Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Avtorji SSKJ blokirajo razvoj slovenskih jezikovnih digitalnih tehnologij

Razvoj digitalnih platform za slovenščino je treba nemoteno nadaljevati in jim zagotoviti dolgoročno stabilno financiranje.
Cilj RSDO je bil zadovoljiti potrebe po računalniških izdelkih in storitvah s področja jezikovnih tehnologij za slovenski jezik za raziskovalne organizacije, podjetja in širšo javnost, poudarja vodja projekta doc. dr. Simon Krek. FOTO: Jože Suhadolnik
Cilj RSDO je bil zadovoljiti potrebe po računalniških izdelkih in storitvah s področja jezikovnih tehnologij za slovenski jezik za raziskovalne organizacije, podjetja in širšo javnost, poudarja vodja projekta doc. dr. Simon Krek. FOTO: Jože Suhadolnik
1. 5. 2023 | 06:00
1. 5. 2023 | 10:01
15:49

V nadaljevanju preberite:

Ob nazivu jezikoslovca dostikrat še vedno pomislimo na nekoga, ki obdan z množico knjig premleva stavčne strukture, s katerimi si nato dajejo opravka prejkone zgolj še šolarji in literati. Dr. Simon Krek pa je razpet med ljubljansko Fakulteto za računalništvo in informatiko na eni strani ter Inštitutom Jožef Stefan na drugi. Njegovo delo slika moderno akademsko obravnavo jezika, ki ga vse bolj ponazarjajo ogromne računalniške baze podatkov, strojna obdelava in uporabna spletna orodja.

Dr. Krek ima za seboj že množico projektov, pri katerih je sodeloval kot raziskovalec, koordinator ali vodja, na primer razvoj Oxfordovega Velikega angleško-slovenskega slovarja ali nedavno nadgradnjo jezikovnega korpusa Gigafida. V aktualnih časih pa je najbolj viden kot glavni koordinator velikega akademskega projekta Razvoj slovenščine v digitalnem okolju (RSDO), ki je postavil temelje za udejanjenje modernih računalniških jezikovnih orodij, kot so strojni prevajalniki in prepoznavalniki govora, pa tudi trenutno zelo razvpiti pogovorni boti.

RSDO je bil zelo obsežen podvig, ki je združeval množico programja, od razvoja velikega jezikovnega modela do prepoznave govora. Kdo je določil glavne cilje?

Glavne cilje RSDO so definirali na ministrstvu za kulturo, ki je bilo razpisovalec projekta. Izšli pa so iz dela sveta za spremljanje razvoja jezikovnih virov in tehnologij, delovnega telesa, kjer so sodelovala tri ministrstva, za kulturo, izobraževanje in javno upravo, in pa strokovnjaki za jezikovne tehnologije. Z zasedanji smo začeli leta 2017; tam smo bili poleg ministrov še jaz, pa Kozma Ahačič z Inštituta za slovenski jezik in sodelavec z računalniške fakultete Marko Robnik Šikonja. Izjemno pomembno se mi zdi, da so bili na sestankih dejansko prisotni tudi ministri, Anton Peršak, Maja Makovec Brenčič in Boris Koprivnikar, saj gre za odločevalce, ki morajo biti pri takšnem dogajanju vključeni, sicer se ponavadi nič ne zgodi. Na podlagi tistih debat je bil potem pripravljen razpis, ki je bil objavljen na začetku leta 2020. Se pravi, v tem primeru so od takrat, ko smo se o tem začeli konkretno pogovarjati, pa do razpisa pretekla tri leta.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine