Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Vstani kot Tajvanec!

Tajvan je trikrat po vrsti izvolil predsednika iz iste stranke, za kar ima vrsto razlogov.
Lai Ching-te je na več načinov predstavil Tajvan kot točko, na kateri se bo odločalo o svetovnem miru. FOTO: Sam Yeh/AFP
Lai Ching-te je na več načinov predstavil Tajvan kot točko, na kateri se bo odločalo o svetovnem miru. FOTO: Sam Yeh/AFP
20. 5. 2024 | 17:30
20. 5. 2024 | 17:30
7:51

V nadaljevanju preberite:

»Prihodnost obeh strani Tajvanske ožine bo odločilno vplivala na razvoj sveta, mi – ki izvajamo demokratizacijo Tajvana – pa smo varuhi miru,« je tajvanski predsednik Lai Ching-te danes poudaril v inavguralnem govoru pred več tisoč povabljenci in kamerami, ki so vsako njegovo besedo prenesle do napetih ušes voditeljev v Pekingu.

Govor novega predsednika so po svetu pričakovali s strahom, saj je Kitajska vnaprej odredila rdeče črte, ki jih ni dovoljeno prestopiti, te pa zadevajo predvsem neodvisnost Tajvana in pripravljenost vladajoče Demokratske napredne stranke (DPP), da jo poimenuje z eksplicitnim imenom.

Lai Ching-te je spretno hodil ob teh črtah, občasno preskočil z ene strani na drugo, in čeprav je prepričljivo obljubil, da ne bo ogrozil svetovnega miru s potezo, ki bi lahko ogrozila status quo, je bila slovesnost njegovega prevzema najvišje dolžnosti prežeta z ugotovitvijo, da je 23-milijonski Tajvan suverena država, da velja za eno od največjih gospodarstev na svetu in da je po marsičem najbolj zrela demokracija na azijskih tleh.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine