliki trenutek tudi na ruskem mundialu. V 14. minuti je še izven kazenskega prostoa odlično sprejel dolg predložek Everja Banege, stekel proti nigerijskim vratom in z natančnim strelom žogo poslal tudi mimo nemočnega najstniškega čuvaja mreže Francisa Uzoha. Messi se je med strelce torej vpisal tudi na tem prvenstvu, na katerem je dosegel jubilejni stoti zadetek, nazadnje je na mundialih pred štirimi leti ravno tako zatresel nigerijsko mrežo.

Doseženi zadetek je precej spremenil razmerja v skupini C, toda le do začetka drugega polčasa. V 49. minuti je po posredovanju Javierja Mascherana turški sodnik Cuneyt Cakir – kljub ogorčenim protestom iz argentinskega tabora – pokazal na belo točko, Victor Moses pa je najstrožjo kazen unovčil z ne premočnim strelom po sredini gola. Izbranci Jorgeja Sampaolija so bili ponovno v izgubljenem zalogaju, dišalo je že po tem, da se bodo v osmino finala zavihteli Nigerijci, ki so v 77. minuti zahtevali še eno enajstmetrovko po igri z roko Marcosa Roja v kazenskem prostoru, delivec pravice pa se po ogledu videoasistenta (VAR) za najstrožjo kazen ni odločil, ker se je žoga v roko nesrečno odbila od igralčeve glave.

 

Argentina se je izvlekla v 86. minuti, ko je z desne lepo podal Gabriel Mercado, Marcos Rojo pa je v osrčju kazenskega prostora brez pomislekov sprožil in v hipu utišal nigerijske navijače. Mož odločitve je dva od svojih treh golov v majici z državnim grbom zabil ravno Nigerijcem na svetovnih prvenstvih, posrečilo se mu je namreč že tudi pred štirimi leti v Braziliji. Argentinci, ki so v dvoboj štartali z najstarejšo začetno enajsterico doslej na preizkušnjah te kakovostne ravni (s povprečno starostjo 30 let in 189 dni), so se v izločilne boje prebili že četrtič zaporedoma, z zmago pa so kronali precejšnjo premoč, ki jo je najbolj odsevala kar 65-odstotna posest žoge.

Lionel Messi je dosegel stoti gol na tem prvenstvu. Foto Ricardo Mazalan/AP
Lionel Messi je dosegel stoti gol na tem prvenstvu. Foto Ricardo Mazalan/AP


POTEK DVOBOJA ISLANDIJA – HRVAŠKA


Ker so se Hrvati že pred dvobojem uvrstili v osmino finala in bi jim lahko le skrajno nesrečen splet okoliščin odnesel tudi prvo mesto v skupini D, je selektor Zlatko Dalić uvodoma v ogenj poslal povsem prevetreno začetno enajsterico s kar devetimi svežimi močmi, je pa voz vendarle vlekel zvezdnik Luka Modrić. Islandci, ki so nujno potrebovali vse tri točke, nasprotnikovega darila niso znali izkoristiti, čeprav so bili v prvem polčasu več pri strelu (3:0 v okvir vrat), predvsem pa so bili nevarni tik pred odhodom na glavni odmor.

Kazen je prišla v 53. minuti, ko so se Hrvati dokopali do vodstva prek Milana Badlja. Ta je minuto prej zatresel islandsko prečko, v drugo pa je bil natančnejši in z bliskovitim strelom vendarle načel nasprotnikovo mrežo. Skandinavsko moštvo je izenačilo v 75. minuti, ko je Dejan Lovren v kazenskem prostoru igral z roko, natančen strelec z bele točke pa je bil Gylfi Sigurdsson. Ko se je že zdelo, da se bosta zasedbi razšli brez zmagovalca, pa je v zadnji minuti rednega dela udaril še Ivan Perišić in poskrbel, da so se Hrvati prvič doslej na svetovnih prvenstvih dokopali do treh zaporednih zmag.

Milan Badelj je najprej zadel prečko, nato še mrežo. Foto Pascal Guyot/AFP
Milan Badelj je najprej zadel prečko, nato še mrežo. Foto Pascal Guyot/AFP


ISLANDIJA : HRVAŠKA 1:2 (0:0)


Rostov Arena, gledalcev 43.472, sodnik Antonio Mateu Lahoz (Španija).

Strelci: 0:1 – Milan Badelj (53.), 1:1 – Gylfi Sigurdsson (76./11-m), 1:2 – Ivan Perišić (Milan Badelj, 90.).

Islandija: Halldorsson, Sävarsson, Ingason, R. Sigurdsson (od 70. Sigurdarson), Magnusson, Gunnarsson, Hallfredsson, J. Gudmundsson, G. Sygurdsson, Bjarnason (od 90. Traustason), Finnbogason (od 85. A. Gudmundsson); Hrvaška: L. Kalinić, Pivarić, Ćaleta-Car, Ćorluka, Jedvaj, Badelj, Kovačić (od 81. Rakitić), Perišić, Modrić (od 65. Bradarić), Pjaca (od 70. Lovren), Kramarić; streli: 17:13; na vrata: 6:2; posest žoge v %: 41:59; podaje: 334 (72 %) : 531 (86 %); koti: 10:5; prekrški: 10:12; pretečeni km: 103:101.


NIGERIJA : ARGENTINA 1:2 (0:1)


Štadion Krestovski, gledalcev 64.468, sodnik Cüneyt Çakir (Turčija).

Strelci: 0:1 – Lionel Messi (Ever Banega, 14.), 1:1 – Victor Moses (51./11-m), 1:2 – Marcos Rojo (Gabriel Mercado, 86.).

Nigerija: Uzoho, Balogun, Troost-Ekong, Omeruo (od 90. Iwobi), Moses, Etebo, Obi Mikel, Ndidi, Idowu, Iheanacho (od 46. Ighalo), Musa (od 90. Simy); Argentina: Armani, Tagliafico (od 80. Agüero), Rojo, Otamendi, Mercado, Banega, Mascherano, Perez (od 61. Pavon), Di Maria (od 72. Meza), Higuain, Messi; streli: 9:8; na vrata: 3:4; posest žoge v %: 35:65; podaje: 253 (74 %) : 566 (84 %); koti: 3:5; prekrški: 20:15; pretečeni km: 98:101.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine